Search
Close this search box.

(FOTO in VIDEO) Von der Leyen: V Črno se je vrnilo upanje

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je skupaj s predsednikom vlade Robertom Golobom danes - po nekaj več kot letu dni - znova obiskala v lanski ujmi močno prizadeto Črno na Koroškem.

“V živo se spomnim lanskega obiska, upostošenja, uničenja, blata, ki je zakrival vse …,” je uvodoma dejala predsednica Evropske komisije, Ursula Von der Leyen, ki je lani Črno obiskala le nekaj dni po katastrofalnih poplavah. “Druga stvar, ki se je spomnim, je izjemna solidarnost Slovencev in prebivalccev Črne, ki so se skupaj borili,” je nadaljevala.

Z današnjim obiskom je, kot je dejala, ponovno potrdila, da Evropa Črni in vsem prizadetim stoji ob strani. Lahko računate name, je znova poudarila. “Vidim, da je upanje nazaj v Črni,” je dodala.

Kot je še povedala, je Evropska unija že lani sprostila sto milijonov evrov predplačila Sloveniji iz evropskega solidarnostnega sklada, prejšnji teden pa je Evropska komisija predlagala še dodatnih 328 milijonov evrov pomoči Sloveniji. Sredstva so po njenih besedah namenjena predvsem za obnovo infrastrukture.

“Rad bi se zahvalil županji in vsej njeni ekipi za ogromno delo ki so ga naredili. Pa tudi Črnjankam in Črnjanom, da so se postavili na noge,” pa je uvodoma dejal premier Robert Golob. Med drugim je spomnil na hiter odziv države in Evropske unije po ujmi in dodal, da so se lahko prav ob današnjem obisku prepričali, kako je bil denar porabljen. “Vsi si želimo, da bi sanacija tekla hitreje. Žal je včasih tako, da denar niti ni največja ovira. Sredstva so zagotovljena.” Kot je pojasnil, je namreč največji izziv s pripravo ustreznih dokumentov, da lahko obnova steče na obljubljeni način – da bo infrastruktura bolj odporna in da bodo lahko prebivalci tudi bodoče vremenske neprilike pričakali bolj mirni. “Želim si, da Črna postane res pozitiven zgled za celo Slovenijo, ne samo v prvem odzivu, ampak tudi v tem, kako jo bomo skupaj obnovili, skupaj naredili bolj odporno in tudi vrnili vanjo ne samo upanje, ampak predvsem svetlo prihodnost,” je še dejal predsednik vlade.

Ponovnega obiska se je razveselila županja Črne, Romana Lesjak. “V veliko čast in ponos nam je da sta z nami predsednik vlade in predsednica Evropske komisije. To kaže na dejstvo, da nas niso pozabili,” je dejala, izrazila hvaležnost, nato pa poudarila, da si želi, da bi dela potekala hitreje. Upamo, da bo dovolj denarja za popolno obnovo, ki si jo želimo uresničiti v dveh letih, predvsem zaradi ljudi, ki čakajo in ki se še vedno bojijo prihajajoče jeseni in novih neurij.”

Kot je še dejala, imajo v Črni največ težav s pridobivanjem izvajalcem. Velik problem naj bi bila oddaljenost, ki prinaša dodatne stroške.

Županja si je z gostoma ogledala tudi razstavo fotografij o posledicah opustošenja ujme avgusta 2023 in se z njima sprehodila skozi Črno, kjer so poklepetali z nekaterimi domačini in si ogledali rekonstrukcijo cestnega odseka, ki je bil obnovljen s sredstvi solidarnostnega sklada. Ob današnjem prvem šolskem dnevu so pozdravili tudi učence tamkajšnje osnovne šole.

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je skupaj s predsednikom vlade Robertom Golobom danes - po nekaj več kot letu dni - znova obiskala v lanski ujmi močno prizadeto Črno na Koroškem.