Search
Close this search box.

Arso izdal oranžno opozorilo

Danes bo občasno deževalo, hladneje bo. Jutri bodo še posamezne plohe, popoldne se bo delno razjasnilo.
Fotografija je simbolična

Danes bo večinoma oblačno. Občasno bo deževalo, vmes bodo tudi nevihte, predvsem na vzhodu tudi močnejši nalivi. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 26, na Primorskem do 28 °C.

Krajevne padavine, tudi posamezne nevihte, se bodo nadaljevale zvečer in v prvem delu noči. Do jutra bodo povečini ponehale. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 20 °C.

Jutri bo sprva spremenljivo do pretežno oblačno, popoldne se bo delno razjasnilo. Še bodo lahko nastale posamezne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 29 °C.

Opozorilo:

Danes čez dan in zvečer bodo predvsem na jugovzhodu Slovenije možni dolgotrajnejši in močni nalivi. Na Primorskem je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Obeti:

V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastalo bo nekaj ploh in neviht. V četrtek bo sončno.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo pretežno oblačno s pogostimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. Osvežilo se bo, ob severnem Jadranu bo zapihala burja.

Jutri dopoldne bo južno od nas še nekaj ploh in neviht. Čez dan se bo jasnilo, lahko bodo nastale posamezne plohe ali nevihte. Burja bo ponehala.

Vremenska slika

Nad severnim Sredozemljem in Balkanom je plitvo območje nizkega zračnega tlaka. Vremenska fronta se zadržuje nad srednjo in vzhodno Evropo ter vzhodnimi Alpami. Od jugovzhoda priteka k nam vlažen zrak.

Verjetnost pojavljanja toče

Zaradi neviht z močnim vetrom, ki so v nedeljo popoldne zajele velik del države, so regijski centri za obveščanje zabeležili 77 dogodkov. Na območju občin Krško, Sevnica, Celje, Podčetrtek, Radeče, Šmarje pri Jelšah, Duplek, Hoče-Slivnica, Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Grad, Moravske Toplice, Murska Sobota, Šmarješke Toplice, Pivka, Postojna, Podlehnik in Slovenj Gradec je veter podiral drevesa, električne drogove in odkrival objekte, udari strel so zanetili več požarov.

Gasilci iz treh poklicnih in 30 prostovoljnih enot so do poznih večernih ur prekrivali odkrite strehe objektov, odstranjevali podrta drevesa, prečrpavali meteorne vode, so danes sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Nevihte z močnim vetrom in udari strel so na vzhodu in severovzhodu države že v nedeljo povzročale težave. Največ težav je povzročil močan veter, ki je podiral drevesa in odkrival objekte. Udari strel so zanetili požare dveh dreves in travnika, nekaj objektov pa je poplavila tudi meteorna voda.

Na Koroškem so med drugim gasilci PGD Turiška vas včeraj, 19. avgusta 2024, bili ob 15:30 aktivirani zaradi podrtega drevesa na glavni cesti Slovenj Gradec – Mislinja. Po poročanju gasilcev so izvozili z GVC-1 in 5 člani posadke, kjer so razžagali in odstranili podrta drevesa s ceste, ter očistili cestišče.

Vir: STA, SPIN in PGD Turiška vas

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Danes bo občasno deževalo, hladneje bo. Jutri bodo še posamezne plohe, popoldne se bo delno razjasnilo.