Search
Close this search box.

Množična stavka avtoservisov proti zavarovalnici Generali, stavkajo tudi koroški servisi

Nekateri avtomobilski servisi od danes ne bodo sprejemali strank z vozili, zavarovanih pri zavarovalnici Generali. Tako so se odločili, ker Generali grobo krši pravice avtoservisov, ne plačuje nespornih delov škod in ignorira urno postavko, poroča časnik Delo. Stavki so se pridružili tudi vsi večji koroški servisi.

Slovensko društvo avtostroke – SDA je prišlo do enotnega zaključka in se odločilo, da je čas za radikalno potezo. Društvo tako napoveduje množično stavko proti zavarovalnici Generali,” so že pred časom napovedali pri SDA. Danes so napoved uresničili in tudi na svojem družbenem omrežju zapisali, da so začeli s stavko. “Žal nam z zavarovalnico Generali ni uspelo najti skupnega jezika. Ignorirali so naše pozive k dialogu in nadaljevali z enostrasnkim postavljanjem pogojev, ki v danih razmerah za avtoservise niso več sprejemljivi. Zato nam ni preostalo drugega, kot začasno prekiniti sodelovanje. Več kot 150 avtoservisov, ki smo člani društva SDA, tako od danes, 15. julija 2024 do nadaljnega ne sprejemamo v popravilo vozil, ki so zavarovana pri zavarovalnici Generali,” so dopisali.

V Slovenskem društvu avtostroke (SDA) so tudi za časnik Delo povedali, da se je za stavko odločilo več kot 100 servisov. “Z množično stavko društvo SDA zavarovalnici Generali jasno sporoča, da njegovi člani niso več pripravljeni sprejemati enostransko določenih pogojev sodelovanja z vsiljenimi urnimi postavkami, ki so precej nižje od tistih, ki jih imajo avtoservisi določene v svojih cenikih kot ekonomsko vzdržne,” so zapisali.

Kot so dodali v lani ustanovljenem društvu, z urnimi postavkami, ki jih določa zavarovalnica, avtoservisi s svojo dejavnostjo preprosto ne morejo več pokrivati stroškov dela in materiala.

V Generaliju so za Delo zatrdili, da bodo kljub morebitnim posameznim zavračanjem popravil škod ustrezno poskrbeli za vse svoje zavarovance. Popravila bodo izvedli preostali njihovi partnerji, so obljubili in hkrati zavrnili očitke, da naj bi se s pogodbenimi partnerji ne želeli usklajevati o cenah servisnih storitev. Poudarili so, da imajo z avtoservisi sklenjene pogodbe o sodelovanju, ter da cene storitev redno in sporazumno usklajujejo.

S pritožbami SDA je seznanjena tudi Agencija za zavarovalni nadzor, na kateri zadevo preučujejo. Za tovrstne spore so sicer pristojna sodišča, so povedali za Delo.

Stavkajo tudi vsi večji koroški avtoservisi:

Pooblaščene kleparsko ličarske delavnice pa imajo očitno težave tudi z drugimi zavarovalnicami. Kot so pred dnevi sporočili iz sekcije pooblaščenih trgovcev in serviserjev z motornimi vozili pri GZS Podjetniško trgovinski zbornici, si že dlje časa prizadevajo, da bi jim zavarovalnice upoštevale dejanske stroške, ki jih imajo s popravilom vozil. Urne postavke, ki jih plačujejo zavarovalnice, se niso namreč ustrezno spremenile že več kot 10 let, hkrati pa so delavnicam naložile še dodatne obveznosti, so zapisali.

V sekciji so v sporočilu za javnost še opozorili, da velik del stroškov popravila poškodovanih vozil ni plačan ali pa je razvrednoten. Zavarovalnice so v zadnjih letih na kleparsko ličarske delavnice prenesle številna dodatna dela (kot npr. docenitve, hramba in uničenje zamenjanih delov, odvoz, razgradnja …), ki niso plačana, ne plačujejo pa niti del, ki jih je nujno treba izvesti za kakovostno izvedbo kleparskih oz. ličarskih storitev.

Kljub večkratnim poskusom iskanja kompromisnih rešitev zavarovalnice zavračajo zahteve po višjih urnih postavkah z argumentom, da so se povečali stroški nadomestnih delov, čeprav kleparsko-ličarske delavnice na te cene nimajo nobenega vpliva, so dodali.

Vir: STA

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimir
Vladimir
1 mesec nazaj

Zanimivo,zavarovalnice izvajalcem ne priznajo njihovih normativov,non-stop pa dražijo premije. Na osnovi česa,zato da si višajo dobičke,morali bi se licarjem kleparjim in ostalim pridružiti v čim večjem številu tudi zavarovanci. Dovolj je izkoriščanja,vse zavarovalnice so iste,naj se dogovarjajo z dobavitelji in proizvajalci,naj določijo ceno rezervnega dela izvajalcu,pa da vidimo kam bo to pripeljalo! Serviserji vztrajajte!

Nekateri avtomobilski servisi od danes ne bodo sprejemali strank z vozili, zavarovanih pri zavarovalnici Generali. Tako so se odločili, ker Generali grobo krši pravice avtoservisov, ne plačuje nespornih delov škod in ignorira urno postavko, poroča časnik Delo. Stavki so se pridružili tudi vsi večji koroški servisi.