Search
Close this search box.

Letošnja akcija Dan za spremembe vabi k soustvarjanju dobrega počutja v skupnosti

Slovenska filantropija danes vabi k udeležbi v vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, ki spodbuja državljane k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti. Letos bodo po Sloveniji organizirali 316 prostovoljskih aktivnosti, katerih rdeča nit bo spodbujanje dobrega počutja, so sporočili iz organizacije.
Fotografija je simbolična

V okviru 14. Dneva za spremembe bodo danes po vsej Sloveniji organizirali akcije, ki bodo spodbujale in širile sporočilo Za(čutimo) dobro. “Dobro počutje je namreč tisto, ki nam omogoča, da lahko v polnem pomenu razvijamo svoje potenciale, se izpolnjujemo in prispevamo v dobro skupnosti. Za(čutiti) dobro pomeni, da doživljamo življenje kot smiselno, da smo aktivni in ustvarjalni ter da se počutimo kot del skupnosti, za katero želimo, da se razvija v smeri za dobro vseh,” so sporočili iz Slovenske filantropije.

V organizaciji izpostavljajo številne izzive, s katerimi se kot družba soočamo: “Večanje stisk glede duševnega zdravja, prenizka vključenost vseh družbenih skupin/manjšin, večanje neenakosti in socialnih stisk.” Direktor Franci Zlatar je izpostavil tudi pozitiven vpliv prostovoljstva na duševno zdravje.

“Posebej dragoceno je tudi, da skupnost prostovoljcev omogoča družbeno okolje, ki duševno zdravje razume kot problem skupnosti in izprašuje vzroke duševnih stisk, kot so različne neenakosti v duševnem zdravju,” je poudaril. Izpostavil je, da bodo akcije v okviru dneva za spremembe pokazale, da se vsi lahko dobro počutimo v svoji skupnosti.

Za potrebe spopadanja z izzivi današnje družbe so v organizaciji nagovorili ljudi vseh starosti k stalnemu povezovanju z organizacijami in šolami, sodelovanju s podjetji, občinami in posamezniki v izbranem kraju z namenom snovanja akcij, ki bi ustvarjala dobro v skupnosti.

Omenili so, da bo v okviru Dneva za spremembe po državi aktivnih več kot 540 organizacij in več kot 19.000 prostovoljcev. Aktivnosti bodo potekale v več kot 112 krajih po Sloveniji, sodelovale bodo mnoge slovenske občine. Med drugim se bodo izvajale tudi čistilne akcije, kulturne in umetniške aktivnosti, športne aktivnosti, dobrodelne akcije, akcije urejanja javnih prostorov, prireditve in zbiralne akcije.

Iz prostovoljske pisarne organizacije v Kopru so sporočili, da se bo v občini odvila čistilna akcija migrantskih poti ob kraškem robu. Po besedah velenjske mestne občine bodo organizirali veliko očiščevalno akcijo. V občini poteka tudi izbor za naj prostovoljca/prostovoljko in naj prostovoljske organizacije mestne občine za preteklo leto.

Tudi iz občine Izola so sporočili, da bodo med drugim čas namenili tudi brezplačnemu vodenemu ogledu mesta in izmenjevalnici oblačil in igrač, udeležili pa se bodo tudi krvodajalske akcije. Nič manj aktivni ne bodo v Pomurju, saj so iz društva za socialno vključenost Mozaik sporočili, da bodo tamkajšnji prostovoljci obiskali več kot 100 ranljivih, predvsem starejših in jim s svojo družbo in obrokom polepšali dan.

V čistilni akciji pri domu starejših v Prevaljah na Koroškem se bo ob dnevu za spremembe udejstvoval tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, so sporočili iz njegovega kabineta. Po njihovih besedah se bo po akciji sestal z vodstvom doma, prisluhnil njihovim izzivom in predstavil načrte za novo zakonsko ureditev področja dolgotrajne oskrbe.

Namen akcije je po besedah Zavoda za podporo civilnodružbenih iniciativ in multikulturno sodelovanje Pekarna Magdalenske mreže spodbujanje ljudi, da aktivno pristopijo k odzivanju na potrebe svoje skupnosti, izstopijo iz ustaljenih smernic, zavihajo rokave in za en dan postanejo prostovoljci. Po njihovih navedbah bodo tudi organizacije članice mreže Prostovoljstvo v Mariboru z različnimi aktivnostmi v svoje kroge vabile nove prostovoljce. Nekatere aktivnosti bodo rekreativno-strokovne narave, druge bodo ustvarjalno obarvane, vse pa obljubljajo zabavo ob druženju.

Danes pa obeležujemo tudi mednarodni dan mladih prostovoljcev. V ospredje postavi milijone mladih, ki vsak dan s prostovoljstvom izboljšujejo svoje skupnosti. Na 15. april ga obeležujemo od leta 1988 in je edini prostovoljski dogodek, ki je posvečen mladim.

Dogodki

Slovenska filantropija danes vabi k udeležbi v vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, ki spodbuja državljane k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti. Letos bodo po Sloveniji organizirali 316 prostovoljskih aktivnosti, katerih rdeča nit bo spodbujanje dobrega počutja, so sporočili iz organizacije.