Search
Close this search box.

Deveti, pravljični festival SHOTS v Slovenj Gradcu, se je včeraj s podelitvijo nagrad končal

Letošnji deveti festival Shots so, kljub vremenskim težavam, pripeljali do konca. Včeraj, 3. avgusta, so podelili tudi nagrade.

Od četrtka, 1. avgusta 2024, do sobote, 3. avgusta 2024, se je v mesto že deveto leto zapored naseli Festival SHOTS. Trije večeri filmskega programa, druženje z avtorji filmov, koncert, pice, kokice, osvežilna pijača, dobra družba in podelitev nagrad.

Odsotnost lanskega festivala je prinesla na plan občutke pogrešanja in praznine, ki so organizatorjem dali vedeti, da vendarle nismo samoumevni. Festival se je sicer na nek način zgodil, a vsi se zavedajo, kako je s polovičarstvom.

“Lansko neurje je pokazalo, da lahko gredo stvari tudi narobe in to v nepredstavljivih razsežnostih. Pravijo, da imaš v primeru, ko se zgodi nekaj slabega, dve možnosti. Prva je, da obupaš (verjetno že slutite, da to ne pride v poštev?), druga pa, da se vrneš še močnejši. Slednja mi je nekako bolj pri srcu, k sreči pa imam ob sebi tudi ekipo, ki se s tem pristopom očitno strinja. Letos smo zato na krilih nekakšnega novega začetka zavihali rokave in se odločili, da se s polno paro lotimo devete izvedbe festivala, kot da bi šlo že za jubilejno deseto,” je o festivalu povedal Tomo Novosel.

V mestnem jedru so postavili devet televizij, ki simbolizirajo devet (pravljičnih) let. “Vsaka zgodba je za devetimi gorami, naša je za devetimi ekrani, pravi Novosel. “V centru Slovenj Gradca smo naredili dnevno sobo, ki simbolizira, da je Shots dnevna soba Koroške, je še dodal Novosel.

Filmi, ki so jih letos obiskovalci videli, so bili prav tako polni iskric in naboja njihovih avtorjev. V letošnjem naboru filmov so obiskovalci našli prav vse – od komedij, čutnih dokumentarcev, pa vse do vsakdanjih tem, povezanih z medsebojnimi odnosi, prefinjeno zakamufliranih v kratki film.

Festival SHOTS je postregel s 16 filmi iz 11 različnih držav. Tudi tokrat so imeli nekaj več kot tisoč prijavljenih filmov, kar festival uvršča na sam vrh evropske filmske scene, za naslednje leto pa imajo že skoraj 300 prijav. Ob samem filmskem festivalu se je zvrstilo tudi veliko dogodkov, od pogovorov z avtorji filmov, do delavnic in za čisto vsako generacijo se je nekaj našlo. Veseli so, da je festival tako v regiji kot širše dobro sprejet, saj poleg domačih obiskovalcev filmski teden obišče tudi veliko tujcev.

V soboto, 3. avgusta 2024, so podelili tudi nagrade za najboljši film festivala, študentski film, scenarij, fotografijo, dokumentarni film, glavnega igralca in glavno igralko ter nagrado občinstva, ki jo določijo obiskovalci preko telefonskega glasovanja.

Nagrajenci Shots 2024

  • Nagrada za najboljši film festivala – Drugi krog (režija Maxime Cappello)
  • Nagrada za glavno moško vlogo – Arthur de Crépy (Drugi krog)
  • Nagrada za glavno žensko vlogo – Alicia Hidalgo (Lava, režija Carmen Jimenez)
  • Nagrada za najboljšo zgodbo in nagrada za najboljšo študentsko zgodbo – Nellyjin story (režija Jonas Steinacker)
  • Nagrada za najboljši dokumentarni film – Ljudje, ki živijo naprej (režija Kate Tiuri)
  • Nagrada za najboljšo fotografijo – Rahlo vzvalovano (režija Filip Peruzović)
  • Nagrada publike – Na koncu vsak odide (režija Simon Schneckenburger)

Nagrade Zebra

Podelili so tudi tri enakovredne Zebra nagrade. 

  • Ptički (Gabriela Badillo)
  • Maček sendvič (David Fidalgo); nagrada publike
  • Luce in skala (Britt Raes)

Čestitke vsem nagrajencem.

Naslednje leto se obeta 10. jubilejni festival. Le kaj bodo pripravili tokrat?

Dogodki

Letošnji deveti festival Shots so, kljub vremenskim težavam, pripeljali do konca. Včeraj, 3. avgusta, so podelili tudi nagrade.