Search
Close this search box.

Korošec Anej Gorenjak navdušil domače občinstvo

Skozi glasbo pridejo na plan čustva, ki jih ni mogoče ubesediti. To je še zlasti izrazno pri solističnem igranju, kjer lahko začutite, kako glasba prihaja iz dna duše … Preteklo sredo, 29. maja 2024, ob 19. uri, je številčnemu domačemu občinstvu svojo umetniško dušo skozi glasbo uprizoril 17. letni virtuoz, ki s svojim izjemnim talentom vznemirja kjerkoli se pojavi.

Anejevi mnogi uspehi govorijo sami po sebi. Sam pravi, da se najbolj veseli nastopiti pred svojim, domačim občinstvom. Recitalu trobentača Aneja Gorenjaka smo prisluhnili v prostorih Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem.

Anej je že kot majhen otrok pokazal izjemno nadarjenost na glasbenem področju. Ker sta tudi oba starša glasbenika, ga pri tem zelo podpirata in mu omogočata vse, kar ga navdušuje. Trenutno je član Mladinskega pihalnega orkestra, Pihalnega orkestra železarjev Ravne, Komorne skupine trobil ter Koroških simfonikov, član pihalnega orkestra Konservatorija za glasbo in balet Maribor pod mentorstvom prof. Damijana Kolariča ter član komorne skupine trobil na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pod mentorstvom prof. Nejca Merca in prof. Matjaža Dobrovnika. Je član Simfoničnega orkestra KGBM pod vodstvom prof. Slavka Magdiča ter član Big benda KGBM pod vodstvom prof. Janeza Vouka. Zadnji odmeven, izjemen Anejev uspeh, je bila zmaga na AMERICAN PROTEGE INTERNATIONAL WOODWINDS AND BRASS COMPETITION, kjer si je priigral 1. nagrado, 1. mesto in zlato plaketo. Marca 2024 so ga povabili v New York, kjer je poleg ostalih zmagovalcev različnih instrumentov in kategorij, izvedel skladbo, s katero je prepričal sodnike, v znameniti dvorani CARNEGIE HALL. Med drugim smo na Ravnah prisluhnili sonati za trobento in klavir Paula Hindemitha, ki je zazvenela iz Anejeve trobente tudi v mestu največjih zvezdnikov in blišča …

Ob njem je tudi ta večer za spremljavo na klavirju poskrbela korepetitorka Špela Horvat, ki je svoje glasbeno izobraževanje začela na Ptuju na glasbeni šoli Karol Pahor pri profesorici Marjeti Urbanič Rudolf. Pot je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pri profesorju Mitji Vrunču. Leta 2019 je zaključila magistrski študij pri profesorici Tatjani Ognjanović na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Istega leta je v Slovenski filharmoniji s Simfoničnim orkestrom RTV, pod taktirko Catherine Larsen-Maguire, izvedla Skrjabinov klavirski koncert v fis-molu. Za Radio ARS je leta 2020 posnela več Debussyjevih del. Sodelovala je na mnogih koncertih po Sloveniji in svoja znanja nadgrajevala na številnih kompetentnih seminarjih. Trenutno poučuje klavir in korepetira na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor.

Večer je še dodatno obogatila Anejeva sošolka in prijateljica Špela Naglič, ki je prava virtuozinja na harmoniki. Špela je dijakinja 3. letnika Umetniške gimnazije Konservatorija za glasbo in balet Maribor iz razreda profesorja Slavka Magdića, je svoje glasbeno izobraževanje začela na Glasbeni šoli Tržič, pod mentorstvom Mirka Šlibarja, Matjaža Kokalja in Jana Ulčnika. Za nadaljevanje šolanja na Konservatoriju Maribor jo je navdušil in usmeril profesor Amadej Herzog. Izkušnje si pridobiva s številnimi nastopi, koncerti, seminarji pri priznanih profesorjih. Sodeluje v raznih projektih in zasedbah, preizkusila se je tudi kot solistka harmonikarskega orkestra Konservatorija Maribor. Sicer pa ima tudi Špela koroške korenine.

Ob koncu je navzoče prevzela komorna skupina – Brass band iz KGBM, ki jo poleg Aneja sestavljajo njegovi glasbeni prijatelji ter poskrbela piko na i vrhunskemu glasbenemu dogodku.

Z obiskom na koncertu so Aneja podprli tudi ravnateljica Konservatorija za glasbo in balet Maribor Helena Meško, sedanji Mentor prof. Matjaž Dobrovnik, razredničarka mag. Tanja Brčič, svetovalna delavka Nina Bošnjak, ravnatelj GŠ Ravne na Koroškem Aleksander Kotnik, Anejev profesor na nižji GŠ Ravne na Koroškem Janez Miklavžina, pa župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen in podžupan Občine Ravne na Koroškem Peter Stočko ter mnogi drugi prijatelji in sorodniki.

Koncert, ki pušča sled je bil poklon mladega glasbenika vsem njegovih podpornikom in tistim, ki mu radi prisluhnejo. Program je povezovala Anja Vajde. Strnila ga je z naslednjimi besedami: “V imenu vseh nas mu želim uspešno in ustvarjalo nadaljnjo pot, ki naj bo posuta z samimi najlepšimi trenutki … in naj ga vselej spremlja sreča, vztrajnost in pogum! Hvala Anej, za čudovito glasbeno darilo domačemu občinstvu.”

Skozi glasbo pridejo na plan čustva, ki jih ni mogoče ubesediti. To je še zlasti izrazno pri solističnem igranju, kjer lahko začutite, kako glasba prihaja iz dna duše … Preteklo sredo, 29. maja 2024, ob 19. uri, je številčnemu domačemu občinstvu svojo umetniško dušo skozi glasbo uprizoril 17. letni virtuoz, ki s svojim izjemnim talentom vznemirja kjerkoli se pojavi.