Search
Close this search box.

Maske v šolah ne bodo več obvezne. V SB Slovenj Gradec zapirajo intenzivni oddelek za covidne bolnike

Fotografija je simbolična

Epidemiološke razmere so relativno ugodne, včeraj je bilo potrjenih 23 % manj okuženih kot pred tednom dni, število covidnih pacientov na intenzivni terapiji se je znižalo pod 100, zaprli smo intenzivne oddelke v SB Slovenj Gradec in v SB Izola, je na današnji novinarski konferenci po seji vlade povedal minister Janez Poklukar.

V sredo so namreč v Sloveniji ob 1586 PCR-testih in 11.699 hitrih antigenskih testih potrdili 1823 okužb z novim koronavirusom.  Na navadnih oddelkih je po podatkih vlade zaradi covida-19 hospitaliziranih 229 bolnikov (17 manj kot dan prej, na intenzivnih 78 (6 manj kot dan prej). Skupno število hospitaliziranih s potrjeno okužbo je sicer 503, kar je 39 manj kot dan prej. Na navadnih oddelkih je 187 bolnikov s covidom-19, na intenzivnih pa devet.

Preberite tudi: Posvetovalna skupina odobrila možnost cepljenja otrok od 12 leta s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19

Zato so na vladi sprejeli dodatno sproščanje ukrepov. Zaščitne maske za učence, dijake, študente in učitelje v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov ne bodo več obvezne. Nositi jih bodo morali še tisti, ki so vključeni v izobraževalni proces v zdravstvenem zavodu. Skladno s stališčem posvetovalne skupine se za izjemo pri uporabi zaščitnih mask določi učence, dijake in študente ter učitelje. To velja za ves čas izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa. Maske pa morajo še vedno nositi dijaki, študenti in učitelji, ki so vključeni v izobraževalni proces pri izvajalcu, npr. klinična praksa, vaje ipd.,” je navedel minister. Ukrep začne veljati v ponedeljek.

Digitalno covid potrdilo se lahko izda tudi na podlagi rezultata hitrega antigenskega testa, sprememba pa velja od 30. januarja letos. S tem se to ureja tudi za nazaj, je pojasnil minister. Nova pravila članicam EU namreč omogočajo, da za izdajanje digitalnih potrdil o cepljenju od 30. januarja velja tudi pozitivni rezultat hitrega antigenskega testa, ne le PCR-testa. Omenjeno bo veljalo tudi v Sloveniji, je dejal.

Sprejeti odlok po besedah ministra jasno določa tudi način izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), ki ga je vlada v večini dejavnosti ukinila, še vedno pa je obvezen pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in socialno-varstvenih storitev, pa tudi v zaporih in prevzgojnih domovih.

Testiranje s hitrimi testi za izpolnjevanje pogoja PCT v omenjenih dejavnostih je tako krito iz državnega proračun, je poudaril. Če pa izvajalec testiranje obiskovalcev nadomesti s samotestiranjem, pa sredstva za samotestiranje zagotovi sam, je pojasnil.

V navedenih institucijah pa pogoja PCT pri zagotavljanju javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske problematike, zaščite in reševanja ter individualne verske duhovne oskrbe ni treba izpolnjevati.

Vir: Vlada RS, STA

Dogodki