Search
Close this search box.

Februar daleč najtoplejši do sedaj

Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih je bil letošnji februar izjemno topel. Padavin je bilo na državni ravni običajno veliko, število sončnih ur rahlo podpovprečno.

Po podatkih Arsa je bil februar daleč najtoplejši do sedaj. Pripravili so nekaj zanimivi informacij o februarju.

Odklon temperature zraka od povprečja primerjalnega obdobja 1991–2020 je na državni ravni znašal kar 5,5 °C, zaradi česar je letošnji februar z naskokom najtoplejši vsaj od leta 1950.

Februar povprečno namočen: Februarska višina padavin je bila na ravni države glede na primerjalno obdobje 1991–2020 malenkost podpovprečna, kazalnik višine padavin je na državni ravni znašal 97 %.

Snežne razmere v visokogorju običajne: Snežne razmere so februarja ustrezale temperaturnim razmeram. Po večini nižin je mesec minil povsem brez sneženja in snežne odeje, le ponekod v Ljubljanski kotlini je sprva še ležala tanka snežna odeja od obilnega sneženja 19. januarja. Tudi više, razen v visokogorju in ponekod v sredogorju, je bilo zaradi izjemno toplega vremena snega malo ali nič. Zlasti 22. in 23. februarja je nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov obilno snežilo, ponekod je zapadlo več kot meter snega. Na Voglu se je snežna odeja odebelila na poldrugi meter, na Kredarici pa do 310 cm. Obe vrednosti sta za februar sorazmerno visoki, a nista izjemni. Na Kredarici je bila sicer snežna odeja pred tem debela večinoma od 200 do 240 cm, kar ustreza dolgoletnemu povprečju za ta del leta.

Februar nekoliko podpovprečno osončen: Letošnji februar je bil na ravni Slovenije nekoliko podpovprečno osončen, s kazalnikom na državni ravni 91 %.

Primerjava s preteklimi februarji: Februar 2024 je po skupni mesečni statistiki temperature zraka in višine padavin najbolj podoben februarju 1966, ki pa je bil od letošnjega februarja kar 1 °C hladnejši in malo bolj namočen. Po tej statistiki so bili najbolj izstopajoči februar 1956 (izjemno mrzel) ter februarja 2014 in 2016 (izjemno namočena in sorazmerno topla).

Vir: ARSO

Dogodki

Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih je bil letošnji februar izjemno topel. Padavin je bilo na državni ravni običajno veliko, število sončnih ur rahlo podpovprečno.