Search
Close this search box.

AlpskiTeden 2024: Dve desetletji uspeha in vizije za prihodnost Alp

Osma izvedba AlpskegaTedna je bila prelomna prireditev, posvečena trajnostnemu razvoju alpske regije. Potekala je v Novi Gorici. Tudi RRA Koroška je v začetku letošnjega leta postala deveta Info točka Alpske konvencije.

Zbrali so se najrazličnejši udeleženci in udeleženke, vključno z oblikovalci in oblikovalkami politik, raziskovalci in raziskovalkami, nevladnimi organizacijami, predstavniki in predstavnicami civilne družbe ter lokalnim prebivalstvom. Skupaj so razmišljali o dosežkih preteklih dveh desetletij.

Ta mednarodni dogodek je bil priložnost za oceno napredka pri ohranjanju biotske raznovrstnosti alpskega prostora, boju proti podnebnim spremembam ter izboljšanju kakovosti življenja alpskih skupnosti. V tem pogledu AlpskiTeden 2024 ni bil le praznovanje preteklih dosežkov, temveč tudi katalizator prihodnjih ukrepov. Udeleženci in udeleženke so se aktivno vključili v razprave in delavnice, ki so se osredotočale na prihodnjih 20 let trajnostnega razvoja – skladno s temo AlpskegaTedna »Alpe v naših rokah«.

Osrednja govornica Serena Arduino je izpostavila temo konference »Alpe v naših rokah« in poudarila, da se je potrebno osredotočiti na izvajanje: »Pri upravljanju z biotsko raznovrstnostjo smo dosegli zelo visoko raven, tudi pri izvajanju ne smemo znižati teh visokih standardov in ambicij«.

Peter Zajc z RRA Koroška

RRA Koroška – Regionalna razvojna agencija za Koroško je v začetku letošnjega leta postala deveta Info točka Alpske konvencije. Na povabilo Ministrstva za narave vire in prostor so prvi dan Alpskega tedna sodelovali na spremljajočem dogodku. Predstavili so njihove izkušnje s sodelovanjem pri raziskavi o kakovosti življenja v Alpah ter sodelovanju s kolegi z ZRC SAZU, ki so bili slovenski nosilci raziskave. Koroška regija je bila v raziskavi eno izmed pilotnih območij. 

Po štirih dneh so udeleženci in udeleženke odšli domov z novim občutkom odgovornosti in navdihom, da bi pripomogli k nenehnim prizadevanjem za ohranitev Alp. V razpravah je bila poudarjena potreba po okrepljenem čezmejnem sodelovanju, inovativnih politikah ter vključevanju skupnosti v reševanje prihodnjih izzivov.

Vir: CIPRA Slovenija in RRA Koroška

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Osma izvedba AlpskegaTedna je bila prelomna prireditev, posvečena trajnostnemu razvoju alpske regije. Potekala je v Novi Gorici. Tudi RRA Koroška je v začetku letošnjega leta postala deveta Info točka Alpske konvencije.