Search
Close this search box.

Danes slavnostni koncert ob 90-letnici delovanja Pihalnega orkestra Slovenj Gradec

Ob častitljivi obletnici, 90-let glasbe in delovanja, KD Pihalni orkester vabi na slavnostni koncert.

90 – let delovanja KD Pihalnega orkestra je velik dosežek. Ob tej izjemni priložnosti vabijo vse zveste poslušalce, simpatizerje in ljubitelje glasbe, da se jim pridružite na slavnostnem koncertu.

Koncert bo potekal v danes, 13. oktobra, ob 17. uri v novi telovadnici Šolskega centra Slovenj Gradec na Celjski cesti.

Poleg glasbenih užitkov vas vabijo, da se z njimi poklepetate in delite trenutke, ki jih povezujejo že devet desetletij.

Mestna godba v Slovenj Gradcu je bila ustanovljena leta 1934. Ustanovitelja sta bila odvetnik Ferdo Černe in njegov sodelavec Ciril Cajnko ter nekateri člani Salonskega orkestra in vaških pihalnih godb. V začetku so vadili v Cajnkovih kletnih prostorih (sedaj sodišče), potem v skladišču Lobejeve “štale”, pozneje v meščanski šoli in Rotenturnu. Godbeniki so igrali na raznih prireditvah, veselicah in pogrebih. Skrbeli so tudi za družabno življenje, v majskem dnevu 1936 leta so bili na planinskem pohodu na Kremžarjevem vrhu. Godba je igrala tudi na drugih slovesnostih, kmečkih praznikih in tombolah. Prve uniforme so dobili leta 1936.

Sindikalna godba Slovenj Gradec, je bila ustanovljena leta 1947, je pred polno dvorano zaigrala dve koračnici. To je bil rojstni dan pihalnega orkestra Slovenj Gradec. Vse do leta 1960 je godbo vodil in finančno vzdrževal kolektiv Tovarne meril. Godba se je širila in finančne težave so postajale čedalje večje. Na predlog takratnega predsednika godbe Jožeta Smolčnika in sindikata Tovarne meril ter občinskih in sindikalnih voditeljev občine Slovenj Gradec, se je godba osamosvojila, izvolila svoj upravni odbor in se preimenovala v Delavsko godbo Slovenj Gradec. Kmalu so pridobili večino podjetij, ki so postali podporni član z mesečnimi prispevki, s katerimi je godba samostojno gospodarila in pričela z nakupi nujno potrebnih inštrumentov. Povečevalo se je tudi število godbenikov. Vaje so imeli sprva v mehanični delavnici, nato v jedilnici, potem v prostorih Nove opreme. Kasneje so vadili v prizidku gasilskega doma, ki so ga tudi sami pomagali graditi. Leta 1978 se je delavska godba preimenovala v Pihalni orkester Slovenj Gradec.

V tej dolgi dobi, 90-let, so bili Dirigenti pihalnega orkestra Slovenj Gradec:

  • Jože Stropnik: 1947 – 1950
  • Mirko Weiss: 1950 – 1958
  • Darinko Krebl: 1958 – 1959
  • Valentin Semeja: 1959 – 1960
  • Rudi Pust: 1960 – 1962
  • Mirko Weiss: 1962 – 1970
  • Marjan Valenti: 1970 – 1975
  • Viktor Poplaz: 1975 – 1981
  • Julijan Burdzi: 1981 – 1988
  • Peter Valtl: 1988 –

Pihalni orkester Slovenj Gradec je v svojem 90-letnem delovanju osvojil številne medalje in dosežke, ki dokazujejo njihovo izjemnost in nadarjenost.

Vabljeni, da se udeležite slavnostnega koncerta in uživate v glasbi.

Vir: Pihalni orkester Slovenj Gradec

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Ob častitljivi obletnici, 90-let glasbe in delovanja, KD Pihalni orkester vabi na slavnostni koncert.