Search
Close this search box.

FOTO: V Slovenj Gradcu je potekala osrednja proslava ob dnevu OZN, kjer so predstavili nov predlog o človekovi pravici

Včeraj, 24. oktobra 2024, je v Galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, potekala osrednja proslava v počastitev dneva OZN, katere slavna govornica je bila prof. dr. Renata Salecl.

Slovenj Gradec je od leta 1989 kot prvo slovensko mesto nosilec častnega naziva glasnik miru OZN, in tako sodi v ugledno družbo mest z vseh celin, ki so si ta naziv prislužila s prizadevnim delovanjem za mir na različnih področjih družbenega življenja. Mesto, ki je bilo v svoji bogati zgodovini vselej majhno, a močno kulturno središče, ki je presegalo lokalne in državne meje. Mesto, ki je torej že od šestdesetih let prejšnjega stoletja velik zagovornik miru, solidarnosti in humanosti. Mesto, ki že leta edino praznuje dan Organizacije združenih narodov. Tako je bilo tudi nocoj, na osrednji prireditvi Galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec v počastitev dneva OZN, ki ga praznujemo 24. oktobra, to je dan, je bila OZN ustanovljena.

Slavnostna govornica nocojšnje prireditve je bila prof. dr. Renata Salecl, častna občanka MO Slovenj Gradec preko video povezave pa je zbrane s poslanico nagovoril generalni sekretar Združenih narodov Antónia Guterresa.

V poslanici je generalni sekretar Guerresa med drugim sporočil: “ Združene narode je ustvaril svet, za svet. Od leta 1945 je to prostor, kjer se države združujejo v podporo globalnim rešitvam svetovnih problemov. Rešitvam, ki blažijo napetosti, gradijo mostove in mir. Rešitvam za izkoreninjanje revščine, spodbujanje trajnostnega razvoja in zavzemanje za najranljivejše. Septembra je Generalna skupščina sprejela Pakt za prihodnost z globalnim digitalnim dogovorom in deklaracijo o prihodnjih generacijah. V današnjem nemirnem svetu upanje ni dovolj. Upanje terja odločne ukrepe in večstranske rešitve za mir, skupno blaginjo in blagostanje planeta. Upanje terja složnost držav. Ob dnevu OZN pozivam vse države naj na Združene države in njihove ideale gleda kot na svetilnik, ki nikoli ne ugasne.”

Slovesnost so udeležili številni, med drugimi tudi: predsednik Mednarodnega združenja mest glasnikov miru, župan ciprskega mesta Morphu Victor Hadjiavraam, generalni sekretar Mednarodnega združenja mest glasnikov miru, župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler, Dušan Stojanovič, namestnik generalnega sekretarja IAPMC, častni občani in občanka, svetnice in svetnike MO Slovenj Gradec ter 25 delegatov 31. Generalne skupščine Mednarodnega združenja mest glasnikov miru.

V slavnostnem govoru je prof. dr. Renata Salecl izpostavila, da je bila OZN ustanovljena z namero, da si izoblikuje prostor, kjer se bodo države članice aktivno lotile problemov, ki pestijo človeštvo. “Velika ideja Združenih narodov pa je bila tudi ta, da bi lahko ta organizacija pomagala prepričevati spore med narodi in onemogočila prihodnje vojne. Ti upi se na žalost, niso uresničili. V zadnjih 20 letih so se razvile tehnike nadzora, ki dajejo vtis, da je mogoče preprečiti bodoče napade in kriminalne ideje. Ko so vladajoči začeli govoriti o preventivni uporabi sile, so začeli zanemarjati številne mednarodne zakone, ki poskušajo urejati vojaške spopade. Zaradi vzpona vojne z droni in drugih spopadov, predvsem iz zraka, se vojne vlečejo že leta. Danes se je nakopičilo toliko problemov: podnebnih sprememb, rasne nepravičnosti, problemov z digitalno zasebnostjo, gospodarske neenakosti, hitro vodi k temu, da se kar hitro razvodenijo protivojna prizadevanja. Ni čudno, da so v porastu empatija, zapiranje oči pred grozodejstvi ter umikanje ljudi. Moja vera je, da se ne smemo ukloniti brezupu. Na našem srečanju mest Glasnikov miru bomo zato pretresali ideje, kako se zoperstaviti sodobnim grožnjam in kako zopet oživeti idejo, boja za mir.

Slavnostna govornica je tudi predstavila novi predlog človekove pravice, ki bi obravnavala psihološke in fizične grožnje, ki prihajajo iz zraka in vesolja: “Zaradi vojn, ki smo jim priča v današnjem času se mednarodna skupnost sprašuje, ali je mednarodno pravo sploh še veljavno? Ali pojem genocida še velja le za zločine, ki so se zgodili pred desetletji in ali je sploh smiselno sklicevati se na človekove pravice? Zamisel, da bi v teh grozljivih časih Združenim narodom predlagali novo človekovo pravico, ki bi obravnavala psihološke in fizične grožnje, ki prihajajo iz zraka in iz vesolja, morda deluje utopična. Toda, kot je dejal Oscar Wilde: Napredek je uresničitev utopije. In ustavitev vojn je nedvomno korak k napredku. Naj se za konec vrnem k ideji, da je bila OZN ustanovljena z namenom, da se svet resno sooči s problemi, ki ga pestijo, še posebej z vojnami. Srečanje mest glasnikov miru je dogodek, ki daje možnost, da ljudje iz različnih koncev sveta, skupaj premislimo, kaj lahko v svojem okolju in na mednarodnem parketu v prihodnje naredimo drugače.

V kulturnem programu so nastopili trobilni ansambel Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, pod umetniškim vodstvom profesorja Dušana Kranjca. Skupaj z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani so pripravili glasbeno-umetniški projekt, ki so ga poimenovali Mir/Peace, saj govori o strpnosti in miru, kot temeljni človekovi vrednosti, odgovornosti, možnosti, pravici in dobrini.

Ustvarjalci projekta se zavedajo, da je zgodovina polna nemirov in vojn, a trdijo, naj mir ostane naše temeljno upanje in prav glasba je tisto, kar lahko po besedah skladatelja in akademika Lojzeta Lebiča privede do skrivnosti, ki nas povezuje s svetostjo duhovnega, svobode in miru.

Kot so zapisali: »Mir je vrednota in želja vseh in vsakogar. Mir naj bi bil večen. Naj se končajo konflikti in naj zmaga razum.« Naj vas ta misel vodi skozi življenje.

Program je povezovala Anja Vajde.

Fotogalerija

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Včeraj, 24. oktobra 2024, je v Galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, potekala osrednja proslava v počastitev dneva OZN, katere slavna govornica je bila prof. dr. Renata Salecl.