Search
Close this search box.

FOTO: Infopisarna Dravograd je bila v sredo slikarsko obarvana

Svoj talent sta na ogled postavila slikarja invalida – Koprčan Vojko Gašperut, ki slika z usti in Zagrebčan Stjepan Perković, ki slika z nogami.

Vojko Gašperut – Gašper že dobrih pet desetletij odkriva lepoto krajine, predvsem okolij, s katerimi je življenjsko povezan. Primorska v najširšem pomenu besede mu je neusahljiv vrelec navdiha. Je uspešen slikar, avtor, ki je s trudom, predanostjo, raziskovalnostjo in studiozno poglobljenostjo izoblikoval svoj likovni izraz, ki ga neutrudno neguje. Je pa tudi slikar, ki svoje likovne stvaritve snuje na poseben način. Čopič, lopatica in barve ter slikarska platna so njegovo orodje in v tem se ne razlikuje od drugih slikarjev.

Pri sedemnajstih letih si je namreč ob nesrečnem skoku v vodo poškodoval vratno hrbtenico in postal tetraplegik. Slikarstvo mu je postalo terapija, motivacija, smisel in cilj, ki ga vedno znova suvereno osvaja. Postal je eden najuspešnejših in prepoznavnih slikarjev, ki slikajo z usti. Aktivno razstavlja tako samostojno kot skupinsko in njegova ustvarjalnost se giblje po razstaviščih širom sveta. Imel je preko 140 samostojnih in blizu 450 skupinskih likovnih razstav doma in po vsem svetu – na Dunaju, v Madridu, Pragi, Budimpešti, Lizboni, Atenah, Barceloni, na sedežu Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Stjepan Perković je dejaven, družbeno angažiran ter umetniško pronicljiv slikar in poet svetovljanske drže, ki živi in ustvarja na sosednjem Hrvaškem. Zaradi invalidnosti mu je bilo odmerjenih premnogo preizkušenj, ki so mu pomembno zaznamovale zgodnje otroštvo in mladost.

Sodelovanje na mednarodnih skupinskih razstavah in slikarskih delavnicah ga je večkrat pritegnilo v prijateljski krog slikarskih kolegov iz Slovenije. In od tu v širni svet, saj je že kot mlad umetnik dosegel domače strokovno stanovsko priznanje za svoje likovno ustvarjanje, prepoznavnost in mednarodne uspehe, tudi v svetovnih metropolah (London, Pariz, New York, Atene, Honkong …).

Umetnika sta v dopoldanskem času ustvarjala v prostorih Infopisarne, ki so kmalu postali skoraj premajhni za vse, ki so ju želeli pri delu opazovati. Z veseljem so si njun način dela ogledali najmlajši iz vrtca Dravograd in Robindvor ter dravograjski osnovnošolci. Vsem sta navdušeno odgovarjala na iskriva vprašanja, ki jih ni bilo malo, saj je marsikdo prvič videl tovrstno ustvarjanje. Otroci so si zato zadali nalogo, da bodo tudi sami poskusili slikati še na drugačne načine kot le z roko. Popoldne se je ustvarjalcema pridružil še mladi Dominik Lozar iz Črnomlja, Vojkov učenec, ki je po nesreči, ki ga je prikovala na invalidski voziček, prav tako odkril strast v slikanju z usti.

Dogajanju je sledila še otvoritev razstave likovnih del Gašperuta in Perkovića, ki sta jo popestrili pevki Kristina Šubašić in Teja Pančič. Bil je lep dogodek, ki je poskrbel tudi za razbijanje tabujev o invalidih in vsem dokazal, česa vse smo sposobni, če le želimo in hočemo.

Vir: JSKD Dravograd

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Svoj talent sta na ogled postavila slikarja invalida – Koprčan Vojko Gašperut, ki slika z usti in Zagrebčan Stjepan Perković, ki slika z nogami.