Search
Close this search box.

Ana Gros in Benjamin Savšek zastavonoši na odprtju OI

Kapetanka rokometne reprezentance Ana Gros in zlati olimpijski kanuist Benjamin Savšek bosta zastavonoši na petkovem odprtju olimpijskih iger v Parizu, so danes sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije Izbranca bosta 26. julija na paradi narodov na reki Seni vihtela slovensko zastavo in predstavljala 90-člansko ekipo slovenskih športnikov.

Čast slovenskih zastavonoš na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger Pariz 2024 je pripadla zlatemu olimpijskemu kanuistu Benjaminu Savšku in kapetanki ženske rokometne reprezentance Ani Gros.

Vodstvo olimpijske reprezentance Slovenije Pariz 2024 je nosilca zastave izbralo na podlagi številnih uspehov ter zgodovinskih dosežkov ter tako izbralo dva, ki bosta v imenu vseh naših olimpijcev in olimpijk predstavljala Slovenijo. “Izbira zastavonoše je vselej težka naloga, saj mora vodstvo upoštevati kar nekaj dejstev, med katerimi je prvo zagotovo prisotnost športnikov na prizorišču v času otvoritve. Hkrati udeležba ne sme vplivati na tekmovalni oz. trenažni proces prihajajočega dne. Tokrat imamo še posebej težko nalogo, saj imamo poleg velikega števila individualnih športnikov in športnic v reprezentanci kar tri ekipne športe, tako v moški kot ženski konkurenci. Zato smo pri izbiri upoštevali tudi razmerje med ekipami in posamezniki, ki hkrati predstavljata tako ženski kot moški del reprezentance,” pravijo na Olimpijskem komiteju Slovenije.

“Zagotovo štejejo tudi športni rezultati, ki jih pri obeh zastavonošah ni malo in srčnost, ki jo premorejo vsi naši športniki. Izbira je bila težka, a verjamemo, da smo izbrali pravilno ter, da nas pri tem podpira celotna olimpijska reprezentanca Slovenije,” so še dopisali.

Ana Gros je kapetanka, ki je prvič v zgodovini samostojne Slovenije žensko rokometno reprezentanco povedla na olimpijske igre. V letošnjem letu je nizala tudi izjemne klubske uspehe in skupaj z madžarskim Györom postala prvakinja ženske rokometne lige. Velenjčanka, ki je prve rokometne korake naredila v domači Rdeči dvorani, je najboljša strelka in igralka v zgodovini slovenskega ženskega reprezentančnega rokometa in prejemnica nagrade EHF Excellence Award v ligi prvakinj v sezoni 2022/23. Olimpijka, ki je v preteklosti blestela tako na nacionalni kot mednarodni ravni ter s klubskimi ekipami posegala po visokih mestih, je zagotovo velika vzornica vsem mladim športnicam v slovenskem in mednarodnem merilu, ki si še utrjujejo svojo športno pot.

Dobitnik prve zlate olimpijske kolajne za slovenski kanuizem Benjamin Savšek je eden izmed najboljših slovenskih športnikov, ki že več let niza športne uspehe in od leta 2012 zaseda visoka mesta na poletnih olimpijskih igrah. V svoji bogati športni karieri je osvojil 1 olimpijsko kolajno, 9 kolajn na svetovnih prvenstvih in 12 na evropskih prvenstvih. Od tega jih je bilo kar 11 zlatih. “Benjamin Savšek je idealen primer vsestranskega športnika, saj predstavlja kombinacijo športne vrhunskosti ter izjemne osebe. Njegova predanost športu je vidna na vsakem koraku, s svojo dobrosrčnostjo, dosežki in vrednotami pa je z leti postal vir navdiha številnim mladim športnim talentom,” so ga opisali na spletni strani OKS.

Vir: OKS

Dogodki

Kapetanka rokometne reprezentance Ana Gros in zlati olimpijski kanuist Benjamin Savšek bosta zastavonoši na petkovem odprtju olimpijskih iger v Parizu, so danes sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije Izbranca bosta 26. julija na paradi narodov na reki Seni vihtela slovensko zastavo in predstavljala 90-člansko ekipo slovenskih športnikov.