Search
Close this search box.

Minister Pikalo poziva delodajalce: “Zaposlenim omogočite, da na prvi šolski dan izkoristijo pravico do dopusta”

Minister dr. Jernej Pikalo poziva delodajalce: "Upoštevajte sodbo Vrhovnega sodišča RS in svojim zaposlenim omogočite, da skupaj z otroki delijo radosti prvega šolskega dne"

Približuje se pričetek šolskega leta. Prvi šolski dan je za otroke, ki prvič prestopijo šolski prag, poseben dogodek, prav tako za njihove starše, zato je prav, da ta dan preživijo skupaj, opozarjajo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, kjer si tudi si prizadevajo, da njihovim zaposlenim omogočajo družini prijazne delovne pogoje.

»Zaposlenim omogočamo, da na ta dan izkoristijo pravico do izrednega dopusta. Vlogo za izredni dopust zaposleni predložijo kadrovski službi ministrstva, k vlogi pa morajo priložiti kopijo potrdila o vpisu oziroma kopijo obvestila o sprejemu otroka v prvi razred,« pojasnjujejo na šolskem ministrstvu. Hkrati pa tudi na preostalih ministrstvih zatrjujejo, da bodo zaposlenim v njihovi pristojnosti zagotovili izredni plačan dopust.

Tudi Vrhovno sodišče Republike Slovenije je lani oktobra s sodbo zavzelo stališče, da je spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan neodložljiv opravek, saj gre za enkraten, neodložljiv dogodek, pri katerem se od staršev družbeno pričakuje, da ta dan v šoli preživijo s svojim prvošolcem. To pomeni, da so javni uslužbenci na prvi šolski dan svojega otroka prvošolca upravičeni do dodatnega dneva plačane odsotnosti z dela, kar jim omogoča tudi kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti.

Zaposlenim v gospodarstvu ta pravica avtomatično ne pripada, ali bodo šla podjetja na prvi šolski dan staršem na roko, je odvisno od delodajalca. Jo pa mnoga podjetja omogočajo v okviru politike družinam prijaznih zaposlovalcev. 

FOTO: Pixabay

Delodajalec je dolžan upoštevati vsa določila kolektivne pogodbe, ki ga zavezuje – tudi 38. člen kolektivne pogodbe, »drug, neodložljiv opravek« pa je treba razumeti kot dogodek, ki ga ni mogoče odložiti na poznejši čas, kar spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan gotovo je in pri njem se od staršev družbeno pričakuje, da ga bodo preživeli v šoli s svojim otrokom, pojasnjuje vrhovno sodišče.

Minister dr. Jernej Pikalo vse delodajalce poziva, da sodbo Vrhovnega sodišča RS upoštevajo in svojim zaposlenim omogočijo, da z otroki skupaj delijo radosti prvega šolskega dne, ki je enkraten in pomemben življenjski dogodek v življenju vsakega državljana in državljanke.

Vir: www.gov.si

Dogodki

Minister dr. Jernej Pikalo poziva delodajalce: "Upoštevajte sodbo Vrhovnega sodišča RS in svojim zaposlenim omogočite, da skupaj z otroki delijo radosti prvega šolskega dne"