Search
Close this search box.

Koroške borovnice navdušujejo vsako sezono znova

Iz želje, da bi imeli otroci v poletnem času kaj zdravega za posladkati, je skozi leta zrasel velik nasad ameriških borovnic, za katerega skrbi Korošec Primož Ermenc.

V majhni vasici Sveti Primož nad Vuzenico ne vladajo le svež zrak in neokrnjena narava, pač pa tudi ameriške borovnice. Na dobrih 700 metrih nadmorske višine je Primož Ermenc, sicer Slovenjgradčan, našel svoj prostor za vikend. Ko je z družino pred leti prevzel kmetijo, je razmišljal o tem, kaj bi pravzaprav na kmetiji vse posadil in takrat se je porodila ideja, da bi na vrtu posadil tudi ameriške borovnice – da bi imeli otroci kaj sladkega in okusnega, predvsem pa zdravega za posladkati se. In iz nekaj sadik, ki so obilno rodile, se je razvila tudi ideja o nasadu.

Zdaj tega majhnega vrtička že davno več ni, saj na kmetiji kraljuje obsežen nasad ameriških borovnic, ki številna gospodinjstva razveseljuje z okusnimi in predvsem zdravimi plodovi.

A nasad ni nastal kar preko noči – v to, da lahko zdaj uživajo v plodovih, je bilo vloženega veliko truda in dela. Že sama zemlja za borovnice je predstavljala pravi izziv, saj ne uspevajo kar povsod. Zemljo so na kmetijo pripeljali iz tujine. Borovnice potrebujejo bolj kislo zemljo, šoto, ki ima Ph vrednost nekje med 4 in 5, kar pomeni, da je bolj kisla, je povedal Primož. Ob tem je pomembno tudi, da so grmički posajeni na primerni razdalji drug od drugega, da se pri rasti ne ovirajo in si ne kradejo sonca.

SVOJE KOROŠKE BOROVNICE LAHKO NAROČITE VSAK DAN SVEŽE, PRIPELJEJO VAM JIH TUDI NA DOM. NAROČITE JIH LAHKO NA FACEBOOK PROFILU KOROŠKIH BOROVNIC IN PREKO E-POŠTE KOROSKEBOROVNICE@GMAIL.COM

Seveda je pomembna tudi lega, da so borovnice okusne in čim bolj sladke, zato je nasad usmerjen na jugovzhodno stran, kjer se preko celega dne kopajo v soncu in tvorijo sladkor v plodovih. Tudi zalivanje je zelo pomembno, zato ima Primož v nasadu nameščen poseben namakalni sistem, ki ga upravlja preko aplikacije kar iz domačega naslanjača, saj je pomembno, da so borovnice ravno prav zalite, ne preveč in ne premalo, kar je potrebno regulirati sproti in prilagajati glede na vremenske razmere.

In kdor misli, da je delo z borovnicami le med sezono, se krepko moti. Primož pravi, da je z borovnicami podobno kot z otroki, ”Bolj ko rastejo, večje so njihove potrebe”, pove z nasmehom. Ne le med sezono, ko je sicer tudi zaradi vsakodnevnega ročnega obiranja največ dela z nasadom, ampak tudi po sezoni in celo med zimo je potrebno skrbeti za grmičke. Zemljo je potrebno gnojiti pravi čas, ob koncu sezone nasad opleti, očistiti in pospraviti protitočni sistem, da lahko spomladi opraševalci opravijo svoje delo. Ko temperature dosežejo skoraj ničlo, je potrebno grmičke obrezati in pripraviti na zimsko spanje. Paziti ne treba tudi na to, da grmički ne razvijejo kakšnih bolezni in jim na splošno posvečati veliko pozornosti. Spomladi pa se nasad pripravi na novo sezono, pokosi se trava, ponovno namesti protitočna mreža in potem je le še vprašanje časa, da začnejo plodovi nastajati in zoreti na grmičkih.

Veliko truda in dela je potrebnega, da lahko v sezoni, ki traja nekje od konca junija do konca avgusta, vsem navdušencem nad slastnimi borovnicami ponudijo ročno obrane dobrote. Za vsako strnako, ki naroči borovnice, jih skrbno ročno oberejo in pripeljejo tudi na dom. Borovnice, ki niso škropljene, so pravzaprav superživilo, saj vsebujejo veliko antioksidantov, železa, vitaminov in drugih snovi, ki blagodejno vplivajo na zdravje.

Letošnja sezona je že v polnem teku, borovnice zorijo in se že zrele bleščijo pod koroškim soncem. Najboljše so zagotovo kar same, ki se jih z veseljem lotimo zobati, lahko pa jih uporabite tudi za pripravo sladic, peciva, raznih bowl in tudi sladoleda. Zato pohitite in obiščite Facebook profil Koroške Borovnice si zagotovite porcijo slastnih ameriških borovnic izpod pridnih rok Primoža in njegove družine.

Naroči se
Obvestilo o
guest

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Aljo
Aljo
1 dan nazaj

Naše koroške borovnice rastejo pri nas v gozdu ne na nekem vikendu na muti!!! Pa tudi nobene zemlje ne rabimo uvažat, ker je zanje popolna zemlja že v naših gozdovih!!! Sploh pa naše prave koroške borovnice ne nosijo naziva “ameriške borovnice” in so veliko manjše kot te vaše iz članka!!! Hvala lepa in lep pozdrav

Dogodki

Iz želje, da bi imeli otroci v poletnem času kaj zdravega za posladkati, je skozi leta zrasel velik nasad ameriških borovnic, za katerega skrbi Korošec Primož Ermenc.