Search
Close this search box.

FOTO: V Slovenj Gradcu je potekal že 26. Mirovniški festival in 17. Festival drugačnosti

V središču Slovenj Gradca je bilo danes že od jutra živahno. Od 9. ure dalje je potekal 26. Mirovniški festival in 17. Festival drugačnosti, s katerima v mestu glasniku miru, obeležujejo svetovni dan miru, 21. september.

Osrednja tema letošnjega festivala je »spretnosti«, s čimer se povezujejo z Evropsko komisijo, ki je enoletno obdobje med majem 2023 in majem 2024 razglasila za evropsko leto spretnosti. Poudariti želijo, da ustreznejše in bolje usklajene spretnosti odpirajo nove priložnosti ter opolnomočijo posameznike, da v celoti sodelujejo na trgu dela, v družbi in demokraciji, da izkoristijo priložnosti zelenega in digitalnega prehoda ter znajo uveljavljati svoje pravice.

Na Glavnem trgu se je danes, v petek, 20. septembra 2024, predstavljalo preko 40 nevladnih in humanitarnih organizacij, društev, šol ter organizacij, ki skrbijo za invalidne osebe in osebe s posebnimi potrebami.

Na prireditvenem odru se je zvrstil pester program. Najmlajši so zelo uživali ob nastopu Vile Eksene, ki jim je preko plesa in glasbe predala pomembno sporočilo in poučno vsebino o tem, da je čista narava naša odgovornost in da je pomembno, da vsak izmed nas prispeva kar lahko, da ohranimo našo naravo lepo in čisto. Otroci iz VVZ Slovenj Gradec so v združeni skupini otrok iz enote Maistrova zapeli pesmico “Lepši svet”, predstavilo se je Društvo Bhakti Marga (društvo za osebnostni razvoj), zapel je zbor Mlada srca Društva Sožitje Mežiške doline, zapel in zaigral je tudi veseli muzikant Damir Juvan, zapela je simpatična Zoja Krasnik iz Glasbenega centra Balu, pa odlična pevka Eva Klug iz Gimnazije Slovenj Gradec, za zajetno dozo smeha je poskrbel stand up komik The Eldar – Eldar Omerčić, predstavila se je tudi Zveza Sonček – center Ivančica in Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen, pa Zavod Ekopren (predstavitev projekta “S kolesom v mesto”) in Ekološko društvo Slovenj Gradec (predstavitev projekta Prižgi svečko manj). Za vse prisotne je zapel tudi talentirani Aleš Hadalin, ki velja za raziskovalca človeškega glasu. Sicer je bil ustanovni član zasedbe Tantadruj, sodeluje pa tudi s plesno skupino En Knap.

V sklopu festivala so v mestnem jedru potekale zanimive zabavno ustvarjalne delavnice in pester spremljevalni program na stojnicah. Vse prisotne je pozdravil tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler in predstavnik Društva paraplegikov Koroške Stojan Rozman.

Vrhunec dogajanja pa je zagotovo bila košarkarska tekma na vozičkih. Med seboj sta se namreč pomerili ekipi predstavnikov Društva paraplegikov Koroške ter ekipa Mestne občine Slovenj Gradec, ki so jo zastopali župan Tilen Klugler, podžupan dr. Peter Pungartnik in v.d. direktorja JZ Sporut Uroš Pajenk. Slednji so tudi zmagali.

Voditeljica dogajanja, Anja Vajde, je festival sklenila z zahvalo vsem obiskovalcem, sodelujočim društvom, prostovoljcem in zavodom … “Naj vse lepe misli in želje letošnega festivala sežejo daleč in še dlje … Ter naj vsem sije sonce v srcu … danes, jutri in vsak dan ter naj nas vselej povezuje prijateljstvo!”

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

V središču Slovenj Gradca je bilo danes že od jutra živahno. Od 9. ure dalje je potekal 26. Mirovniški festival in 17. Festival drugačnosti, s katerima v mestu glasniku miru, obeležujejo svetovni dan miru, 21. september.