Search
Close this search box.

Intervju: Kako se je rodila pravljica o Robeti?

Avtorica pravljice Eva Kotnik verjame v dobroto, v svet, ki je poln prijaznosti, pozitivnih lastnosti in kjer zmaga dobro. To prenaša tudi v svoje podjetje Robeta.

Pravljica “Kako se je rodila Robeta” je nastala iz ljubezni in predanosti, ki jo Eva Kotnik čuti do svojega avtodoma in podjetja. Knjiga predstavlja zgodbo o avtodomu Robeta, predelanem iz kombija, ki je skozi leta postal pomemben del njihove družine in simbol njihovih prizadevanj.

Sedaj je ta čudovita zgodba na voljo vsem, da jo preberejo in doživijo čarobnost, ki jo prinaša. Pridružite se jim pri praznovanju tega izjemnega dosežka in odkrijte, kako se je rodila Robeta.

Dovoljeno je sanjati in kako so sanje pripeljale Evo do izdaje knjige še prej pa do podjetja Robeta, smo se z njo tudi pogovarjali.

Kdaj in kako je nastala ideja o knjigi Kako se je rodila Robeta?

Ideja se je rodila pred približno petimi leti. Odločila sem se napisati pravljico, saj sama pravljice naravnost obožujem. Zdaj že najstniškima otrokoma sva skozi njuno otroštvo prebrala ogromno pravljic. Pravzaprav mi še vedno dovolita, da kdaj kakšno preberemo in se ob marsikateri skupaj nasmejimo. Ko sta bila mlajša, sta najraje poslušala izmišljene zgodbe, ki sva jih pripovedovala z možem Primožem. Te zgodbe so se navadno nadaljevale iz večera v večer in se vsakič končale z dvoumnim koncem – kaj se bo zgodilo, sta izvedela naslednji dan. Tako sem prišla do želje, da bi tudi Robeta – naš avtodom, predelan iz kombija, naš ponos in na nek način naš otrok, dobil svojo igrivo pravljico. Želela sem, da postane domišljijski lik z dobrimi lastnostmi in zaživi v pravljičnem svetu, kjer vedno zmaga dobro.

Kako bi opisali filozofijo vašega podjetja in kako se to odraža v pravljici?

Filozofija našega podjetja je že od začetka enaka: naš produkt predstaviti evropskim in tudi drugim dilerjem na človeški ravni, se jim predstaviti čustveno, jih “pocrkljati” ob obisku v Sloveniji in se jim pokazati kot partnerji s srcem. To se nam na koncu vrača – najbolj me je ganilo, ko je na letošnjem srečanju prodajalcev iz celotne Evrope na Kopah komercialni direktor Mercedesa izpostavil podjetje Robeta kot vrh najboljših poslovnih partnerjev, in to zaradi nas – čudovite ekipe.

Kaj pomeni avtodom Robeta za vas in vašo družino?

Robeta je avtodom, ki ga čutimo in s katerim živimo skozi vsa ta leta. Ker nam avtodomarstvo predstavlja pomemben način preživljanja prostega časa, smo tukaj dejansko doma. Na poslovni poti je bilo veliko odrekanj in dvomov, a vse smo premagovali zaradi močne volje in pozitivizma. Lahko bi rekla, da smo zmagali, ker smo srčni, pozitivni in predani svojemu delu. Tako je pravljica zelo na mestu – Robeta se rodi iz čiste ljubezni, predanosti ter zaupanja.

Kdo je zaslužen da je sploh prišlo do izdaje pravljice?

Konec lanskega leta je moj mož Primož, ki skupaj s poslovnim partnerjem Boštjanom vodi podjetje, predlagal, da je čas, da gre pravljica v “svet”. On je zaslužen za to, da je bila knjiga izdana; je moja gonilna sila v vseh pogledih besede, in zanj sem neizmerno hvaležna. Skupaj z otrokoma so bili prvi kritiki pravljice, prvi, ki so jo začutili, jo vzljubili in sprejeli za svojo. Brez njihovih pozitivnih odzivov in navdušenja bi bila še danes shranjena nekje v predalu.

Kakšna je vloga ilustracij v vaši knjigi?

Ilustracije so naredile tisto piko na i. Že prej sem poznala izjemna dela ilustratorja Jerneja Myinta, zato je bila odločitev, da on ilustrira knjigo, edina prava. Z ilustriranimi liki in okolico je zajel vsa čustva in najmanjše podrobnosti vsebine, tako da je nastal čudovito barvit izdelek, ki nam je v velik ponos.

Kakšno je vaše sporočilo bralcem Kako se je rodila Robeta?

Naša pravljica, izdana v treh jezikih (slovenščina, angleščina, nemščina), omogoča, da tudi otroci začutijo dobre lastnosti našega avtodoma. Skozi vsebino in ilustracije izžareva naše sporočilo – avtodom Robeta se je rodil z namenom osrečevati tiste, ki ga uporabljajo. Tiste, ki želijo prevozno sredstvo brez omejitev, ki sanjajo o novih razsežnostih življenja, in ki preprosto hočejo več. In vse to smo mi – mi smo Robeta.

Avtorica pravljice Eva Kotnik verjame v dobroto, v svet, ki je poln prijaznosti, pozitivnih lastnosti in kjer zmaga dobro. To prenaša tudi v svoje podjetje Robeta.