Search
Close this search box.

Mestni svet obravnaval osnutek pravilnika o urejanju vrtičkov ter višjo nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča

Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec se je sestal na 21. seji mestnega sveta. Vodil jo je župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. Mestni svetniki so imeli na dnevnem redu štirinajst točk.

Mestni svet je obravnaval osnutek pravilnika o urejanju območij vrtičkov v Mestni občini Slovenj Gradec, ki med drugim določa pogoje pravila in pogoje za urejanje in opremljanje vrtičkov. Pravilnik dopolnjuje odlok, ki ureja to področje in določa dodatne pogoje za vrtičkarje. Po podatkih Komunale Slovenj Gradec, ki z vrtički upravlja, je na območju Mestne občine Slovenj Gradec osem lokacij z 275 vrtički.

Mestniki svetniki so sprejeli predlog sklepa o vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v Mestni občini Slovenj Gradec za leto 2025. Predlog se nanaša na dvig vrednosti vseh točk, ki bi se valorizirale z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin, objavljenega s strani Statističnega urada RS in znaša 4,2 % za leto 2023.

Nove vrednosti točk bi tako znašale:

 V letu 2024V letu 2025
za zazidana stavbna zemljišča za namembnost A za I. območje0,00640 €/leto0,00667 €/leto
za zazidana stavbna zemljišča za namembnost A za II. do VI. območje0,00552 €/leto0,00575 €/leto
za nezazidana stavbna zemljišča za namembnost A za vsa območja0,00640 €/leto0,00667 €/leto
za vsa preostala zazidana in nezazidana stavbna zemljišča za vse namembnosti in vsa območja0,00585 €/leto0,00610 €/leto

Nove vrednosti točk bi se uporabljale od 1. januarja 2025 dalje in bi veljale do sprejema novega sklepa. Kot je bilo sprejeto že v Sklepu o vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v Mestni občini Slovenj Gradec za leto 2024, se bo nov sklep z novimi valoriziranimi vrednostmi sprejemal vsako tekoče leto za prihajajočo leto, razen v primeru, ko bo indeks rasti cen življenjskih potrebščin nižji od 0,5 % ali bo le-ta negativen.

Pri točki pet in šest so sprejeli več predlogov, povezanih s sončnimi elektrarnami na površinah in objektih Mestne občine Slovenj Gradec, medtem ko so na predlog svetnika Borisa Raja mestni svetnice in svetniki odožili glasovanje o sedmi točki. Investicijski program zanje je izdelal Inštitut za javno-zasebno partnerstvo, zavod Turjak, iz Ljubljane. Ocenjena vrednost investicije je 3.192.638,74 evrov. Mestna občina Slovenj Gradec bo v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje izgradnje novih  naprav za proizvodnjo električne energije iz sončne energije na javnih stavbah in parkiriščih za obdobje 1024 – 2026 pridobila 2.123.643,00 evrov (brez DDV), kar predstavlja 80,6 % vseh potrebnih sredstev za investicijo. Zasebni partner bo zagotovil 493.274,00 evrov (brez DDV), kar predstavlja 18,7 % vseh potrebnih sredstev za investicije.

V okviru projekta naj bi sončne elektrarne namestili na do dvajset objektov v lasti mestne občine

Pri osmi točki dnevnega reda je mestni svet sprejel predlog Dokumenta identifikacije investicijskega projekta »Kanalizacija nad 2.000 PE v MOSG« in predlog Načrta razvojnih programov za omenjeni projekt. Projekt namerava Mestna občina Slovenj Gradec prijaviti na »Povabila razvojnim svetom regij za pripravo in podpis dopolnitev dogovorov za razvoj regij« za programsko obdobje 2021-2027, sofinanciranih iz Programa evropske kohezijske politike, Kohezijskega sklada in pripadajočega nacionalnega javnega prispevka proračuna Republike Slovenije. Vrednost investicije v tekočih cenah, ki zajema vsa gradbena dela in stroške zunanjih izvajalcev, znaša brez povračljivega DDV 1.473.696,89 evrov. Mestna občina Slovenj Gradec bo prevzela strošek, ki brez povračljivega DDV, znaša 737.196,89 evrov.

StariTrg1

Kanalizacija Stari trg 1 (objekti, ki bodo predmet priklopa, so označeni z rumeno)

StariTrg2

Kanalizacija Stari trg 2 (objekti, ki bodo predmet priklopa, so označeni z rumeno)

Vir: MO Slovenj Gradec

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec se je sestal na 21. seji mestnega sveta. Vodil jo je župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. Mestni svetniki so imeli na dnevnem redu štirinajst točk.