Search
Close this search box.

Jasno s popoldanskimi plohami in nevihtami

Danes in jutri bo večinoma sončno in vroče z nekaj popoldanskimi plohami ali nevihtami.

Danes bo precej jasno, popoldne bodo v zahodni in južni Sloveniji možne posamezne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 34 °C.

Jutri bo večinoma sončno. Popoldne bodo predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji posamezne plohe ali nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 19, najvišje dnevne od 26 do 33 °C.

Opozorilo

Na Primorskem je velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Obeti

V četrtek bo sprva še sončno, dopoldne bo oblačnost začela naraščati. Sredi dneva se bodo v zahodnih krajih začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, ki se bodo popoldne širile proti osrednji Sloveniji. Ob morju bo zapihal jugo.

V noči na petek bodo padavine z nevihtami prehodno zajele večji del Slovenije.

V petek bo pretežno oblačno, krajevne padavine bodo oslabele in ponehale. Popoldne se bo jasnilo.

Vremenska slika

Nad večjim delom Evrope je šibko območje visokega zračnega tlaka. V višinah z vetrom južnih smeri k nam doteka občasno nekoliko bolj vlažen, a še naprej zelo topel zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Prevladovalo bo sončno in vroče vreme. Popoldne bodo predvsem v Alpah in v Gorskem kotarju posamezne plohe in nevihte, ki bodo jutri nekoliko pogostejše.

Biovreme

V torek in sredo bo vpliv vremena na počutje povečini ugoden. Sredi dneva in popoldne bo po nižinah povečana toplotna obremenitev.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V nižinah se glavna sezona ambrozije nadaljuje, obremenitev bo srednje visoka do visoka. Obremenitev bo presegala vrednost 20 zrn/m3 zraka, ko večina preobčutljivih na alergene ambrozije razvije simptome alergijske bolezni. Sezona pelina in trav se zaključuje, v zraku bodo še prisotna posamezna zrna pelina in zelo nizka obremenitev s travami.

Pojavljal se bo še cvetni prah trpotca, metlikovk in amarantovk ter občasno več cvetnega prahu kopriv in konopljevk, alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje.

V Primorju bo obremenitev z ambrozijo nizka do srednje visoka, zračni tokovi lahko le občasno prinesejo nekoliko več zrn. Obremenitev s koprivovkami (kopriva in krišina) bo nizka, prisotna bodo zrna pelina, trav, trpotca, konopljevk, metlikovk in amarantovk.

Obremenitev s sporami plesni je v nižinah pretežno visoka, pogosti alergeni rodovi so Cladosporium, Alternaria in Epicocum. Obremenitev se poveča v lepem vremenu pri košnji in žetvi ter drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti: Ambrozija sprošča cvetni prah, obenem že zorijo semena. Z odstranjevanjem rastline bomo lokalno zmanjševali tudi razvoj semen, ki bodo prezimila. Odstranjevanje opravimo z ustrezno osebno zaščito, alergikom odsvetujemo odstranjevanje. Cvetni prah se oprime oblačil, s katerimi prenesemo zrna v bivalno okolje. Cvetočih rastlin in rastlin z razvitimi semeni ne odlagamo na kompost.

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Danes in jutri bo večinoma sončno in vroče z nekaj popoldanskimi plohami ali nevihtami.