Search
Close this search box.

Mednarodni dan lahkega branja obeležen na Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec

Slovenj Gradec ─ Zavod RISA je v sredo, 29. maja, v sodelovanju z Mestno občino Slovenj Gradec in Tretjo osnovno šolo Slovenj Gradec organiziral tradicionalni Dan za lahko branje na Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec. Dogodek je potekal v okviru mednarodnega dneva lahkega branja, ki se obeležuje 28. maja. Osrednja tema dogodka je bilo lahko branje in založništvo, kar je bila tudi tema okrogle mize s strokovnjaki.

Na okrogli mizi so sodelovali Laura Mendez Edkvist, urednica z dolgoletnimi izkušnjami iz Švedske, Ulla Bohman, strokovnjakinja za dostopno komunikacijo iz Švedske, Drago Brumen, vodja razvoja pri Zavodu RISA, Nika Vizjak Puškar, učiteljica slovenščine in ustvarjalka lahkega branja, Aksinja Kermauner, avtorica in ambasadorka lahkega branja, ter Karmen Sadar, prostovoljka za lahko branje pri Zavodu RISA. Govorniki so poudarili pomen lahkega branja za vključujočo družbo. Laura Mendez Edkvist je opisala švedski model in prakse na področju založništva. Na Švedskem je pet založb, ki izdajajo vsebine v lahkem branju. Ulla Bohman je izpostavila, da je lahko branje velikokrat prvi korak k opismenjevanju. Veliko uporabnikov lahko branje uporablja vse življenje, marsikateri pa kasneje poseže po zahtevnejših vsebinah. Drago Brumen je predstavil idejo spletne platforme, ki bo v Sloveniji združevala vsa besedila v lahkem branju na enem mestu. To bo olajšalo dostop do informacij za uporabnike. Nika Vizjak Puškar je delila pozitivne izkušnje z uporabo lahkega branja v šolskem okolju. Vizjak Puškar je avtorica priredbe Martina Krpana v lahko branje. Aksinja Kermauner je poudarila, da lahko branje pomaga razvijati bolj kompleksne bralce. Karmen Sadar je dodala dragocen pogled uporabnice in ustvarjalke vsebin v lahkem branju. Sadar redno sodeluje pri nastajanju časopisa v lahkem branju 20 MINUT.

Vzporedno z okroglo mizo so potekale tudi tri praktične izobraževalne delavnice, ki so jih vodili strokovnjaki s področja lahkega branja in umetnosti. Mateja Meh in Ana Linasi iz CVIU Velenje ter Anja Gaberšek in Janja Gašper s Tretje osnovne šole Slovenj Gradec so predstavile prvo stopnjo lahkega branja. Maruša Pajenk s Tretje osnovne šole Slovenj Gradec je imela likovno delavnico na temo pesniškega natečaja. Peter Gaber, akademski slikar in likovni mentor, je vodil delavnico Kako rišem lahko branje.

Dogodek je popestrila kantavtorica Dunja Vrhovnik, ki je z učenci Tretje osnovne šole Slovenj Gradec zapela novo risjo himno “Srečo treba je deliti”. Avtorica himne je Etijana Lesjak, avtorica glasbe je Dunja Vrhovnik.

Del programa je zapolnila razglasitev zmagovalcev natečaja za pesem v lahkem branju. Prispevke za natečaj sta Zavod RISA in Služba za dostopnost programov RTV Slovenija zbirala od marca. Priznanja za najboljše pesmi so prejeli Mateja Meh, Nuša Maver in Antonija Jereb v kategoriji avtorska pesem ter Alja Bebar, Adrijana Navodnik in Tatjana Strmčnik za priredbo pesmi v lahko branje. Pesmi so ocenili testni bralci-svetovalci in strokovna komisija v sestavi: dr. Boris Kern, ZRC SAZU, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša; dr. Aksinja Kermauner, tiflopedagoginja, pesnica, pisateljica; Alenka Miler Gorenšek, Zavod RISA; Veronika Rot, RTV Slovenija. Komisija je izrazila presenečenje in zadovoljstvo nad številom prejetih del ter izpostavila, da takšno zanimanje in kakovost prispevkov izkazujeta velik potencial za razvoj lahkega branja na področju poezije.

Vrhunec dneva je bila razglasitev novih ambasadork in ambasadorjev lahkega branja za leto 2024. Naslove so prejeli predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, Karmen Sadar, igralec Gregor Baković, glasbena skupina Rok’n’Band, zagovornik načela enakosti Miha Lobnik in Boštjan Vernik Šetinc. S svojo vlogo bodo prispevali k širjenju zavesti o pomenu lahkega branja ter spodbujanju enakopravnosti in dostopnosti informacij za vse.

Dogodek so zaključili novi ambasadorji iz zasedbe Rok’n’Banda ter z nastopom v živo navdušili vse prisotne. Sklepno dejanje je bilo prijetno druženje ob prigrizkih in torti, kjer so udeleženci izkoristili prelep sončen dan za povezovanje in načrtovanje nadaljnjega razvoja lahkega branja v Sloveniji.

Dan za lahko branje je del programa Center za komunikacijo in lahko branje, ki ga sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Dogodek je tudi del projekta “Lahko branje kot pot do dostopne, vključujoče in enakopravne družbe”, ki ga sofinancirajo platforma SLOGA iz projekta PROTEUS in EU ter Mestna občina Slovenj Gradec v okviru sofinanciranja kulturnih projektov v letu 2024.

Vir: Zavod Risa

Dogodki

Slovenj Gradec ─ Zavod RISA je v sredo, 29. maja, v sodelovanju z Mestno občino Slovenj Gradec in Tretjo osnovno šolo Slovenj Gradec organiziral tradicionalni Dan za lahko branje na Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec. Dogodek je potekal v okviru mednarodnega dneva lahkega branja, ki se obeležuje 28. maja. Osrednja tema dogodka je bilo lahko branje in založništvo, kar je bila tudi tema okrogle mize s strokovnjaki.