Search
Close this search box.

VIDEO: Mineva leto dni od katastrofalnih poplav

Poplave in zemeljski plazovi so 4. avgusta lani prizadele 183 od 212 slovenskih občin, od tega so bile 104 občine močno prizadete. Po podatkih vlade je bilo poškodovanih več kot 13.000 stavb, ujma je porušila skoraj 40 domov ter uničila in odnesla več sto vozil. Na številki 112 so 4. avgusta prejeli skoraj 13.800 klicev in zabeležili več kot 15.500 prizadetih lokacij. Evakuiranih je bilo več kot 8000 ljudi.

Katastrofalne poplave, ki so močno prizadele tudi Mestno občino Slovenj Gradec. Spomnimo, da je 4. avgusta 2023 Regijski center za obveščanje Slovenj Gradec ob 5.24 zaradi opozorila na nevarnost sprožil sirene javnega alarmiranja na območju celotne Koroške. Občanke in občane so pozvali, naj ne hodijo do doma, če to ni nujno, v primeru ogroženosti pa pokličejo na številko 112.

Ob 8.30 so na spletni strani mestne občine v zbirni novici z naslovom Koroška je pod vodo sproti poročali o dogajanju na terenu, ne le v na območju občine Slovenj Gradec, ampak tudi širše. 

Se še spomnite, kakšne so bile takrat razmere? 

S poročanjem smo 5. avgusta nadaljevali v zbirni novici Po apokaliptičnih poplavah. Tako je bilo do 31. avgusta, ko je poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan preklical sklep o aktivaciji državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah.

Mestna občina Slovenj Gradec se je nemudoma lotila zahtevne in dolgotrajne sanacije, ne le po katastrofalnih poplavah 4. avgusta, temveč po še štirih dogodkih z močnimi neurji in plazovi, ki so mestno občino prizadeli od maja do novembra.  

V kakšni fazi so sanacijska dela in kje se izvajajo, lahko občanke in občani ažurno spremljajo v spletnem pregledovalniku delovišč. Vsa predvideni projekti iz predhodnega sanacijskega programa v mestni občini so na zemljevidu označeni s številkami. Če so rdeče barve, pomeni, da je projekt v fazi pridobivanja projektne dokumentacije. Z rumeno barvo so označeni projekti v izvajanju, z zeleno barvo pa zaključeni projekti.

Mestna občina Slovenj Gradec se bo v zgodovino popoplavne sanacije v državi zapisala kot tista, ki je s pomočjo donatorjev poskrbela za prvo hišo za poplavljeno družino v Sloveniji. Ključe Hiše novega začetka, kot so jo simbolično poimenovali, je dobila družina Stropnik iz Velunje, ki ima sklep vlade, da se mora zaradi posledic poplav iz hiše izseliti. V takem položaju je še ena družina iz Suhega dola, za katero mestna občina vodi postopek lokacijske preveritve zemljišča, ki so ga izbrali za preselitev, iz kmetijskega v stavbno. Kot kaže, bo Mestna občina Slovenj Gradec tudi prva občina v Sloveniji z urejeno lokacijsko preveritvijo za zemljišče za poplavljeno družino.    

Skupna višina potrebnih sredstev za odpravo posledic škode je glede na maja letos na vladi sprejet sanacijski program ocenjena na 2,33 milijarde evrov do leta 2028, od tega kar 1,36 milijarde evrov za sanacijo vodne infrastrukture.

“Z vsem, kar vlada dela, želimo povečati odpornost države oz. območij, ki so bila najbolj prizadeta, da bomo lažje kljubovali podnebnim spremembam in ekstremom, ki se pojavljajo tudi letos,” je pred obletnico ujme v pogovoru za STA dejal vodja vladne službe za obnovo po poplava in plazovih Boštjan Šefic.

V Črni na Koroškem, ki je bila ena bolj prizadetih občin v lanskih ujmah, se bodo na čas pred enim letom spomnili s fotografsko razstavo, ki jo v kulturnem domu odpirajo danes ob 11. uri. Čez dober mesec dni, 21. septembra, pa bodo razstavljene fotografije dali še na dražbo in z izkupičkom pomagali prizadetim, tudi tistim, ki so bili vnovič poplavljen v močnem nalivu pred enim tednom.

Vir: STA in MO Slovenj Gradec

Dogodki