Search
Close this search box.

Festival StopTrik: Ulica pred Galerijo Ravne postregla z uličnim kinom

V soboto se je Partizanska ulica, kjer so novi prostori Galerije Ravne, prelevila v pravi ulični kino. Čez ulico razpeto platno ter postavljeni stoli so ob prijetni glasbi vabili obiskovalce k ogledu 11 animiranih filmov.

Mednarodni filmski festival StopTrik, katerega 14. edicija se pričenja danes, je že pred uradnim začetkom pritegnil pozornost s posebnim dogodkom pred Galerijo Ravne. Festival, ki se je iz nišne pobude, rojene v KC Pekarna Maribor razvil v festival dveh mest, Maribora in Lodza (Poljska), slavi stop animacijo in spodbuja refleksijo družbenih, kulturnih ter političnih fenomenov.

V soboto se je Partizanska ulica, kjer so novi prostori Galerije Ravne, prelevila v pravi ulični kino. Čez ulico razpeto platno ter postavljeni stoli so ob prijetni glasbi vabili obiskovalce k ogledu 11. animiranih filmov. Gre za izbor najboljših animacij iz lanske, 13. edicije festivala, ki so jih ustvarili mednarodni umetniki, predani ročno izdelanim tridimenzionalnim tehnikam animiranja. Gre za tehniko stop motion, pri kateri se objekti ali lutke fotografirajo v majhnih korakih. Vsaka slika se posname po malem premiku objekta, kar omogoča, da se ob predvajanju teh slik ustvari iluzija gibanja.

Na ogled so bile animacije, narejene v tradicionalnih tehnikah (lutke, glina, izrez, piksilacija, manipulacija z objekti itd.), ter take, ki kreativno združujejo stop animacijo in različne druge načine filmskega izražanja ter nekaj biserov, izbranih za netekmovalno »Panoramo«, zbirko zelo obetavnih, pogosto vznemirljivih in udarnih del. Od neodvisnih del do studijske produkcije, od outsiderjev festivalske scene do nominirancev za Oskarja, od Irana do ZDA.

Dogodek je osvetlil potrebo občank in občanov po takšnih prireditvah, ki ponujajo možnosti za druženje in izmenjavo idej. Takšne aktivnosti namreč ne bogatijo le lokalne kulturne ponudbe, temveč tudi spodbujajo sodelovanje in krepitev vezi med različnimi generacijami in skupinami. Poleg tega omogočajo tudi ustvarjanje novih prizorišč in iniciativ. Občinstvo je prikazalo, da si želi več takšnih dogodkov, ki bogatijo njihovo življenje in soustvarjajo skupnost. 

***
Za izvedbo dogodka so združili moči Pekarna Magdalenske mreže Maribor, Galerija Ravne, NVO v javnem interesu raum AU, ZKŠTM Ravne na Koroškem in Gangl production.

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

V soboto se je Partizanska ulica, kjer so novi prostori Galerije Ravne, prelevila v pravi ulični kino. Čez ulico razpeto platno ter postavljeni stoli so ob prijetni glasbi vabili obiskovalce k ogledu 11 animiranih filmov.