Search
Close this search box.

Komunala Slovenj Gradec praznuje 70 let delovanja: Vabljeni na jubilejni dan odprtih vrat

Marsikaj se spremeni v sedmih desetletjih. Če so bili začetki podjetja skromni ter usmerjeni v izvajanje osnovnih komunalnih dejavnosti izključno za mesto Slovenj Gradec, se je dejavnost s časom razširila na območje celotne občine, kasneje pa še na sosednjo Mislinjo. »Sledili smo razvoju mesta in podeželja ter občanom vsa ta leta zagotavljali ustrezne razmere za življenje, zlasti s širjenjem in izvajanjem obveznih gospodarskih javnih služb ter dograjevanjem pripadajoča infrastrukture pravi Jožef Dvorjak, direktor največjega javnega podjetja v občini. »Edino, kar se s časom ni spremenilo, je naša trdna zavezanost ljudem in okolju v Mislinjski dolini.«

Danes je Komunala Slovenj Gradec napredno podjetje, ki sledi razvojnim potrebam in izzivom sodobne družbe ter lokalnega okolja, v katerega je vpeto. »Smo dober gospodar javne komunalne infrastrukture, s kakovostnim izvajanjem storitev pa skrbimo tudi za visoko raven zadovoljstva uporabnikov. S pridobitvijo ustreznih mednarodnih certifikatov smo se zavezali najvišjim merilom kakovosti (ISO 9001) in ravnanja z okoljem (ISO 14001), o svojih prizadevanjih za okoljsko in družbeno odgovorno poslovanje pa vsakoletno tudi trajnostno poročamo,« politiko podjetja povzema Dvorjak, ki podjetje vodi od leta 2015.

Vabijo vas na jubilejni dan odprtih vrat, ki bo v sredo, 18. septembra 2024, potekal od 11. do 15. ure v centru Slovenj Gradca (Trg svobode).

Dan bo namenjen predstavitvi podjetja s poudarkom na komunalni oskrbi in digitalnih rešitvah za uporabnike. Predstavili bodo tudi delovanje nove vodarne z ultrafiltracijo in nadzornega centra, na ogled pa bo tudi novo specialno vozilo – cisterna za odvoz grezničnih gošč, blata iz malih komunalnih čistilnih naprav ter čiščenje kanalizacije. Vljudno vabljeni!

Pregled delovanja zadnjih 5 let:

Ko je podjetje pol desetletja nazaj praznovalo 65-letnico delovanja ter jo obeležilo z izdajo jubilejnega zbornika, je bila opravljena temeljita refleksija prehojene poti od ustanovitve leta 1954 do 2019. Že v razmeroma kratkem obdobju, ki je preteklo od takrat, je Komunala postavila kar nekaj novih mejnikov. Posebej se je izkazala v koronskih letih 2020 in 2021, ko je kljub omejitvam nemoteno zagotavljala svoje storitve ter bila s strani takratnega predsednika RS skupaj z ostalimi uslužbenci slovenskega komunalnega gospodarstva nagrajena s priznanjem jabolko navdiha.

Komunala je uspešno obvladala tudi energetsko krizo leta 2022, ki jo je omilila pravočasno izvedena investicija izgradnje kotlarne na lesno biomaso. Poltretji milijon vreden projekt, ki je predstavljal največjo in najzahtevnejšo investicijo v zgodovini podjetja, je bil prepoznan kot dobra praksa tudi v državnem okvirju. Zanj so prejeli slovensko nagrado za družbeno odgovornost horus, ki jo podeljuje IRDO (Inštitut za razvoj družbene odgovornosti).

Leto kasneje se je Slovenija spopadla še s posledicami katastrofalnih poplav, ki so za razliko od mnogih drugih območij po državi ljudi med Uršljo in Pohorjem prizadele manj, tudi po zaslugi domače Komunale. Z investicijo Mestne občine Slovenj Gradec v novo vodarno z ultrafiltracijo, ki je bila sofinancirana s strani EU in RS in so jo namenu predali skoraj neposredno pred poplavami, je podjetje zagotavljalo varno vodooskrbo tudi v kritičnih avgustovskih dneh, ko je marsikje drugje, tudi v bližnjem sosedstvu, iz pip tekla motna voda.

V letu 2021 je na podlagi odloka dejavnost ravnanja z odpadki prešla na Kocerod – regijski center za ravnanje z odpadki Koroške. Podjetje se je po skoraj sedmih desetletjih poslovilo od ene svojih osnovnih dejavnosti pa tudi od številnih sodelavcev. »Seveda nas izguba dejavnosti, s katero smo kot podjetje začeli, v nekem smislu žalosti. Vendarle pa smo mnenja, da je regijsko pokrivanje te dejavnosti v dobrobit vseh prebivalcev koroške regije,« dogajanje komentira direktor slovenjgraške Komunale, ki ima še vedno v upravljanju zaprto odlagališče za nenevarne odpadke v Mislinjski Dobravi. Na njem bodo v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem opravljali vsa vzdrževalna dela in predpisane monitoringe do leta 2048.

Zaradi vse pogostejših naravnih in drugih izzivov, s katerimi se sooča skupaj z lokalno skupnostjo in širšo družbo, Komunala goji in poudarja dolgoročno tvorno sodelovanje med vsemi akterji lokalnega in širšega okolja. »Lahko rečemo, da dobro sodelujemo s svojimi deležniki. Največ seveda šteje mnenje uporabnikov, ki ga vsakoletno preverjamo v anketi zadovoljstva, pa tudi zadovoljstvo lastnic podjetja, Mestne občine Slovenj Gradec in Občine Mislinja, z našim poslovanjem. Za slednji lahko rečem, da imata vedno posluh za naše predloge. Ne pozabljamo pa niti na dobavitelje, kooperante in druge deležnike,« dodaja Dvorjak.

Zaveda se tudi, da je usposobljen in zadovoljen kader glavni gradnik uspešnega poslovanja podjetja, ki trenutno zaposluje 87 delavcev. Zaposlenim so omogočena napredovanja in dodatna usposabljanja, v okviru promocije zdravja pa jih spodbujajo tudi k različnim dejavnostim, ki krepijo zdrav življenjski slog, medsebojno druženje in dobro počutje na delovnem mestu. »Le na takšen način, z zagotavljanjem stimulativnega in zdravega delovnega okolja za zaposlene, bomo lahko tudi v prihodnje računali na zadovoljstvo uporabnikov in lastnikov podjetja.«

Prihodnost podjetja bo odvisna od odločitev, ki jih sprejemajo danes: »Komunala ima jasno začrtano vizijo razvoja, ki vključuje vse njene dejavnosti. Vlagamo v infrastrukturo (vodarna, kotlovnica, sončne elektrarne na naših objektih), moderno mehanizacijo, digitalizacijo poslovanja, predvsem pa v strokovnost svojih zaposlenih. Prihodnosti se ne bojimo.«

Nagradna igra: Prijavi se na E-račun in zadeni električno kolo

Če ste med uporabniki, ki še vedno prejemajo račun v papirnati obliki, vas vabimo k prijavi na e-račun, ki ga v PDF-formatu prejmete na vaš elektronski naslov ali v spletno banko. S tem nam pomagate pri varovanju okolja. Nagradna igra se zaključi 15. oktobra 2024. Med vsemi, ki se boste v tem obdobju prijavili na e-račun, bomo izžrebali dobitnika nagrade – električno mestno kolo. Več informacij in pogoji sodelovanja v nagradni igri so objavljeni spletni strani.

Prejeti certifikati in nagrade:

  • 2005 – mednarodni certifikat za kakovost ISO 9001
  • 2007 – mednarodni certifikat za ravnanje z okoljem ISO 14001
  • 2017 – plaketa za najboljše letno poročilo med srednjimi in malimi družbami (podeljuje časnik Finance)
  • 2017 – certifikat Zaupanja vreden upravnik (Zbornica za poslovanje z nepremičninami)
  • 2019 – certifikat Voda iz pipe (Zbornica komunalnega gospodarstva)
  • 2020 – jabolko navdiha (predsednik RS Borut Pahor)
  • 2020 – slovenska nagrada za družbeno odgovornost horus za celotno podjetje v kategoriji srednje velika neprofitna pravna oseba (Inštitut za razvoj družbene odgovornosti)
  • 2022 – horus za projekt izgradnje kotlarne na lesno biomaso z zalogovnikom toplote

Vir: MO Slovenj Gradec (SGlasnik)

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki