Search
Close this search box.

Tomaž Furlan: “Avandgarda je empatija”

Razstava Tomaža Furlana nastaja v sklopu projekta Popotovanje po Arte Utile, ki ga izvaja nevladna organizacija v javnem interesu raum AU v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti in Ministrstvom za kulturo RS.

V četrtek, 23. maja 2024, je ob 19.00 uri potekala otvoritev razstave Tomaž Furlan: Avantgarda je empatija – Avantgarde is empathy v galeriji raum AU, na Partizanski poti 12, v Slovenj Gradcu. 

Razstava nastaja v sklopu projekta Popotovanje po Arte Utile, ki ga izvaja nevladna organizacija v javnem interesu raum AU v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti in Ministrstvom za kulturo RS. Raziskovalna rezidenca v ateljeju Pina Poggija je nov koncept za razumevanje idej in dela Pina Poggija. Namenjena je interdisciplinarnemu raziskovanju in preučevanju njegovega obsežnega in kompleksnega opusa. Prvo leto sta Arte Utile raziskovala umetnika Tadej Pogačar in Tobias Putrih, leto kasneje Vesna Bukovec in Ištvan Išt Huzjan. Letos pa je s preučevanjem začel kipar in intermedijski umetnik Tomaž Furlan, sledi Polonca Lovšin v drugi polovici leta.

Tomaž Furlan o raziskovanju arhiva Pina Poggija in njegove koristne umetnosti Arte Utile:
„Kaj pravzaprav pomeni avantgarda, je izhodiščno vprašanje moje postavitve v sklopu Popotovanja po Arte Utile. Zgodovinsko je jasno: avantgarde so gonilo družbenega napredka in platforme raziskovanja kolektivnih občutkov, tako estetskih kot političnih. 

Pri razmisleku in formuliranju postavitve sem se osredotočil na pomembnost širokega razmisleka o družbenih reakcijah. Kakšna je vloga umetnosti in umetnika v procesih družbenega spreminjanja in ali je umetnina komunikacijsko sredstvo, kolektivna skupna točka ali le predmet poželenja.

Če smo vsi Beuysovi umetniki, potem med gledalcem in umetnikom ne more biti bariere. Njuna svetova sta en svet in interakcija je neizogibna. Avantgarda je empatija tako govori o razumevanju drugega, participaciji in potrebi po skupnem delu.„

Razstavo Tomaž Furlan: Avantgarda je empatija – Avantgarde is empathy si je mogoče ogledati vse do 26. julija, od ponedeljka do sobote med 10. in 17. uro ali po predhodnem dogovoru tudi izven uradnega delovnega časa.

***
Tomaž Furlan je diplomiral iz kiparstva na ALUO v Ljubljani. Leta 2012 je prejel nagrado skupine OHO, leta 2017 pa priznanje Riharda Jakopiča. Predstavil se je na več razstavah pri nas in v tujini: Videospotting in Videodokument, Gallery 3,14, Bergen Norveška; Limited acces II, Parkingallery, Teheran, Iran; In the loop: Contemporary EU video art, Washington ZDA; Manifesta 9, Genk Belgija, Biennal Exhibition; U3 – 7. trienale slovenske sodobne umetnosti, MSUM Ljubljana; Skulptura danes, Center sodobne umetnosti Celje; Inštaliraj se, postavitev iz stalne zbirke, MSUM, Ljubljana; Bienale Port Izmir 3 – IT’S ENOUGH!, Izmir, Turčija; Tomaž Furlan; Wear, Museum of Contemporary Art, Rochechouart, Francija; Sesto Award 2015, San Vito al tagliamente, Italija; Krize in novi začetki: Umetnost v Sloveniji 2005–2015, MSUM, Ljubljana; Under the Surface, Art fair ARCO Madrid, Španija (2020) – sodelovanje z Galerijo P74. Živi in dela v Ljubljani.

Razstava Tomaža Furlana nastaja v sklopu projekta Popotovanje po Arte Utile, ki ga izvaja nevladna organizacija v javnem interesu raum AU v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti in Ministrstvom za kulturo RS.