Mateja Grilc, 33-letna Korošica iz Raven na Koroškem ustvarja neverjetne torte in sladice pod imenom Cake away. Po začetni tremi in pomislekih, je čas pokazal, da se je z idejo, da stopi na to poslovno pot, še kako prav odločila.
Rek: “Dober glas seže v deveto vas,” še kako drži. Kvaliteta in lepota produktov izpod Matejinih rok in navsezadnje preprost karakter ustvarjalke so hitro zaokrožili po Koroški in širše. S časom se je nabralo vedno več strank in s svojimi slaščicami pod blagovno znamko Cake away, si je hitro ustvarila prepoznavnost na trgu. Z njo smo se pogovarjali o začetkih samostojne poti in ciljih za prihodnost.
Od kod veselje do peke? Po mami, babici, drugih vzorih iz otroštva?
Veselje do peke sega že v otroštvo, ko je mama ob vikendih vedno spekla kaj sladkega. V osnovni šoli sem obiskovala slaščičarski krožek, kjer smo pekli od palačink do rolad, po tem receptu palačinke pečem še danes. Nikoli pa nisem bila tako navdušena, da bi pomislila na to, da bo to moja služba. Danes sem presrečna, da je tako. Nekje 10 let nazaj sem spekla prvo torto za praznovanje prijatelja in, ker je torta požela veliko pohval, sem jih potem vedno pekla za družinska praznovanja in prijatelje. Začela sem raziskovati svet slaščičarstva in leta 2019 opravila NPK, ki je potreben za odprtje podjetja. Tako je leta 2020 nastala moja blagovna znamka Cake away.
Kakšni so bili začetki Cake away? Vas je bilo česa strah?
Želja je bila prisotna že nekaj časa, vendar nisem našla lokacije, nisem imela sredstev, da bi si opremila kuhinjo in kupila vse potrebno. Vse ob pravem času, sem si govorila. Nato mi je en dan prijateljica Katarina, ki dela pod imenom Cukrarije napisala, da gre v porodniško in mi ponudila v najem njeno kuhinjo. Takrat sem vedela, da je to pravi trenutek. S Katarino sva po njeni porodniški ostali skupaj še do danes. Deliva si kuhinjo in uživava vsaka v svojem delu.
Kakšen je repertoar podjetja? Po katerem produktu kupci najbolj povprašujejo?
Pri Cake away delamo različne vrste sladic. Stremimo k dobremu okusu in minimalistično naravnemu, a lepemu izgledu. Delamo vse od tort do šamrol. Največ se proda tort in cakepopsov, vedno bolj so popularne monoporcijske sladice. Zadnje čase so v trendu velvet tortice, ki imajo bolj moderen izgled.
Kateri okusi/kombinacije so najbolj zaželene?
Najbolj zaželjen je okus pistacija z malino. Klasična sadna in čokoladna torta sta že preteklost. Sama imam stranke, ki se ne bojijo poskusiti novih okusov. Sedaj, v jesensko-zimskih časih, prodamo veliko sladic z okusi kot so: jabolko s cimetom, vanilija s hruško, temna čokolada s pomarančo. Poleti so okusi bolj sveži.
Kako ste osnovali ceno, glede na veliko ponudbo amaterskih pekov, ki se dandanes preizkusijo v vsem?
Cena je večni problem. Moraš biti konkurenčen, kar je zelo težko zaradi amaterskih pekov, ki pečejo doma poleg službe. In zaradi tega ponujajo nižje cene, ker nimajo razen sestavin nobenih stroškov. Nekaj pekaric na Koroškem, ki delamo uradno in je to naša služba, pa moramo naprej vsaj polovico meseca, če ne več, delati za stroške. Mesečno se dražijo stroški, sestavine. Vsi si želimo plačo, ne samo delati za stroške. Sama imam srečo, da se moje stranke vedno znova vračajo in sem zato neizmerno hvaležna.
Kje lahko najdemo Cake away sladice?
Naše sladice so po Koroški že kar znane. Velika zahvala gre Rimskemu vrelcu, kjer ponujajo naše torte. Posledično imamo zaradi tega veliko novih strank. Niso pa edini, sladkate se lahko tudi v Grajski kavarni Eleonora v knjižnici na Ravnah na Koroškem. Nekaj mesecev imajo naše torte tudi v Mežici v piceriji Krebs, v Črni na Koroškem v Kava bar Urška, občasno tudi v Picerija Gajbica v Dobji vasi. Vsekakor pa še vedno delamo sladice po naročilu na naši lokaciji na Čečovju.
Vam pri delu kdo pomaga, predvsem v mesecih, ko je špica naročil?
Že nekaj let mi, ko je povečan obseg dela ali pa, ko grem na dopust, pomaga mama. Od avgusta naprej pa je delo prevzela ona, ker sem sama na porodniškem dopustu. Tako, da mama je prava carica, ki se je naučila vsega. Sicer ni pričakovala, da bo toliko dela, ampak zaenkrat ji gre zelo dobro. Sem presrečna, da ji lahko zaupam in, da zmore tempo, ki je včasih skoraj prehiter. V prihodnje si želim, da bi delali kar obe.
Planirate za december kakšno posebno ponudbo, ki jo želite izpostaviti?
V decembru vsako leto pripravljamo čokoladne kroglice, v katerih se skriva kakav ali vroča čokolada. Zapakiramo jih v darilno embalažo, tako so zelo priljubljene za božična darila. Prilagodimo pa velik del ponudbe decembrskemu vzdušju. Prisotni bomo na stojnicah na Ravnah, kjer bo na voljo naša praznična ponudba.
Kakšne so želje in vizija za prihodnost podjetja Cake away?
Želja je še naprej ustvarjati sladice za vse naše obstoječe in bodoče stranke. Želja je risati nasmehe na obraze otrok, ko zagledajo svojo rojstnodnevno torto. Iz teh želja pa je nastala naša vizija po lastni slaščičarni, za katero upam, se bo v prihodnosti uresničila. Čaka nas še veliko trdega dela, samo dovolj močno moraš verjeti in si želeti.
“Hvala vsem mojim sladokuscem, ki mi pomagate na poti mojih ciljev,” je še dodala.
Mateji in Cake away lahko sledite na njihovi Facebook in Instragram strani, naročila pa sprejemajo tudi na njihov email.