Search
Close this search box.

Danes povečini jasno, popoldne plohe in nevihte, jutri spremenljivo vreme

Danes bo sprva deloma jasno, popoldne bodo padavine z nevihtami zajele zahodne in osrednje kraje. Jutri bo še nestanovitno.

Danes bo sprva povečini še pretežno jasno, nato bo oblačnost naraščala. Sredi dneva se bodo v zahodnih krajih začele pojavljati plohe in nevihte, ki se bodo popoldne širile proti osrednji Sloveniji. Ob morju bo zapihal jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 30, v alpskih dolinah okoli 24 °C.

Ponoči bodo padavine z nevihtami prehodno zajele večji del Slovenije in do jutra povečini ponehale.

Jutri bo spremenljivo oblačno, nastale bodo še posamezne plohe in kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 21 do 27 °C.

Obeti

V soboto se bo razjasnilo. Zjutraj bo nižinah marsikje megla ali nizka oblačnost.

V nedeljo bo na vzhodu še dokaj sončno, drugod pa bo oblačnost naraščala. Popoldne se bodo v zahodnih krajih pričele pojavljati padavine, ki se bodo zvečer pričele širiti proti vzhodu.

Vremenska slika

Zahodno Evropo je preplavil vlažen atlantski zrak, nad vzhodno Evropo in nad Skandinavijo pa se zadržuje zelo topel in suh zrak. Na območju srednje Evrope in severnega Sredozemlja je nastalo plitvo ciklonsko območje. Vremenska motnja bo od zahoda vse bolj vplivala na vreme pri nas.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo oblačnost od zahoda naraščala. Sredi dneva se bodo na območju severnega Jadrana in v sosednjih pokrajinah Italije že pojavljale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo popoldne in zvečer širile proti vzhodu. Ob severnem Jadranu bo pihal jugo.

Jutri bo dopoldne še večinoma pretežno oblačno, popoldne pa bo že deloma sončno. Še bodo možne posamezne plohe in kakšna nevihta.

Opozorilo

Na Primorskem je velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Biovreme

V četrtek bo vremenski vpliv zmerno obremenilen. Obremenitev bo največja v večernem času.

V petek bo obremenitev postopno popustila.

Napoved cvetnega prahu

V nižinah se glavna sezona ambrozije nadaljuje, v lepem vremenu bo obremenitev srednje visoka do zelo visoka. Obremenitev bo presegala vrednost 20 zrn/m3 zraka, ko večina preobčutljivih na alergene ambrozije razvije simptome alergijske bolezni. Alergijsko tveganje je odvisno od pogostosti rastline in vremena, padavine sperejo zrna cvetnega prahu iz zraka. Sezona trav se zaključuje, obremenitev s pelinom bo v splošnem nizka.

Pojavljal se bo cvetni prah kopriv, trpotca, konopljevk, metlikovk in amarantovk, alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje.

V Primorju bo obremenitev z ambrozijo srednje visoka do občasno visoka. Obremenitev s koprivovkami (kopriva in krišina) bo nizka, prisotna bodo zrna pelina, trav, trpotca, konopljevk, metlikovk in amarantovk.

Obremenitev s sporami plesni je v nižinah pretežno visoka, pogosti alergeni rodovi so Cladosporium, Alternaria in Epicocum. Obremenitev se poveča v lepem vremenu pri košnji in žetvi ter drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti: Ambrozija sprošča cvetni prah, obenem že zorijo semena. Z odstranjevanjem enoletne rastline bomo lokalno zmanjševali tudi količino semen, ki se bodo zasejala za prihodnje leto.

Odstranjevanje opravimo z ustrezno osebno zaščito, alergikom odsvetujemo odstranjevanje. Cvetni prah se oprime oblačil, s katerimi prenesemo zrna v bivalno okolje. Cvetočih rastlin in rastlin z razvitimi semeni ne odlagamo na kompost in ne med biološke odpadke.

Vir: ARSO

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Danes bo sprva deloma jasno, popoldne bodo padavine z nevihtami zajele zahodne in osrednje kraje. Jutri bo še nestanovitno.