Search
Close this search box.

Na mednarodni dan boja proti revščini za skupno delovanje za mir

V Sloveniji je lani v gospodinjstvih z dohodkom pod pragom tveganja revščine živelo 264.000 prebivalcev ali 12,7 odstotka ljudi. To je pod povprečjem EU.
Fotografija je simbolična

Za končanje revščine v svetu moramo dajati prednost vlaganju v dostojno delo, učenje priložnosti in socialno varstvo, ob mednarodnem dnevu opozarja generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres. Po njegovem pozivu je treba dosledno izvajati novi pakt za prihodnost, ki ga je Generalna skupščina ZN sprejela na vrhu za prihodnost septembra v New Yorku. Pri tem je treba slediti trajnostnim razvojnim ciljem in spremeniti arhitekturo finančne ureditve v svetu, tako da bo mogoče pomagati državam v razvoju pri vlaganju v prebivalstvo, je odločen.

Povprečje v EU pri deležu prebivalcev, izpostavljenih tveganju revščine, je bilo na podlagi podatkov iz 2022 medtem pri 16,2 odstotka, pri deležu prebivalcev, izpostavljenih tveganju socialne izključenosti, pa je dosegalo 21,4 odstotka.

Resno materialno in socialno prikrajšanih je bilo v Sloveniji 41.000 prebivalcev. Ti si niso mogli privoščiti vsaj sedmih od 13 elementov prikrajšanosti. Tak element je denimo primerno ogrevano stanovanje. V gospodinjstvih z zelo nizko delovno intenzivnostjo pa je živelo 59.000 ljudi.

Vsem trem oblikam socialne izključenosti, tako tveganju revščine kot resni materialni in socialni prikrajšanosti in zelo nizki delovni intenzivnosti gospodinjstva, je bilo izpostavljenih 10.000 ljudi, so ob mednarodnem dnevu zapisali na državnem statističnem uradu.

Generalna skupščina ZN je 17. oktober razglasila za mednarodni dan za izkoreninjenje revščine z željo, da bi opozorili na problem revščine v svetu in spodbudili aktivnosti za njeno zniževanje.

Vir: STA

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Več iz istega kraja

V Sloveniji je lani v gospodinjstvih z dohodkom pod pragom tveganja revščine živelo 264.000 prebivalcev ali 12,7 odstotka ljudi. To je pod povprečjem EU.