Search
Close this search box.

FOTO: Občina Mislinja podelila grbe in občinska priznanja

Občina Mislinja je v tem mesecu praznovala občinski praznik, katere vrhunec je dosegla svečana seja na kateri so podelili občinska priznanja.

Občina Mislinja je svoj občinski praznik praznovala s pestrim kulturnim in glasbenim programom za vse generacije. V soboto, 15. junija 2024, pa so na svečani seji podelili tudi najvišja občinska priznanja.

Predstavljamo letošnje dobitnike občinskih priznanj, ki jih je na podlagi predlogov, prijavljenih na razpis za podelitev občinskih priznanj, ovrednotila Žirija za nagrade in priznanja občine, oblikovane predloge pa na majski seji potrdil Občinski svet Občine Mislinja.

Zlati grb Občine Mislinja je prejel Tone Gašper.

Tone Gašper je eden tistih, ki so na različne načine v občini pustili opazne sledi. Vse do upokojitve, in tudi po njej, je predano vodil številne pevske zbore. S svojim znanjem je pomembno sooblikoval glasbeni in kulturni utrip Mislinjske doline ter poskrbel, da so pevci in pevke še bolj vzljubili zborovsko petje in hkrati prepletli medsebojne prijateljske ter pristne človeške vezi.

Poleg pedagoškega in vodstvenega dela na osnovni šoli, kjer je bil ravnatelj skoraj tri desetletja, je Tone Gašper od leta 1996 tudi del Lions kluba Slovenj Gradec in njihovega poslanstva. Pomemben prispevek pomoči v duhu lionizma je njegov trud za vzpostavitev razdelilnice viškov hrane v Mislinji. Ta je na njegovo pobudo, v sodelovanju z Občino Mislinja, začela delovati leta 2017. Do takrat je bila takšna oblika pomoči vzpostavljena le še v treh koroških občinah. Tone pri razdeljevanju hrane, kot prostovoljec, pomaga še danes. Zaradi njegovega izjemnega kulturnega, pedagoškega in humanitarnega prispevka v občini in širše v zahvalo prejema zlati grb Občine Mislinja.

Srebrni grb Občine Mislinja je prejel Peter Tovšak

Peter Tovšak je režiral več kot trideset gledaliških iger, mnoge so bile na festivalih in tekmovanjih nagrajene s priznanji ter najvišjimi nagradami. V najbolj ustvarjalnih letih je pripravljal in režiral tudi po dve gledališki igri letno, tako v mladinskih kot amaterskih zasedbah. V mladosti je bil član Ansambla bratov Tovšak, kjer je imel pomembno vlogo pri interpretaciji novih skladb v ansamblu. Ansambel je nastopal domala na vseh veselicah in porokah v kraju. Napisal je tudi znano skladbo Mislinjska dolina, ki je uvrščena na zgoščenko Babnikove godbe ob njeni 100-letnici. Dirigent Babnikove godbe je bil od leta 1994 do 1999, ko je taktirko predal svojemu sinu Gregorju. Še vedno pa je njen član.

Bronasti grb Občine Mislinje sta prejela podjetje Centernorma d.o.o. ter Vabo d.o.o.

Centernorma kot eno največjih lokalnih podjetij zelo dobro sodeluje z Občino Mislinja, vodstvo je vedno pripravljeno pomagati pri financiranju občinskih projektov. Tudi na področju zaposlovanja se, poleg varnega in zdravega delovnega okolja, trudijo zagotavljati čim več delovnih mest domačinom.

Lani je podjetje prejelo gazelo podravsko-pomurske regije, kar še dodatno prispeva k temu, da je Centernorma primer uspešnega gospodarjenja in hkrati ponos lokalne skupnosti, Mislinjske doline ter celotne Koroške regije.

Podjetje Vabo je ključni nosilec razvoja turizma na Koroškem, še posebej pa v Občini Mislinja, kjer je od skupno 500 postelj kar 380 na območju Mislinje – v Grmovškovem in Lukovem domu ter v apartmajih.

Poleg bogate športne ponudbe so Kope v zimskih mesecih tudi središče zabave v regiji. V zadnji zimski sezoni je bilo posodobljenih kar deset smučarskih prog, dodane so bile tri nove »freestyle« proge. Urejeni sta tudi dve novi štirisedežnici, Kopnik in Pahernik, ter vlečnica Velika Kopa. Poleti smučišče postane raj za ljubitelje športa in narave. Kolesarji lahko uživajo na več kot 380 kilometrih označenih poti, ki potekajo skozi gozdove in travnike, od Kop preko Ribniškega Pohorja, Rogle, Treh kraljev do Maribora. Bike park Kope pa vsako leto navdušuje z novimi progami, ki so primerno urejene za začetnike in hkrati za najbolj zahtevne ljubitelje gorskega kolesarjenja.

Med zadnjimi investicijami podjetja Vabo izstopajo nov Grmovškov dom, prenovljen Holcer pub in restavracija Kopa, dve novi štirisedežnici ter nova vlečnica. Skupna vrednost investicij je znašala 15,3 milijona evrov, od tega je podjetju uspelo pridobiti nepovratna sredstva v višini 8 milijonov evrov.

Vse to dokazuje odlično delo vodstva podjetja, ki stremi za napredkom in uspešno sledi trendom razvoja turizma, tako doma kot po svetu.

Prejemniki priznanj Občine Mislinja so Jerica Založnik, ŠRD Mislinja – Sekcija Flamenko ter Eko kmetija Adam.

Jerica Založnik je že vrsto let vzorna blagajničarka in aktivna članica upravnega odbora Turističnega društva Mislinja. Pripravljena je sodelovati pri vseh društvenih aktivnostih, kljub službenim obveznostim vedno najde čas za prostovoljno delo v društvu, njena prednost so pobude, koristni predlogi in ideje, ki jih zna hkrati tudi smiselno povezati z načrtovanimi vsebinami društva. Delo blagajničarke vzorno opravlja, ob tem pa ji tudi dodatne naloge pri organizaciji prireditev, kjer je med nepogrešljivimi člani, vedno uspejo. Pod okriljem Občine Mislinja je opravila tečaj za turističnega interpretatorja, pa tudi sicer pomembno prispeva k prepoznavanju Mislinje preko njenih meja. Jerica pomaga pri promociji društva tudi s spletnimi objavami ali pa s prijazno besedo občanke in občane vabi, da se pridružijo društvu ali kako drugače sodelujejo. Skrbi tudi za dobro voljo v upravnem odboru, kadar zaradi neprimerljivega položaja z ostalimi društvi, česa ne gre izpeljati.

Za njen dolgoletni društveni prispevek ter širjenje prepoznavnosti domačega kraja preko njegovih meja, prejme priznanje Občine Mislinja.

ŠRD Mislinja – Sekcija Flamenko: deluje pod okriljem Športno rekreacijskega društva Mislinja in že desetletje s plesom in glasbo na področju kulture bogati življenje v Mislinji ter prispeva k njeni prepoznavnosti in kulturnemu napredku. Z nastopi, še posebej pa s projektom »Večer španske glasbe in plesa«, ki ga sekcija organizira vsako leto ob mednarodnem dnevu flamenka, privabljajo v domač kraj obiskovalce iz sosednjih občin ter drugih delov Slovenije. V tem času so plesalke dokazale izjemno predanost kulturi in solidarnosti ter s plesom obogatile kulturni utrip v Mislinji in širše. Za ta prispevek in promocijo domačega kraja sekcija Flamenko prejme priznanje Občine Mislinja.

Eko kmetija Adam: S svojo dopolnilno dejavnostjo »turizem na deželi«, eko kmetija Adam  v veliki meri prispeva k strategiji razvoja turistične dejavnosti v občini, saj je hkrati tudi ena prvih, ki je orala ledino na tem področju.

Občina Mislinja pa podeli tudi priznanja kmetijam, kjer mladi prevzemniki s svojim delom in dosežki pomembno prispevajo k razvoju kmetijstva v občini. Letošnje leto so to Kmetija Pruž, Kmetija Grabner, Kmetija Podlesnik, Kmetija Nogar.

V Občini Mislinja pa podelijo tudi Priznanja in zahvale župana prejmejo posamezniki in društva v občini, ki so s svojimi dejanji in aktivnostmi pomembno vplivali na širšo lokalno skupnost.

Priznanje župana so podelili Lovski družini Mislinja, Smučarsko skakalnemu klubu Mislinja, Vuk Deliću, Korvolley Mislinja – starejši dečki, Korvolley Mislinja – dekleta mlade odbojke, Alenu Šošterju, Marku in Ani Mari Rošer, Nives Gošnjak.

Niti pa niso pozabili tudi na učence, ki so imeli vsa leta šolanja povprečje zaključnih ocen 4,5 ali več. Bili so zelo dejavni na različnih področij v šoli in izven.

Zlate petke 2024 so prejeli: Tadej Apat, Tim Poberžnik, Lavra Gošnjak, Pija Pogorevc, Eva Šurbek, Taka Aiken Tasič, Ajša Zaveršnik, Klara Brešar, Voranc Čas, Neja Črep, Nace Krenker, Nace Merčnik in Filip Obrul.

Občina Mislinja vsako leto podeljuje priznanja na področju športa športnicam in športnikom, ki so v preteklem letu dosegli zavidljive rezultate. Komisija za podelitev priznanj na področju športa je na podlagi prejetih predlogov oblikovala predlog dobitnikov, ki ga je nato potrdil župan Občine Mislinja.

Letošnja priznanja na področju športa so prejeli: Teja Mencinger, Oskar Erjavec ter Jernej Glažar.

Čestitke vsem prejemnikom priznanj.

Vir: Občina Mislinja

Fotogalerija

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Občina Mislinja je v tem mesecu praznovala občinski praznik, katere vrhunec je dosegla svečana seja na kateri so podelili občinska priznanja.