Search
Close this search box.

Naslednji ponedeljek: Pogovorno druženje ob razstavi Nazaj v mesto in naprej k naravi

NVO raum AU in Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) vas v ponedeljek, 16. septembra, ob 18. uri, vljudno vabita v Galerijo raum AU, k ogledu video projekcije in na pogovorno druženje ob razstavi Nazaj v mesto in naprej k naravi, vizualne umetnice in arhitekte Polonce Lovšin.
raum AU

Projekcija Back to the City / Nazaj v mesto (2011), se osredotoča na čebele. Preko čebel pa to delo govori o krhkem in porušenem razmerju med človekom, naravo in mestom. V Sloveniji ima čebelarjenje dolgo tradicijo, vendar pa industrijsko kmetijstvo in okoljska kriza, tako kot drugod po svetu, tudi v slovenskem prostoru pušča sledi.

Po projekciji sledi pogovor umetnice s čebelarjem in pedagogom čebelarjenja Ahmedom Begičem iz Čebelarskega društva Radlje, s katerim bosta spregovorila o pomenu čebel v perspektivi podnebnih sprememb, o stanju čebelarstva v Sloveniji, o tem kako za čebelarjenje navdušiti mlade, kot tudi o ekološkem in urbanem čebelarstvu.

Dogodek poteka v okviru projekta Popotovanje po Art Utile, ki preko umetniških rezidenc na novo osmišlja manifest umetnika Pina Poggija Arte Utile (koristna umetnost) iz sredine 60. let. Ta umetnost opisuje kot odgovorno silo v družbi, s katero je mogoče spremeniti svet.

Vstop je prost.

***
Arhitektka in umetnica POLONCA LOVŠIN je na Univerzi v Ljubljani diplomirala najprej na Fakulteti za arhitekturo (1996), nato še na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (2001), kjer je zaključila tudi podiplomski študij (2005). Doktorski študij vizualnih umetnosti je dokončala na Univerzi Bauhaus v Weimarju (2015). Doslej je sodelovala na številnih samostojnih in skupinskih razstavah tako doma kot v tujini ter gostovala na umetniških rezidencah v Evropi in ZDA. Je dobitnica nagrade zlata ptica (2010) in priznanja Riharda Jakopiča (2018). Lovšin je članica umetniškega društva KUD Obrat, s katerim so dvanajst let razvijali skupnostno in ekološko naravnan projekt Onkraj gradbišča (Ljubljana, 2010–22). Je samozaposlena v kulturi ter docentka za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem. 

Popotovanje po Arte Utile je plod sodelovanja med NVO raum AU, Koroško galerijo likovnih umetnosti in Ministrstvom za kulturo RS.Sredi šestdesetih let umetnik Pino Poggi z manifestom zaznamuje nastanek Arte Utile (koristna umetnost), ki umetnost opisuje kot odgovorno silo v družbi, s katero je mogoče spremeniti svet. Raziskovalna rezidenca v ateljeju Pina Poggija, ki se nahaja v Slovenj Gradcu in ki je kopija umetnikovega ateljeja iz Hexenagerja, Nemčija, dopolnjen z njegovimi deli in arhivom iz Aragone (AU pokrajina), Italija, je poskus na novo osmisliti umetnikove ideje in opus Arte Utile. 

Prvo leto (2022) sta Arte Utile raziskovala umetnika Tadej Pogačar in Tobias Putrih, leto kasneje Vesna Bukovec in Ištvan Išt Huzjan. Letos pa umetnik Tomaž Furlan, ki je po Arte Utile raziskoval v začetku leta ter aktualna popotnica, arhitektka in umetnica Polonca Lovšin.

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

NVO raum AU in Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) vas v ponedeljek, 16. septembra, ob 18. uri, vljudno vabita v Galerijo raum AU, k ogledu video projekcije in na pogovorno druženje ob razstavi Nazaj v mesto in naprej k naravi, vizualne umetnice in arhitekte Polonce Lovšin.