Search
Close this search box.

Na Ravnah odprli nove galerijske prostore

V petek, 5. julija 2024, so na Ravnah na Koroškem z razstavo del Štefana Marflaka slavnostno otvorili nove galerijske prostore.

Po katastrofalnih poplavah, ki so v lanskem letu prizadele Koroško, je veliko škode utrpel Kulturni center na Ravnah, v katerem je delovala tudi galerija Ravne, pod okriljem Koroške galerije umetnosti. v petek, 5. julija 2024, pa so po dolgih enajstih mesecih z razstavo del Štefana Marflaka na Ravnah na Koroškem slavnostno odprli nove prostore, v katerih bo do nadaljnjega delovala galerija na Ravnah.

V Partizanski ulici se je ob otvoritvi zbrala precejšnja množica, ki jih je nagovorila direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti, Petra Čeh. Kot je povedala, so vsi izjemno veseli in ponosni, da jim je po dolgih enajstih mesecih okrnjenega delovanja uspelo znova vrniti galerijske prostore na Ravne.  Ob tem se je zahvalila celotni ekipi KGLU, tako tehnični ekipi, kot tudi kustosu ter umetniku Štefanu Marflaku, ki je poskrbel za likovna dela, razstavljena med otvoritvijo. Celotna ekipa KGLU je v kratkem času, odkar so prostore našli in najeli, poskrbela za to, da smo lahko že v petek uživali v prvi razstavi na Ravnah. Prav tako se je direktorica zahvalila županu občine Ravne na Koroškem, dr. Tomažu Roženu, ter ekipi z občine, ki je pomagala pri iskanju novih prostorov in vzpostavitvi le-teh.

Množico zbranih je pozdravil tudi ravenski župan, vesel predvsem zaradi velikega števila ljubiteljev umetnosti na Ravnah, ki so se zbrali ob odprtju novih galerijskih prostorov. Na Občini so veseli, da v KGLU kljub temu, da so ostali v Kulturnem centru brez prostorov, niso obupali in so našli nove prostore ter se podali v samostojni izziv vzpostavitve začasne galerije na Ravnah. Predvsem pa je župan, dr. Tomaž Rožen, poudaril, da je pomembno druženje in to, da se mesto kulturno oživi, z novimi galerijskimi prostori pa bo zagotovo še veliko priložnosti, kot je bila petkova, ob katerih se bodo ljudje zbrali na Partizanski ulici.

Za kulturni program ob odprtju novih galerijskih prostorov sta poskrbela Andrej Ofak in Borut Mori s svojo čudovito avtorsko glasbo.

Zbrani obiskovalci so lahko potem uživali v druženju in ogledu razstavljenih likovnih del Štefana Marflaka. Razstava, ki je v novih galerijskih prostorih prva, nosi naslov Lesovi. Kot je o razstavi povedal kustos Jernej Kožar, je tehnika, ki jo je med nastajanjem del uporabil umetnik olje na platnu, kar kaže na umetnikovo predanost slikarstvu. Naslov cikla se nanaša Franca Sušnika ”In kaj so ljudje ko lesovi”. Vseh osem del, razstavljenih v novih galerijskih prostorih, je umetnik naslikal leta 2023 in predstavljajo zaključeno serijo.

Če ste odprtje novih galerijskih prostorov na Ravnah zamudili, nič zato, saj je galerija odprta ob sredah in četrtih med 14. in 16. uro, ter ob torkih in petkih od 14. do 18. ure,  razstavo ”Lesovi” pa si lahko ogledate vse do septembra.

FOTOGALERIJA:

V petek, 5. julija 2024, so na Ravnah na Koroškem z razstavo del Štefana Marflaka slavnostno otvorili nove galerijske prostore.