Search
Close this search box.

V Galeriji Ravne kmalu odprtje razstave ”Metonimije” Nine Tovornik

Nina Tovornik je lanskoletna zmagovalka natečaja vizualne umetnosti Forma viva Ravne+.

Galerija Ravne in Klub koroških študentov vabijo na odprtje razstave lanskoletne zmagovalke natečaja vizualne umetnosti Forma viva Ravne+, akademske kiparke Nine Tovornik, ki bo v petek, 4. oktobra 2024, ob 18. uri, v Galeriji Ravne (Partizanska c. 8).

Kustosa razstave sta Jernej Kožar in Lana Praprotnik.

Nina Tovornik (1995) je leta 2020 diplomirala na ALUO v Ljubljani, na oddelku za kiparstvo, zdaj pa nadaljuje študij na podiplomskem študiju kiparstva na isti ustanovi. Je prejemnica Prešernove nagrade Univerze v Ljubljani za dosežke na področju kiparstva v javnem prostoru in avtorica javne plastike »Črna – svet v malem« (2022) v Črni na Koroškem.

V umetnosti išče komunikacijska sredstva, ki niso neposredno prevedljiva iz objekta v besedilo ali obratno. V svojem delu se dotika različnih socioloških problemov sodobne družbe in nagovarja tako osebne kot širše družbene teme. Zanimajo jo vprašanja povezana s telesom (ženskim), neustavljivo staranje družbe in s tem povezana osamljenost.

Natečaj Forma viva Ravne+ organizirata Koroška galerija likovnih umetnosti – Galerija Ravne in Klub koroških študentov. Glavna nagrada je samostojna razstava v Galeriji Ravne. Tokratna je že peta te vrste.

Na natečaj, ki je potekal od 11. maja do 15. julija 2023 so se lahko prvič prijavili tudi umetniki iz Avstrije, Hrvaške in Italije. Žirijo so sestavljali Aja Onuk (vodja kulturne sekcije, KKŠ), Jernej Kožar (kustos KGLU, Galerija Ravne), akademski kipar Jure Markota in umetnostna zgodovinarka Lana Praprotnik.

»Žirija je v delih Nine Tovornik prepoznala umetniško senzibilnost in ključna izhodišča za nadaljnji umetniški razvoj, ki jih z nagrado natečaja “Forma viva Ravne+” spodbujamo. V prijavljenih delih je viden poseben odnos do materialov in poglobljeno preučevanje različnih kiparskih pristopov.«Iz poročila žirije

Natečaj je namenjen mladim vizualnim ustvarjalcem med 18. in 29. letom starosti. Nagrada se podeljuje za kvalitetno in inovativno ter še neobjavljeno umetniško delo, ki je nastalo v zadnjih dveh letih. Umetniki lahko prijavijo dela v mediju slikarstva, kiparstva, grafike, risbe, instalacije, fotografije, videa in novih medijev. Začetek natečaja sega v leto 2019, takrat se je pod imenom »Koroška kdo si« osredotočal na Koroško, v naslednjih letih pa se je razširil na vso Slovenijo ter tudi v mednarodni prostor.

»Pomembno je podpirati mlade umetnike in jim zagotoviti ustrezne pogoje za samostojno pot v umetniški svet.«Jernej Kožar (kustos, KGLU)

»Preko sodelovanja s Koroško galerijo likovnih umetnosti – Galerijo Ravne lahko izvajamo kakovosten natečaj in s tem nudimo mladim priložnost za postavitev njihove prve samostojne razstave, kar je za mladega umetnika izjemnega pomena – ‘postavi ga na zemljevid umetnosti’. Razstavljanje v okviru programa etablirane galerije prida potrebno težo in veljavo, kar je izrednega pomena za mladega umetnika na začetku profesionalne umetniške poti.Aja Onuk (vodja kulturne sekcije, Klub Koroških študentov)

Vabljeni, da se udeležite odprtja razstave Nine Tovornik z naslovom ”Metonimije” v Galeriji Ravne.

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Nina Tovornik je lanskoletna zmagovalka natečaja vizualne umetnosti Forma viva Ravne+.