Search
Close this search box.

Na Koroškem zadovoljni s poletno turistično sezono, na Kopah pripravljeni na zimo

Turistični delavci na Koroškem so z letošnjo poletno turistično sezono zadovoljni. V regijo, ki jo turisti obiščejo predvsem zaradi aktivnosti v naravi in ponudbe za družine, so se ponovno vrnili tudi tujci. Na Kopah, kjer so s poletnim obiskom prav tako zadovoljni, so že pripravljeni na zimo, pravi direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž.

Letošnjo poletno sezono so, tako kot drugje, tudi na Koroškem drugo leto zapored krojile okoliščine epidemije covida-19, so pa k obisku domačih gostov tudi letos pozitivno prispevali turistični boni, ugotavljajo turistični delavci.

Osnovni motivi za obisk Koroške v toplejšem delu leta so pohodništvo, kolesarjenje in aktivno preživljanje prostega družinskega časa v naravi. Vse to nekateri turisti povežejo tudi z ogledi mest in krajev, z obiskom kulturno-zgodovinskih znamenitosti, kopališč ali obiski katere od prireditev, ki jih je bilo tudi v letošnjem poletnem obdobju kar nekaj.

V Slovenj Gradcu so letos zaznali porast dnevnih individualnih obiskovalcev v mestnem jedru in v turistično-informacijskem centru. “Kljub temu da je nekaj povpraševanja bilo, pa je bilo organiziranih skupin izletnikov tudi letos manj kot v obdobju pred letom 2020,” je za STA pojasnila direktorica slovenjgraškega zavoda Spotur Marija Lah.

Če upoštevamo za potovanja še vedno neugodne razmere, lahko rečemo, da je bila letošnja poletna turistična sezona na območju naše občine zelo dobra. Nastanitvene kapacitete so bile v poletnih mesecih skoraj popolnoma zasedene. V primerjavi z lanskim letom, ko tujcev skoraj ni bilo, je letos našo destinacijo obiskalo tudi kar nekaj gostov iz tujine,” je dodala.

Od maja do konca septembra so na območju slovenjgraške občine našteli 13.800 turističnih nočitev, kar je za tri odstotke več kot v enakem obdobju lani.

Kolesarje vabijo Štrekna, Dravska kolesarska pot in gorskokolesarske proge

Tudi letos je mnoge kolesarje od blizu in daleč pritegnila kolesarska pot po Mislinjski dolini, imenovana Štrekna, dobro zaseden je bil tudi t.i. Štrekna bus, ki je letos vozil med vikendi na relaciji od Velenja do avstrijskega Labota.

Štrekna bus je v 26 dneh obratovanja ob vikendih prepeljal 317 potnikov in 305 koles, kar je sicer približno polovica lanskih številk. A lani je, ker je bila storitev še financirana iz projekta Trans-Borders, vozil pogosteje. Letos so projekt sofinancirale občine, avstrijski partner Verkehrsverbund in Regionalna razvojna agencija za Koroško, kjer sezono, kot je za STA navedel Aleš Rupreht, ocenjujejo kot uspešno in podobno izvedbo načrtujejo tudi za prihodnje leto.

Primerljivi z lanskimi so tudi rezultati kolesarskega vlaka, ki je letos poleti ob sobotah vozil med Mariborom in Prevaljami, kratek čas do izvajanja del na progi pa tudi do avstrijskega Pliberka. Kolesarski vlak Slovenskih železnic je po koroški železniški progi letos drugo leto zapored v celoti potekal pod okriljem javnega potniškega prometa.

Letos je v 13 obratovalnih dneh prepeljal 702 potnika in 198 koles, je navedel Rupreht in spomnil na nadaljnje aktivnosti na Koroškem in širše pri izgradnji kolesarskih poti. V prihodnjem obdobju se obeta izgradnja povezave Štrekne skozi Hudo luknjo z Velenjem in s tem z državnim kolesarskim omrežjem, na Avstrijo pa se že zdaj navezuje tudi pri nas vse bolj obiskana Dravska kolesarska pot. Sicer pa mnogi kolesarji, tudi tuji, na Koroško prihajajo zaradi urejenih gorskokolesarskih prog.

Splavarska sezona boljša kot lani in že blizu sezonam pred epidemijo

Doživetja na reki Dravi ponujajo Koroški splavarji, kjer je bila letošnja poletna sezona bistveno boljša kot lanska, številke pa se približujejo tistim pred epidemijo, je za STA povedala vodja turizma pri Koroških splavarjih Martina Verčkovnik. Prednost ponudbe vidijo v tem, da se aktivnosti odvijajo na prostem. Letos so po lanskem izpadu vnovič gostili nekaj tujcev, k obisku domačih gostov pa so prispevali tudi letošnji turistični boni, je povedala Verčkovnikova. Sezona za Koroške splavarje traja od začetka maja do konca oktobra.

Z letošnjim obiskom so glede na razmere zadovoljni tudi v muzejskem rudniku Podzemlje Pece. Kot je za STA povedala direktorica Suzana Fajmut Štrucl, so imeli letošnjo poletno sezono več obiskovalcev kot lani, zlasti je poraslo število tujih gostov.

Ti prihajajo v povezavi z obiskom Geoparka Karavanke, kamor spada tudi Podzemlje Pece, precej obiskovalcev pa jih obišče tudi v okviru iskanja petzvezdičnih doživetij, kamor spada obisk podzemlja Pece s kajaki. Med obiskovalci nekdanjega rudnika svinca in cinka Mežica sicer prevladujejo družine in teh je bilo veliko tudi v tednu krompirjevih počitnic.

Na Kopah poletna sezona boljša kot lani, upajo tudi na dobro zimsko sezono

S poletno sezono na Kopah so zadovoljni v družbi Vabo, ki na Kopah upravlja z žičniškimi napravami in smučiščem, nudi pa tudi gostinsko-turistične storitve. “Poleti smo bili dobro zasedeni. Temu je botrovalo lepo vreme, pa tudi turistični boni,” je za STA dejal direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž. Po propadli zimski sezoni in izgubah so tako vsaj poleti ustvarili dobro sezono, ki je bila po njegovih besedah boljša kot lani.

Na zimo smo dobro pripravljeni, potekajo zadnja vzdrževalna dela. Želimo si, da bi to zimo lahko normalno izpeljali, da se covidni ukrepi ne bi slabšali in da bi bilo pravilo PCT tisto, ki bi nam omogočalo, da lahko delamo,” je dejal Paradiž. Imajo že zelo dobro zasedene nastanitvene zmogljivosti, dogovorjeni so za izvedbe šol v naravi, tako da pričakuje dobro zimo.

Smučarske vozovnice so že v predprodaji, uradni začetek zimske sezone pa načrtujejo 3. decembra. Med novostmi nove sezone je Paradiž izpostavil prenovljeno šolo smučanja in odprtje manjše prodajalne s športno opremo na Kopah.

Pripravila: Vesna Pušnik Brezovnik

Dogodki

Turistični delavci na Koroškem so z letošnjo poletno turistično sezono zadovoljni. V regijo, ki jo turisti obiščejo predvsem zaradi aktivnosti v naravi in ponudbe za družine, so se ponovno vrnili tudi tujci. Na Kopah, kjer so s poletnim obiskom prav tako zadovoljni, so že pripravljeni na zimo, pravi direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž.