Search
Close this search box.

Letošnji mednarodni teden preprečevanja zastrupitev s svincem s sloganom: »Svetla prihodnost se začne brez svinca«

Na Območni enoti NIJZ Ravne na Koroškem so v okviru obeležitve staršem iz petih občin na Koroškem ponudili možnost testiranja svinca v krvi tri leta starih otrok ter z maskotama Mici in Bico otrokom v vrtcih na igriv način predstavili preventivne ukrepe za zmanjšanje izpostavljenosti otrok svincu.

Poudarek letošnje kampanje »Svetla prihodnost se začne brez svinca« opozarja vlade, zdravstvene in druge družbene organizacije, industrijo in vse ostale na nesprejemljiva tveganja izpostavljenosti svincu in potrebo po ukrepanju za zaščito zdravja otrok.

Namen mednarodnega tedna preprečevanja zastrupitev s svincem je opozoriti na vplive izpostavljenosti svincu na zdravje, poudariti prizadevanja držav in partnerjev za preprečevanje izpostavljenosti svincu v otroštvu ter pospešiti prizadevanja za postopno opustitev uporabe svinca v barvah ter drugih proizvodih. Čeprav so škodljivi učinki svinca dobro poznani, splošno priznani in so številne države sprejele ukrepe, ostaja izpostavljenost svincu, zlasti v otroštvu, ključna skrb zdravstvenih delavcev po vsem svetu.

  • svinec je strupen in otroke prikrajša za njihovo zdravo prihodnost.
  • svincu smo lahko izpostavljeni iz različnih virov (barva, glazure keramike, kozmetike, vodovodnih napeljav, ostankov rudarjenja in topljenja rude, reciklaže baterij, streliva…).
  • ni varne meje za vnos svinca v telo (otroci ga lahko vnašajo v obliki delčkov ali prahu, ko dajejo prste in igrače v usta).
  • zagotovimo otrokom zdravo prihodnost brez svinca (prepovejmo svinčene barve, poiščimo in odstranimo različne vire svinca iz okolja otrok, poučimo ljudi o uporabi izdelkov, ki vsebujejo svinec…).  

Na NIJZ OE Ravne predvsem v Zgornji Mežiški dolini že vrsto let opozarjajo na problematiko izpostavljenosti svincu iz onesnaženega okolja ter delujejo v smeri preprečevanja izpostavljenosti svincu. S tem namenom so v mesecu septembru že obiskali vrtce in s pomočjo maskot Mici in Bice otrokom predstavili preventivne ukrepe. S kratkimi video vsebinami so otrokom v vrtcih na igriv način predstavili pravilno umivanje rok, varovalno prehrano, mokro čiščenje, varno vrtnarjenje in obisk laboratorija.

Vse ukrepe in druge vsebine najdete tudi na spletni strani Življenje s svincem: https://www.sanacija-svinec.si/ .

V mesecu oktobru so staršem iz petih občin na Koroškem (Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje, Ravne na Koroškem in Dravograd) ponudili možnost testiranja svinca v krvi tri leta starih otrok, saj je vsebnost svinca dober kazalec izpostavljenosti svincu iz okolja, mlajši otroci pa so najbolj dojemljiva skupina populacije za njegove škodljive vplive. Odzivnost na odvzem vzorcev krvi je bila zgolj dobrih 20 odstotkov otrok, ki so izpolnjevali kriterije za vabilo (starost in bivališče). Rezultate bodo starši prejeli na dom po opravljenih analizah.

Kampanja, ki poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) v zadnjih letih poudarja predvsem pomen preprečevanja izpostavljenosti svincu v zgodnji mladosti. Po tem, ko je bila v prvih letih obeležitve Mednarodnega tedna preprečevanja zastrupitev s svincem v središču dogajanja problematika svinčenih barv, sedaj poudarjajo pomen različnih dejavnosti. Poleg barve tudi ostale proizvode od streliva, kozmetike, ribiških uteži in tudi postopanja z rudniškimi odpadki. Prav slednje sporočilo velja tudi za Slovenijo, kjer le te še vedno lahko kupimo v obliki gradbenega materiala.

Vir: NIJZ OE Ravne na Koroškem

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Na Območni enoti NIJZ Ravne na Koroškem so v okviru obeležitve staršem iz petih občin na Koroškem ponudili možnost testiranja svinca v krvi tri leta starih otrok ter z maskotama Mici in Bico otrokom v vrtcih na igriv način predstavili preventivne ukrepe za zmanjšanje izpostavljenosti otrok svincu.