Search
Close this search box.

FOTO in VIDEO: Na dnevu pohorske kulinarike in starih običajev je Turistično društvo Mislinja predstavilo košnjo na star način

Na Rogli je minulo nedeljo potekal dan pohorske kulinarike in starih običajev na katerem so predstavili košnjo na star način.

V nedeljo, 11. avgusta 2024, je Rogla oživela s prireditvijo “Dan pohorske kulinarike in starih običajev s košnjo na star način,” ki jo je pripravila Občina Zreče v sodelovanju z Občino Mislinja, Turističnim društvom Mislinja, Kulturno umetniškim društvom Vladko Mohorič Zreče, Društvom narava Pohorje, Pašno skupnostjo Rogla, Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave, podjetjem Unitur d.o.o. in Turistično-informacijskim centrom Zreče. Prireditev je obudila spomine na čas, ko so bila velika kmečka opravila, kot je košnja, hkrati tudi prazniki, ki so združevali skupnost.

Lepo sončno vreme je privabilo številne pohodnike in obiskovalce, ki so z navdušenjem spremljali, kako so naši predniki pripravljali seno brez motornih kosilnic. Prikazali so, kako so se s pesmijo in koso na rami podali na travnike, ter kako so si prizadevali, da je bilo seno pravočasno spravljeno pod streho. V skladu s tradicijo pa se dan ni končal brez “likofa” – veselega zaključka košnje, kjer se je ob hrani, pijači in petju slavilo opravljeno delo.

Obiskovalci vseh generacij so z zanimanjem opazovali dogajanje, nekateri pa so se tudi sami preizkusili v košnji. Starejši so se ob tem spomnili časov, ko so sami pomagali pri košnji, mlajši pa so z radovednostjo spremljali proces. Med prisotnimi je bil najmlajši kosec, star komaj 10 let, ter najstarejši, ki pri svojih 78 letih še vedno spretno zavihti koso.

Prireditev ni bila le prikaz starih običajev, temveč tudi priložnost za druženje in ohranjanje kulturne dediščine. Udeleženci so se strinjali, da so takšni dogodki pomembni za ohranjanje tradicije in povezovanje skupnosti.

Dan na Rogli je bil tako nepozaben spomin na čas, ko so skupna dela in praznovanja združevala generacije in kraje. Nekaj utrinkov je v fotogaleriji še več slik pa si lahko ogledate TUKAJ.

Vir: Turistično društvo Mislinja

Fotogalerija

Dogodki

Na Rogli je minulo nedeljo potekal dan pohorske kulinarike in starih običajev na katerem so predstavili košnjo na star način.