Search
Close this search box.

(FOTO in AUDIO) Dan odprtih vrat VGC+ Sobivanje Generacij: Novo središče družbenega dogajanja in socialnega vključevanja

Danes, 23. oktobra, je v prostorih novega Večgeneracijskega centra v Slovenj Gradcu potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili projekt VGC+ Sobivanje Generacij. Za lokalno prebivalstvo so danes pripravili tudi dan odprtih vrat.

V VGC+ Sobivanje generacij sodelujeta MOCIS, Center za izobraževanje odraslih, iz Slovenj Gradca kot nosilec projekta in Javni zavod ŠKTM Radlje ob Dravi kot partner. S projektom, ki je namenjen vsem generacijam v koroški regiji, želijo prispevati k dvigu kakovosti življenja vseh uporabnikov, predvsem pa ranljivih skupin, ter preprečevati zdrs v socialno izključenost in revščino.

“To je velik doprinos k tovrstnemu dogajanju v Mestni občini Slovenj Gradec,” je dejal župan Tilen Klugler. Kot je izpostavil, so bili na tem področju v preteklosti že aktivni, predvsem preko zavoda MOCIS je medgeneracijsko sodelovanje že zaživelo, osnutki tovrstnega dela so bili torej že nastavljeni. Zagotovo bo v novih, veliko večjih prostorih vsebina bogatejša, bolj obširna, je nadaljeval. “Veselim se, da bo projekt zaživel kot so zaživeli njegovi predhodniki. Verjamem, da bodo obiskovalci vzeli ta prostor za svojega, se tukaj podružili in sodelovalu v projektu, za katerega smo uspešno počrpali nepovratna sredstva,” je še povedal.

Središče družbenega dogajanja in socialnega vključevanja različnih ciljnih skupin

Projekt bo uporabnikom omogočal vključitev v različne aktivnosti in bo predstavljal pomembno središče družbenega dogajanja in socialnega vključevanja različnih ciljnih skupin. Uporabnikom bodo na voljo prostor za druženje in medgeneracijsko povezovanje, informiranje o storitvah in različnih možnostih pomoči za starejše, delavnice za razvijanje novih veščin in znanj, predavanja o različnih tematikah, pogovorne skupine za lajšanje težav in svetovanje uporabnikom v stiski.

Z nekaterimi aktivnostmi v sklopu projekta so že začeli in jih že izvajajo v prav vseh občinah, je dejala koordinatorka projekta Branka Brinc Jeznik. Kot je pojasnila, gre za različne delavnice – kuharske, miselne, strokovne, delavnice s področja zdravja ipd. Aktivnosti so v prvi vrsti namenjene družinam, starejšim mladim, priseljencem in osebam z različnimi oblikami oviranosti, ki na ta način dobijo strokovno podporo, se družijo in širijo socialno mrežo, je še dejala.

Projekt, ki ga sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada plus, bo trajal vse do 30. 9. 2029 in bo vključil najmanj 5300 oseb iz ciljnih skupin, izvedenih bo 10.560 ur aktivnosti za ciljne skupine, 13.728 ur odprtosti centra za neformalno druženje in informiranje. Vse to pa se bo izvajalo v kar sedmih občinah, in sicer: Slovenj Gradec, Mislinja, Radlje ob Dravi, Ribnica na Pohorju, Vuzenica, Muta in Podvelka.

Velik doprinos za koroško regijo

Pridobitev projekta je velik doprinos ne samo za MOCIS in mesto Slovenj Gradec, temveč za koroško regijo, še posebej za Mislinjsko in spodnjo Dravsko dolino, je direktorica MOCIS-a Sonja Lakovšek. “Vesela sem, da smo združili moči z Javnim zavodom za šport, kulturo, turizem in mladino iz Radelj ob Dravi in se povezali v partnerstvo. Osebno menim, da sodelovanje in medsebojno zaupanje vedno prinese dodano vrednost. Skupaj bomo tako vse do leta 2029 skrbeli za raznolike vsebine in aktivnosti, namenjene različnim generacijam.”

“Prostori centra ne bodo namenjeni samo druženju, ohranjanju oz. širjenju socialne mreže in opolnomočenju ranljivih skupin, ampak tudi poglobljenim vsebinam in obravnavi stisk lokalnega prebivalstva,” je nadaljevala in poudarila željo po vzpostavitvi prostora in okolja, ki bo vsaj nekoliko kljubovalo nasilju siceršnje družbe in nagovarjalo k strpnosti, pomoči in sodelovanju.

Kot je še pojasnila, je pri reševanju stisk, s katerimi se soočajo ljudje, ključno sodelovanje različnih organizacij. Zato bo VGC+ Sobivanje Generacij deloval tudi kot informacijska točka, ki bo povezovala različne vzgojno-izobraževalne, varstvene, zdravstvene, socialne zavode, nevladne organizacije ter ostale sisteme socialnega varstva.

“Vrata centra bodo na sedežu v Slovenj Gradcu odprta vsak delovni dan, aktivnosti bodo za obiskovalce brezplačne.  Verjamem, da bo VGC+ Sobivanje Generacij postal prostor, kjer se bodo ljudje počutili sprejeti, slišani, varni, vključeni in opolnomočeni za sodobno življenje,” je sklenila.

Projekt predstavlja dobro prakso povezovanja vseh javnih in zasebnih akterjev na lokalni ravni

“Javni zavod ŠKTM za šport, kulturo, turizem in mladino Radlje ob Dravi je, s podporo domače občine, že leta izvajalec vsebin, ki so namenjene različnim starostnim in interesnim skupinam v lokalni skupnosti. V sklopu izvajanja projekta VGC+ Sobivanje Generacij, ki ga sofinancira Evropska unija, bomo nadgradili zlasti aktivnosti za določene ranljive družbene skupine, hkrati pa svojo dejavnost lokacijsko približali večjemu številu uporabnikov, tudi tistih v sosednjih občinah. V projekt VGC+ je namreč vključenih kar 5 občin Dravske doline,” pa je povedal direktor Javnega zavoda ŠKTM Radlje ob Dravi, Gregor Likar. “Pomembno je zlasti to, da program aktivnosti v veliki meri sooblikujemo skupaj z lokalnimi deležniki, ki imajo neposreden stik z ranljivimi ciljnimi skupinami in ki najbolje poznajo potrebe uporabnikov,” še izpostavil in poudaril, da projekt predstavlja tudi dobro prakso povezovanja vseh javnih in zasebnih akterjev na lokalni ravni. “Gre za oblikovanje povezave in vključujoče, s tem pa tudi bolj trajnostne skupnosti za različne skupine in generacije prebivalcev Radelj ob Dravi in njenega sosedstva.”

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Danes, 23. oktobra, je v prostorih novega Večgeneracijskega centra v Slovenj Gradcu potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili projekt VGC+ Sobivanje Generacij. Za lokalno prebivalstvo so danes pripravili tudi dan odprtih vrat.