Search
Close this search box.

FOTO in VIDEO: Družina Stropnik danes uradno prejela ključe Hiše novega začetka

Družina iz Velunje na območju Mestne občine Slovenj Gradec je danes prejela ključe novozgrajene hiše, ki so jo v Slovenj Gradcu zgradili s pomočjo donatorjev. To je po znanih podatkih prva na novo zgrajena hiša v katero se bo po lanskoletnih poplavah lahko vselila družina.

Nekaj dni pred prvo obletnico lanskih katastrofalnih poplav so danes, na naslovu Podgorska cesta 40a v Slovenj Gradcu odprli vrata prve hiše za poplavljeno družino v Sloveniji, ki je tako postala nov, varen dom za družino Stropnik, ki se je zaradi ogroženosti znašla na seznamu za izselitev vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih. Slovesnosti ob predaji ključa so se med drugimi udeležili predsednik vlade dr. Robert Golob, župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler, državni sekretar za usklajevanje ukrepov in dejavnosti za obnovo po poplavah Boštjan Šefic, direktor podjetja Pergola Vidko Švajger in predsednik Lions Kluba Slovenj Gradec Dušan Krebel.

Hišo novega začetka, kot so jo simbolično poimenovali, je doniralo podjetje Pergola s pomočjo Mestne občine Slovenj Gradec in kar 40 donatorji.

V nagovoru sta donatorjem, županu in vsem ostalim hvaležnost izrazila Stanko Stropnik in njegova hčerka, ki bo s svojo družino v donirani hiši tudi živela.

»Zavedamo se, da imamo srečo, da smo prav mi prejemniki te donacije,« je dejala. Ni enostavno sprejeti, da moramo zapustiti hišo, ki sta jo starša zgradila z ljubeznijo. Bila je varen dom, je nadaljevala, a poudarila, da se lahko sedaj veselijo lepše prihodnosti.

Vsem, ki so pri gradnji pripomogli, se je v Slovenj Gradcu zahvalil tudi predsednik vlade dr. Robert Golob. Spomnil je na solidarnost cele Slovenije ob lanskih ujmah in znova pohvalil hiter odziv vseh. Dodal je, da je sporočilo, ki ga navdaja z upanjem za naprej, to, da bo vsak od nas lahko računal na solidarnost, če bo potreboval pomoč.

Spomnimo: Odločitev za gradnjo so sprejeli jeseni 2023, ko sta si v roke segla direktor podjetja Pergola iz Radelj ob Dravi Vidko Švajger in župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. “Lahko rečem, da smo hitro pristopili k sami izvedbi, brez donatorja to ne bi bilo mogoče. Občina je imela na razpolago primerno zemljišče, donator pa je povabil vse kooperante, da pristopijo k gradnji. Občina je pomagala tudi pri pridobitvi gradbenega dovoljenja in gradnja se je lahko začela,” je prve korake opisal župan.

Temeljni kamen za hišo so slovestno postavili 22. januarja letos, hiša je bila zgrajena do prvomajskih praznikov, danes pa je ključ v roke dobila družina Stropnik.

Postopki predaje donacije družini niso bili enostavni. Zemljišče v Slovenj Gradcu, kjer stoji nova hiša, je prispevala Mestna občina Slovenj Gradec, a ker ta zemljišča ne more nikomur donirati, ga je prenesla na državo in od države v zameno dobila drugo.

Družina Stropnik pa bo državi iz odškodnine, ki jo bo prejela na podlagi opravljene cenitve za prejšnje domovanje, za to zemljišče plačala dobrih 70.000 evrov, kolikor je uradno ocenjeno, ter tako postala lastnica zemljišča. Glede donirane hiše kot take pa so v izogib prihodnjim davčnim obremenitvam za prizadeto družino donatorji sklenili, da jo prenesejo na humanitarno organizacijo, to je Lions klub Slovenj Gradec, ta pa na družino, ki je tako po novem lastnica hiše, je pojasnil Boštjan Šefic, državni sekretar za usklajevanje ukrepov in dejavnosti za obnovo po poplavah.

“Izjemno sem vesel, da je od januarja do danes ta zadeva zrasla, da so uspeli vse izpeljati tako kot je treba, da bo sedaj ta mlada družina imela nov dom,” je še dejal in se tudi sam zahvalil vsem donatorjem.

Šestčlanska družina Stropnik je ena od dveh družin z območja slovenjgraške občine, katerih domova sta zaradi posledic lanskih poplav in plazov na seznamu objektov, ki niso več primerni za bivanje.

Z donirano hišo so žal stanovanjsko stisko rešili samo za štiričlanski mlajši del družine Stropnik, medtem ko starejša zakonca Stropnik še nimata rešitve. Donirana hiša je glede na velikost namreč primerna za bivanje štiričlanske družine. Starejša zakonca tako rešitev za svoj stanovanjski problem še iščeta. Kot je povedal Stanko Stropnik, načrtujeta gradnjo manjše hiše.

3 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Nina
Nina
1 mesec nazaj

Kaj sta počela tukaj Šefic in Golob? Sramota!

Franja
Franja
Reply to  Nina
1 mesec nazaj

Res je, sramota za Slovenijo in tudi za občino
Slovenj Gradec. Komu je sploh padlo na
pamet, da jih je povabil??!

Felix
Felix
Reply to  Franja
1 mesec nazaj

Ena velika mizerija, z županom na čelu….

Družina iz Velunje na območju Mestne občine Slovenj Gradec je danes prejela ključe novozgrajene hiše, ki so jo v Slovenj Gradcu zgradili s pomočjo donatorjev. To je po znanih podatkih prva na novo zgrajena hiša v katero se bo po lanskoletnih poplavah lahko vselila družina.