Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: Na slavnostni seji občinsko nagrado prejel Ansambel Štirje kovači

V Slovenj Gradcu so 19. septembra, na dan, ko je leta 1989 Slovenj Gradec prejel naziv mesto – glasnik miru Združenih narodov, občinski praznik obeležili s svečano sejo Mestnega sveta, ki je potekala v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Ob tej priložnosti so podelili najvišja občinska priznanja.

Slavnostne seje so se med drugimi udeležili župan Mestne občine Slovenj Gradec g. Tilen Klugler, podžupanja ga. Martina Šisernik, podžupan dr. Peter Pungartnik, nekdanji župani, mestne svetnice in svetniki, častni občani Mestne občine Slovenj Gradec, predstavniki javnih zavodov, institucij, društev, ter tudi župani nekaterih drugih koroških občin.

V slavnostnem govoru je župan Mestne občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler spomnil na zgodovino nastanka Slovenj Gradca, ter kako prava odločitev je bila to takrat. Poudaril je pomen združevanja, sodelovanja, dobrega dela ter dodal, da želijo in se trudijo, da je Mestna občina Slovenj Gradec vsak dan boljša in, da je za vsakega posameznika življenje v njej dobro.

Nagrajenci Mestne občine Slovenj Gradec za leto 2024 so:

Andrej Breznik

Andrej Breznik, človek velikega in dobrega srca, ki ga je narava obdarila s posebnim darom, s petjem. Plaketo MO Slovenj Gradec prejme za vsestransko delovanje na številnih področjih v dobro vaške skupnosti Pameče-Troblje in širše, še posebej na področju podjetništva, športa in kulture.

Kot pravi gospod Breznik spomini in glasba ostajajo večni in pesem “Kam le čas beži” ansambla Štirih kovačev nas opominja, kako hitro minevajo trenutki, kako se obračajo leta.

Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec

“Pod njeno streho se čas skorajda ustavi. V tej oazi miru in znanja, polni topline in radosti,  je vsak kotiček zakladnica domišljije. Vsaka knjiga, položena na knjižne police, je okno v nov svet, branje pa – tudi za direktorico Knjižnice Ksaverja Meška Slovenj Gradec, Drago Ropič – potovanje v skrivnostno neznano.

Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec prejme plaketo Mestne občine Slovenj Gradec za opravljanje poslanstva na področju osnovne knjižnične dejavnosti ter za delovanje na drugih področjih kulture, izobraževanja in družbenega življenja.

Iskrene čestitke prejemnici občinske plakete direktorici Dragi Ropič, in sodelavkam ter sodelavcem Knjižnice Ksaverja Meška Slovenj Gradec. Vaše predano delo ohranja bogato kulturno dediščino našega kraja in nadaljuje poslanstvo velikana pisane besede, Ksaverja Meška, ki nas je skozi svoja dela opominjal na vrednote doma, jezika in naroda.“, so povedali ob podelitvi plakete.

Planinsko društvo Slovenj Gradec

Od tam, kjer se nebo dotika naših hribov in gora, so veličastni pogledi. A tudi neizprosna spoznanja o naši majhnosti.  Kako čudovit in preprost je svet, ki ga vidimo iz višine, dobro ve tudi predsednik planinskega društva Slovenj Gradec, Danilo Goljat.

Plaketo Mestne občine Slovenj Gradec ob 105. obletnici neprekinjenega delovanja prejme Planinsko društvo Slovenj Gradec za razvoj planinstva, gorništva in pohodništva ter prispevek k prepoznavnosti Mestne občine Slovenj Gradec.”

Vsak korak v hribih nas ne pelje le višje, temveč tudi globlje vase. Naj bo planinski duh, ki povezuje Planinsko društvo Slovenj Gradec, še naprej vodilo k novim višinam in uspehom. Iskrene čestitke predsedniku Danilu Goljatu ter vsem članicam in članom za predano delo in prejem občinske plakete.

Ansambel Štirje kovači

Osvojili so srca mnogih ljubiteljev narodnozabavnih viž doma in po svetu.  Ime mesta Slovenj Gradec so ponesli na mednarodno prizorišče, ljubezen do domačega kraja pa še posebej proslavili v pesmi Luči Slovenj Gradca, v objem katere so vas posadili danes.

Nagrado Mestne občine Slovenj Gradec za 70 let neprekinjenega delovanja na glasbenem področju ter za izjemen prispevek k promociji mesta Slovenj Gradec doma in v tujini prejme ansambel Štirje kovači, ki so najstarejši neprekinjeno delujoči narodno-zabavno ansambel na svetu. Ob prihodu na oder so ob stoječih ovacijah prejeli bučen in dolg aplavz.

“Luči Slovenj Gradca bodo sijale tudi nocoj pozno v noč. A niso to zgolj luči, ki razsvetljujejo naše ulice – so simbol, da Slovenj Gradec še naprej zvesto sledi svojemu poslanstvu. Naše mesto ostaja simbol miru in prijateljstva, luč, ki jo opazijo daleč naokoli. Tako bo tudi v prihodnje, saj bo Slovenj Gradec prek svojih izjemnih skupin in posameznikov, ki jih po svetu prepoznajo kot ponosne Slovenjgradčane, širilo glas o vrednotah, zgodbah in o ljudeh, ki tukaj živite,” s temi besedami se je slavnostne seja Mestne občine Slovenj Gradec zaključila.

Program je povezovala Anja Križnik Tomažin. V kulturno umetniškem programu so sodelovali Luka Krof, Veronika Nikolovska, Five Brass, Plesna šola KR Dancing.

Fotogalerija

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

V Slovenj Gradcu so 19. septembra, na dan, ko je leta 1989 Slovenj Gradec prejel naziv mesto – glasnik miru Združenih narodov, občinski praznik obeležili s svečano sejo Mestnega sveta, ki je potekala v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Ob tej priložnosti so podelili najvišja občinska priznanja.