Search
Close this search box.

KGLU z razstavo Štefana Marflaka odpira nove galerijske prostore na Ravnah

Koroška galerija likovnih umetnosti v petek, 5. julija 2024, odpira prvo razstavo v novih prostorih na Ravnah na Koroškem.

Po lanskoletnih poplavah, ki so prizadele celotno območje Koroške, je veliko škodo utrpel tudi Kulturni center na Ravnah na Koroškem, v katerem je imela svoj prostor Galerija Ravne, ki je v KC delovala pod okriljem Koroške galerije likovnih umetnosti.

Zdaj z velikim veseljem sporočajo, da v petek, 5. julija 2024, na Ravnah na Koroškem v novih prostorih odpirajo prvo razstavo. Na ogled v prostorih na naslovu Partizanska 8 bodo dela domačina Štefana Marflaka z naslovom Lesovi.

Direktorica KGLU Petra Čeh je ob tem za naš portal povedala, da je bilo delovanje Galerije Ravne zaradi lanskoletnih poplav močno okrnjeno, saj niso mogli izvesti načrtovanih razstav in spremljevalnega programa v jesenskem in zimskem terminu. Januarja so se po navodilih občine iz prostorov v Kulturnem centru tudi povsem izselili, hkrati pa ostali brez nadomestnega prostora, kjer bi lahko nadaljevali že dogovorjeni program za leto 2025. Skupaj z Občino Ravne so iskali alternativne prostore in prišli do trenutne lokacije na Partizanski 8, kjer je lokal že kar nekaj časa sameval. Sama lokacija novih prostorov daje upanje, da si bo razstave na Ravnah ogledalo še več obiskovalcev, tudi tistih naključnih, mimoidočih. Galerija bo na novi lokaciji sicer precej manjša od tiste v Kulturnem centru, a se bodo programsko temu tudi primerno prilagodili. Predvsem jim je pomembno dejstvo, da lahko galerija na Ravnah znova deluje.

KOROŠKA GALERIJA LIKOVNIH UMETNOSTI ODPIRA NOVE PROSTORE NA RAVNAH NA KOROŠKEM Z RAZSTAVO ŠTEFANA MARFLAKA ”LESOVI”.

‘V enajstih mesecih, ko na Ravnah nismo mogli normalno delovati, smo imeli velik upad obiskovalcev, še posebej nam je žal šolskih skupin, ki v Galerijo Ravne prihajajo z vse Mežiške doline,” je poudarila direktorica KGLU. Marsikateri šoli ali skupini iz tega predela je do lokacije v Slovenj Gradcu namreč že predaleč, zato je Galerija Ravne izjemno pomembna za krepitev umetnostne vzgoje in spodbujanje ustvarjalnosti pri mladih. Spomladi so zato pripravili alternativni program za šolarje, za katerega galerijski prostori niso bili nujni – šole so povabili na ogled ateljeja domačina Andreja Grošlja, akademskega kiparja, kjer so otroci s kustosinjami pedagoginjami ustvarjali tudi v glini.

Ker je za program veliko povpraševanja, bodo z njim nadaljevali, saj se jim zdi pomembno, da tako posebni prostori, kot so ateljeji umetnikov, sploh po njihovi smrti, ne ostanejo pozabljeni. Tudi sicer so predvideli dodatne ustvarjalne delavnice na Ravnah, predvsem med počitnicami, tudi v sodelovanju z JSKD.

Novega prostora na Ravnah se v Koroški galeriji likovnih umetnosti zares veselijo, ponosni pa so tudi na dejstvo, da jim ga je uspelo v zelo kratkem času urediti do te mere, da lahko v njem deluje galerija. Prostori nove galerije so dostopni z invalidskim vozičkom, odpirali čas pa ostaja enak prejšnjemu. Ob odprtju novih prostorov si predvsem želijo, da bodo novo galerijo sprejeli tudi obiskovalci, še posebej domačini. Pričakujejo, da bodo z novimi prostori dobili nazaj kulturno središče, kjer so dobrodošli vsi in v katerem bodo lahko nadaljevali s svojim poslanstvom  – predstavljanje sodobne umetnosti, ki nastaja v času in prostoru, del katerega smo pravzaprav vsi in zato sodobnemu človeku ponuja komentar, razmislek o svetu in družbi.

Nove prostore bodo otvorili v petek, 5. julija 2024, ob 19. uri, z razstavo domačina Štefana Marflaka, ki bo ostala na ogled vse do septembra. Ob odprtju razstave pripravljajo tudi prijeten kulturni program z glasbo, v katerem bosta razstavo s svojo avtorsko glasbo pospremila Andrej Ofak in Borut Mori.

Vabljeni.

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Koroška galerija likovnih umetnosti v petek, 5. julija 2024, odpira prvo razstavo v novih prostorih na Ravnah na Koroškem.