Search
Close this search box.

Koroška z najmanj prostovoljskimi organizacijami, a prva po številu opravljenih ur na prostovoljca

Koroška je na zadnjem mestu med regijami v državi po številu prostovoljskih organizacij, a prostovoljci opravijo največ ur. Prostovoljstvu prijazna občina 2024 so MO Slovenj Gradec, Občine Črna na Koroškem, Dravograd, Mislinja, Radlje ob Dravi in Ravne na Koroškem.

V zadnjih letih, ko so Slovenijo in svet zaznamovale poplave, epidemija, požari in druge naravne nesreče ter različni družbeni izzivi, se je ponovno izkazalo, da je prostovoljstvo ključnega pomena pri zagotavljanju takojšnje pomoči in podpore prizadetim skupnostim.

Analiza podatkov za leto 2023 je pokazala, da je število prostovoljcev ter število opravljenih ur prostovoljskega dela nekoliko upadlo v primerjavi z letom prej, medtem ko je število oddanih poročil o prostovoljstvu naraslo. Poročilo sicer ocenjuje, da upad števila prostovoljcev in opravljenih ur ne odraža dejanskega stanja, saj je bil odziv v v času poplav izjemen, vendar je bilo vodenje evidenc zaradi izrednih razmer postavljeno na stranki tir.

V letu 2023 je poročilo o prostovoljskem delu v skladu z Zakonom o prostovoljstvu sicer oddalo 2.486 prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, od tega je oddalo poročilo 2.218 prostovoljskih organizacij in 268 organizacij s prostovoljskim programom.

Skupno število prostovoljcev, ki so opravljali prostovoljsko delo in so vodeni v vpisniku prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, je bilo 206.845 (lani  226.106), opravili pa so 8.072.127 ur prostovoljskega dela (lani 9.245.305 ur).

Koroška je na zadnjem mestu med regijami v državi po številu prostovoljskih organizacij (61) in osma po številu organizacij s prostovoljskim programom (15), deseta po številu prostovoljcev (3039) in osma po številu opravljenih prostovoljskih ur (226.484). Glede na prejšnje poročilo je naraslo število organizacij, ki so sporočile podatke, medtem ko se je število prostovoljcev občutno zmanjšalo. Število prostovoljskih ur pa se je na drugi strani povečalo. Posamezni prostovoljec je letno povprečno opravil 74,5 ure, slovensko povprečno število prostovoljskih ur na prostovoljca je 39 ur. Največ prostovoljskih ur na prostovoljca tako opravijo v koroški regiji, sledita ji obalno-kraška in zasavska regija.

“Za izvajanje številnih prostovoljskih aktivnosti se zahvaljujemo vsem organizacijam, javnim zavodom, mentorjem, prostovoljcem in prostovoljkam, posebna zahvala za prepoznavanje prostovoljstva in podporo prostovoljstvu pa gre zagotovo tudi Mestni občini Slovenj GradecObčini Črna na KoroškemObčini DravogradObčini MislinjaObčini Radlje ob Dravi in Občini Ravne na Koroškem, ki so tudi prejemnice naziva Prostovoljstvu prijazna občina 2024!,” so sporočili iz Slovenske filantropije.

Tabela 1: Primerjalni pregled prostovoljskih organizacij po regijah

A screenshot of a graph

Description automatically generated

Tabela 2: Primerjalni pregled števila prostovoljcev po regijah

A table with numbers and numbers

Description automatically generated

Tabela 3: Primerjalni pregled števila prostovoljskih ur po regijah

A table of numbers with numbers

Description automatically generated

Vir: Slovenska filantropija

Koroška je na zadnjem mestu med regijami v državi po številu prostovoljskih organizacij, a prostovoljci opravijo največ ur. Prostovoljstvu prijazna občina 2024 so MO Slovenj Gradec, Občine Črna na Koroškem, Dravograd, Mislinja, Radlje ob Dravi in Ravne na Koroškem.