Search
Close this search box.

Arheološke novice z Javornika

Nekaj novih informacij iz arheološkega najdišča Javornik.

Arheološko najdišče Javornik še vedno preseneča z obsegom in ohranjenostjo prazgodovinskih ostalin. V okviru arheoloških raziskav ob gradnji, ki so povezane s projektom plaz-DOM in sanacijo vodovoda ter ureditvijo ceste (investitor Občina Ravne na Koroškem), Koroški pokrajinski muzej raziskuje jugozahodno vznožje Pigla. Večina arheološkega terenskega dela je že opravljena, še vedno pa budno spremljajo gradbene posege in po potrebi opravljajo nadzor.

Več o najdbišču:

Zdaj že vemo, da se je prva poselitev zgodila v pozni bakreni dobi, še obsežnejša pa je sledila v srednji in zgodnji pozni bronasti dobi. To potrjujejo tudi letošnje raziskave.

Kaj so odkrili:

V preteklih letih so severovzhodno od dvorca Javornik že dokumentirali bajer, v bližini katerega so bile skoncentrirane prazgodovinske bivalne in shrambene jame, letos pa so severozahodno od njega odkrili ostanke nekoč lesenega objekta grajenega v stojkasti tehniki, v bližini pa še nekaj jam in zaplat rdeče ilovice, nekdanjih kurišč.

Analize:

Tudi letos so vzeli vzorce za radiokarbonsko datiranje in arheobotanične analize, saj se na Javorniku, kot že dobro veste, piše zgodba o za enkrat najstarejših ohranjenih vzorcih prosa v slovenskem prostoru.

Pri tem sodelujejo arheologinjama Saši Djura Jelenko, vodji raziskav, in Jožici Hrustel Hercigonja pomaga zavzeta ekipa zunanjih sodelavcev. Nadzor izvaja Mihela Kajzer, ZVKDS, OE Maribor, za fotografije so poskrbeli Ines Nabernik Bošnjak, Jožica Hrustel Hercigonja, Klemen Uršnik.

Kmalu spremljajte nove raziskave vzhodno od Centra KO-RA, kjer bodo uredili parkirišča, saj na podlagi prvih rezultatov veliko obljubljajo.

Vir informacij: Koroški pokrajinski muzej (KPM)

Dogodki

Nekaj novih informacij iz arheološkega najdišča Javornik.