Search
Close this search box.

Koncert mladih vrhunskih virtuozov to soboto v Domu starostnikov Slovenj Gradec

Nikar ne zamudite odličnega glasbenega koncerta mladih virtuozov z naslovom Glasba gre v svet, v Domu starostnikov Slovenj Gradec.

V soboto, 10. avgusta 2024, ob 16.00 uri se obeta pravi glasbeni spektakel Glasba gre v svet, kateri glavni akterji bodo godalni kvintet: Vivijana Rogina (violina), Laura De Wolff (violina), Petar Njegovan (viola), Michael Gieler (viola), Izak Hudnik Zajec (violončelo).

V okviru projekta prostovoljnih nastopov, mladi vrhunski virtuozi prinašajo koncertno izkušnjo socialno ogroženim skupinam, izvajajoč vrhunske glasbene nastope v njihovih vsakdanjih in domačih prostorih. Cilj teh nastopov je rušiti nevidne odrske pregrade ter omogočiti pristen in oseben odnos med izvajalci in poslušalci, povezovanje pa je glavni namen tega projekta.

Vsako leto se organizirajo nastopi za pomembne ustanove na področju zdravstvenega varstva, izobraževanja, varstva otrok in otrok s posebnimi potrebami ter prestajanja zaporne kazni. Skupine ljudi, ki s klasično glasbo niso v rednem stiku, so s kvalitetno izvedbo in domiselno predstavitvijo glasbenih del povezane z bogatim kulturnim izročilom resne glasbe.

Pred tem nastopom, ki je zadnji v letošnjem ciklu, so nastopili že v Centru IRIS za slepe in slabovidne, v Ljubljanskem in Koperskem zaporu, v domovih za starejše občane, vrtcih, šolah, v UKC Ljubljana in UPK Polje.

Vsakoletni enotedenski niz povezovalnih nastopov se zaključi z vidnejšim zaključnim koncertom v okviru priznanega festivala klasične glasbe.

Program zaključnega koncerta:

  • Bohuslav Martinu: Trije madrigali za violino in violo, H. 313
  • Antonin Dvorak: Ciprese za godalni kvartet, B. 152 (izbor)
  • Johannes Brahms: Godalni kvintet št. 2 v G duru, Op. 111

Kdo so izvajalci?

Izak Hudnik Zajec (violončelo)

Izak je magistriral na Salzburškem Mozarteumu ter na Zürški visoki šoli za umetnost. Svoje izobraževanje je zaključil z enoletno prakso v Kraljevem orkestru amsterdamskega Concertgebouwa, kjer se bo novembra zaposlil kot tutist. Izak je tudi doktorski študent filozofije na Univerzi v Ljubljani, kjer se posveča filozofiji in zgodovini matematike, zanima pa ga tudi združevanje filozofije s kontemplativnimi izkušnjami v zahodni klasični glasbi. Izak je dvakratni prejemnik akademske Prešernove nagrade.

cosimo.snt@gmail.com

Laura De Wolff (violina)

Laura je začela igrati violino s sedmimi leti pri prof. Dragani Pajanović v glasbeni šoli Ljubljana Moste-Polje. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Gorjanu Košuti, pri katerem je junija letos diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Svojo glasbeno pot bo v jeseni nadaljevala  na podiplomskem študiju na Kraljevem konservatoriju v Haagu pod mentorstvom prof. Lise Jacobs. Je dobitnica številnih prestižnih nagrad, med njimi je dosegla 1. mesto in lavreat tekmovanja Akkordeon Art v Sarajevu.

Michael Gieler (viola)

Michael je bil rojen v Avstriji. Po končanem študiju na Dunaju je prejel štipendijo Fundacije Herberta von Karajana za študij viole na Orkesterski akademiji Berlinskih filharmonikov. Leta 1993 je bil Michael Gieler imenovan za glavnega violista Concertgebouworkest. Deluje kot umetniški vodja dveh koncertnih serij z glasbeniki Concertgebouworkest. Bil je tudi pobudnik mednarodnega Bachovega festivala na Gran Canarii, ki je bil prvič organiziran leta 2015.

Petar Njegovan (viola)

Petar je magistriral je s posebno odliko „Summa cum laude“ v razredu profesorja Emila Cantorja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Je prejemnik je številnih nagrad na domačih in tujih tekmovanjih. Redno sodeluje v komornih skupinah, orkestrih ter prireja recitale in solistične nastope.  Kot solist je nastopil s komornim orkestrom Amadeo v okviru mednarodnega cikla v Škofji Loki, kjer je izvedel Telemannov koncert za violo in godala v G-duru. Izpopolnjeval se je pri svetovno priznanih violistih: Garth Knox, Atar Arad, Emile Cantor, Vincent Royer ter Nobuko Imai. Redno je zaposlen v Simfoničnem orkestru SNG Maribor. Je tudi stalni član Godalnega kvarteta 4 Strings, ki izhaja iz glasbene družine Rogina iz Slovenj Gradca.

Vivijana Rogina (violina)

Rogina je z odliko magistrirala na Akademiji za glasbo, v razredu prof. Vasilija Meljnikova. Dodatno se je  izobraževala pri priznanih mojstrih : Christophe Poiget, Igor Ozim, Wonji Kim, Vesna Stankovič, Nanežda Tokarieva, Sihana Badivuku, Martyn Vink, Nahman Sluchin, Lana Trotovšek. Na vseh državnih in mednarodnih tekmovanjih je posegala po najvišjih nagradah. Prejela je naziv absolutnega zmagovalca na tekmovanju Antonia Salierija v Legnanu. Je dobitnica  Prešernove nagrado Akademije za glasbo za izvedbo solističnega  Mendelssohnovega violinskega koncerta ter drugo bogato koncertno dejavnost. V domačem kraju je dobitnica Bernekerjeve plakete za svoje bogato umetniško udejstvovanje. Koncertira v različnih komornih zasedbah, družinskem kvartetu 4Strings, v Slovenskem godalnem sekstetu, v duu s pianistko Sae Lee za Glasbeno mladino Ljubljana, v godalnem sestavu Disonance… Redno je zaposlena v simfoničnem orkestru SNG Maribor.

Pridružite se nam in uživajte v vrhunski glasbeni izkušnji, ki povezuje in prinaša umetnost v vsakdanje življenje vseh nas.

Vir: Dom starostnikov Slovenj Gradec

Dogodki

Nikar ne zamudite odličnega glasbenega koncerta mladih virtuozov z naslovom Glasba gre v svet, v Domu starostnikov Slovenj Gradec.