Tretji teden v novembru obeležujemo dan slovenske hrane. Projekt krepi zavedanje o pomenu in prednostih lokalno pridelane hrane ter oblikovanju zdravih prehranskih navad. Osrednji dogodek je Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Tako so danes kuharice tudi najmlajšim na Prevaljah postregle zajtrk s tradicionalnimi živili: kruh, maslo, akacijev med, mleko in jabolko, vseslovenskega porekla. V ospredju letošnjega zajtrka, ki je potekal pod geslom Zajtrk z mlekom – super dan, so bili mleko in mlečni izdelki. Na Prevaljah pa so v ospredje postavili med.

“V vrtcu smo medeni zajtrk spremenili v MEDEN DAN, saj smo se odločili ves dan oz. dopoldne posvetiti čebelam. Razveselili smo se obiska prevaljskih čebelarjev v svečani čebelarski obleki, z otroki so se v vsaki skupini pogovorili o njihovem pomembnem delu – skrbi za čebele. Hkrati so otroci spoznali njihovo opremo, pripomočke, zaščitno obleko, nadeli so si lahko čebelarske klobučke z mrežo. Vzgojiteljice in otroci so se po tradicionalnem slovenskem zajtrku zbrali pred telovadnico vrtca. Obiskala nas je maskota čebela – kranjska sivka, v katero se je oblekla strokovna delavka vrtca. Z zabavnim in hkrati poučnim pogovorom so otroci spoznali življenje čebel, zapeli so pesem Lojzeta Slaka, Čebelar,. Druženje pa so zaključili s plesom čebelice (Ribič Pepe in Čuki),” so po današnjem pestrem dogajanju sporočili iz vrtca Prevalje.
“Smo še majhni, a se z navdušenjem učimo in spoznavamo nove stvari. Najlepše se zahvaljujemo čebelarjema gospe Anici in gospodu Rudiju Voglu za današnje druženje v vrtcu,” so dodali.





Besedilo: Vesna Kovačec