Kalčki sodijo med čudežno hrano, ki je še posebej dobrodošla v zimskih mesecih, ko je v sadju in zelenjavi od drugod precej manj vitaminov in drugih hranil kot sicer.
Ekološki kalčki so živa hrana – prava zakladnica hranilnih snovi, mineralov, vitaminov in encimov. So izvrstna preventiva pred raznimi prehladi, gripami in podobnimi obolenji. So lažje prebavljivi, pospešujejo prebavo in absorpcijo hranil, pomagajo pri obnovi celic našega telesa. Uživamo jih surove, najpogosteje kot dodatek k solatam, sendvičem , raznim prigrizkom. Priporočajo jih predvsem v hladnejših obdobjih leta, ko ni na voljo dovolj kvalitetne sveže zelenjave.
Tokrat vas Ljudska univerza Ravne na Koroškem vabi na poučno brezplačno predavanje, kjer boste spoznali, kako preprosto in zdravo je lahko domače pridelovanje teh superživil.
Vsebina predavanja:
- Kaj so kalčki?
- Koristi uživanja kalčkov.
- Vrste kalčkov in hranilna vrednost.
- Kako vzgojiti kalčke doma?
- Uporaba kalčkov v prehrani.
Predavanje bosta izvedli Majda in Katja Temnik, Zeliščni vrt in družinska kmetija Majnika. Z ekološko in biodinamično pridelavo zelišč in kalčkov za trg se pri njih ukvarjajo že več kot 10 let. Kmetujejo brez umetnih gnojil in škropiv, brez hibridov, brez plastičnih folij in težkih strojev. Na kmetiji raste in zdravi zemljo več kot 160 različnih rastlin. Ob najbolj primernem času jih ročno skrbno oberejo, posušijo in shranijo. Ohranjajo svoja semena ter skrbijo za medonosne rastline in biodiverziteto.
Predavanje bo potekalo v četrtek, 21. novembra 2024, od 17. do 18.30 ure, v predavalnici Centra starejših KO-RA, Javornik 11, 2390 Ravne na Koroškem.
Prijave na predavanje so obvezne in jih zbirajo do vključno srede, 20. novembra, preko elektronske prijavnice, ki jo najdete TUKAJ.
Za vse ostale informacije lahko pokličete na tel. št: 030 666 791 (Peter Buhvald).
Vabljeni.
Vir: LURA