Search
Close this search box.

FOTO: V počastitev Gandhijevega rojstnega dne so v Slovenj Gradcu pripravili slovesnost

Danes so se v Slovenj Gradcu poklonili indijskemu državnemu prazniku, rojstnemu dnevu Mahatme Gandhija.

2. oktober 1869 je datum rojstva Mahatme Gandhija, čigar spomenik je Slovenj Gradcu podarila Indija. Vsako leto, ob indijskih državnih praznikih, rojstnem dnevu (2. oktobra) in dnevu smrti (30. januarja) mirovnika in misleca Gandhija k spomeniku položijo venec, slovesnosti pa se običajno udeleži tudi veleposlaništvo Indije v Sloveniji. In tako je bilo tudi danes, ko je indijska veleposlanica, Nj. Eksc. Namrata S. Kumar obiskala Slovenj Gradec in prisostvovala krajši slovesnosti položitve venca pri Gandhijevem spomeniku. V znak prijateljstva Indije z mestom Slovenj Gradec je simbolično zasadila drevo, vrste stebrasti ambrovec, v tamkajšnjem parku.

Na današnji slovesnosti sta kot slavnostna govornika nastopili Nj. Eksc. Namrata S. Kumar, veleposlanica Indije v Republiki Sloveniji in Martina Šisernik, podžupanja MO Slovenj Gradec.

Veleposlanica Indije Nj. Eksc. Namrata S. Kumar je v nagovoru dejala: ” Žal tudi danes vidimo brutalno nasilje v nekaterih delih sveta. To je žalostno, a obstaja upanje. Ne verjamem, da živimo v brezupnem času, dejstvo, da smo vsi skupaj tukaj in ne le ljudje različnih generacij, temveč tudi različnih kultur, družb in vere, to dokazuje. Vedno bodo ljudje, ki bodo govorili o miru. S tem bi tudi izpostavila MO Slovenj Gradec, ki s ponosom nosi zastavo Mesto miru. Sporočilo Mahatme Gandhija tako ni izgubljeno.

V kulturnem programu, ki je potekal v Koroški galeriji likovnih umetnosti, so nastopili učenci Tretje osnovne šole Slovenj Gradec, dijaki Gimnazije Slovenj Gradec ter duo Namasté in mojster sitarist Subrata De.

Po končanem kulturnem programu so obiskali slovenjgraško gimnazijo in pozdravili tamkajšnje dijake in dijakinje.

Naj pri tem spomnimo, da nekdanji politik, odvetnik in aktivist Mahatma Gandhi slovi kot eden glavnih tvorcev sodobne Indije, njegove ideje pa so marsikje po svetu še kako žive in aktualne tudi danes. Tako kot na primer le ena iz množice njegovih (naj)bolj znanih modrih misli: »Kjer je ljubezen, tam je življenje.«

Fotogalerija

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Danes so se v Slovenj Gradcu poklonili indijskemu državnemu prazniku, rojstnemu dnevu Mahatme Gandhija.