Search
Close this search box.

Cablex-M leto dni po ujmi z večinoma zaključeno sanacijo, a poplava je načela stroje

V podjetju Cablex-M, ki je bilo eno najbolj prizadetih koroških podjetjih v ujmi avgusta lani, so sanacijo večinoma zaključili. Kot posledica poplav pa se na strojih praktično vsakodnevno pojavljajo napake in zastoji, ki motijo ritem proizvodnje, je za STA opisal direktor podjetja Samo Simetinger. Lani so zaradi posledic ujme poslovali z izgubo.

V mežiškem podjetju je narasla reka Meža 4. avgusta lani povsem poplavila proizvodne prostore in tja nanosila veliko mulja in drugih naplavin. Hkrati je odnesla tudi most do podjetja. Montažni most, ki ga je postavila Slovenska vojska s pomočjo makedonske, so odprli 14. avgusta lani.

Poplave so povzročile za nekaj nad deset milijonov evrov škode na zalogi in materialu, strojih in opremi, v znesku je zajet tudi izpad prihodkov. “Škoda na objektu samem v to ni vključena, saj je bila ta pregledana in prijavljena prek posebnih cenilcev in predstavnikov občine. Žal pa glede tega še nismo prejeli nobenega odgovora ali odločbe in smo najnujnejše zadeve odpravili z lastnimi sredstvi,” je pojasnil Simetinger.

Doslej so po njegovih besedah praktično vse sanirali z lastnimi sredstvi, so pa del denarja za odpravo škode v višini 1,05 milijona evrov septembra lani prejeli tudi od države kot 10-odstotno predplačilo. To jim je, tako Simetinger, res zelo pomagalo. Pred dnevi so prejeli tudi odločbo za preostanek odprave škode po poplavi v višini 4,5 milijona evrov, ki jih bodo po napovedih prejeli v enem mesecu. Manjši delež so prejeli povrnjen tudi od zavarovalnice, pri kateri so imeli praktično vse zavarovano.

“Sanacija je v večinskem delu zaključena, razen objekta, kjer smo uspeli urediti najnujnejše stvari. Kot posledica poplav pa se nam na strojih praktično vsakodnevno pojavljajo napake in zastoji, ki motijo naš ritem proizvodnje. Precej strojev in opreme bo tako treba v kratkem zamenjati z novimi, ker popravila ne bodo več smiselna oz. bodo predraga,” je ocenil direktor.

Zaradi posledic poplav je podjetje lani poslovalo z izgubo. Ustvarili so 58,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, izguba je znašala 376.000 evrov, EDITDA pa 1,3 milijona evrov. Za primerjavo, leto prej so imeli 72,7 milijona evrov prihodkov od prodaje in 3,1 milijona evrov čistega dobička, EBITDA pa je leto prej dosegla 4,9 milijona evrov.

Po ujmi so polno proizvodnjo vzpostavili januarja letos, a takrat nekaj strojev še ni v celoti delovalo. Letos po direktorjevih besedah poslujejo normalno, a v nekaj manjšem obsegu.

Trenutno imajo v mežiškem podjetju 300 zaposlenih, lani konec leta pa je podjetje zaposlovalo 335 delavcev. Zmanjšanje je posledica trenutnih slabih razmer na trgu, direktor pa upa, da se bodo razmere z naročili do jesenskih mesecev precej izboljšale, saj so napovedi za drugo polovico leta bolj optimistične.

Podjetje Cablex-M je del skupine Cablex, ki je sistemski razvijalec in dobavitelj kabelskih snopov, plastičnih in silikonskih delov ter različnih mehanskih sklopov, je zapisano na spletni strani podjetja. Skupina ima 14 proizvodnih lokacijah po Evropi, Turčiji, na Kitajskem, v Indiji in Mehiki.

Vir: STA

Dogodki

V podjetju Cablex-M, ki je bilo eno najbolj prizadetih koroških podjetjih v ujmi avgusta lani, so sanacijo večinoma zaključili. Kot posledica poplav pa se na strojih praktično vsakodnevno pojavljajo napake in zastoji, ki motijo ritem proizvodnje, je za STA opisal direktor podjetja Samo Simetinger. Lani so zaradi posledic ujme poslovali z izgubo.