Kljub hladnejšim temperaturam sonce privabilo veliko množico na Črno nedeljo

V nedeljo, 6. aprila 2025, je na Ravnah na Koroškem potekal tradicionalni sejem Črna nedelja, na katerem se je kljub nižjim temperaturam trlo obiskovalcev.

Na Ravnah na Koroškem danes, 6. aprila 2025, od 8. ure naprej poteka tradicionalni sejem Črna nedelja, ki ga vsako leto prirejajo dve nedelji pred veliko nočjo. En izmed največjih sejmov na Koroškem ima precej dolgo zgodovino, saj sejem Črna nedelja prirejajo že več kot stoletje

Na prizorišču sejma, ki se vsako leto odvija na poti proti parku na Ravnah in poteka od odcepa z glavne ceste proti gimnaziji na Ravnah, se že od jutranjih ur mudijo obiskovalci, ki so prišli na sejem pogledati, kaj letos na svojih stojnicah ponujajo prodajalci. Ponudniki iz cele Slovenije so tudi danes s svojimi izdelki prišli na Ravne in obiskovalce nagovarjali s svojih stojnic ter jih vabili k nakupu ali samo k ogledu izdelkov.

Ponudba je pestra, kot se za enega največjih sejmov na Koroškem spodobi – od rokodelcev s pletenimi košarami, metlami in deskami, do kmetov s ponudbo domačih dobrot – s stojnic so se obiskovalcem nasmihale salame, velikonočne šunke in ocvirki, pa tudi kruh, potice, piškoti in ostali pekovski izdelki. Manjka niti domač sir, skuta, jogurti, suho sadje, sadike zelenjave in solate, sadno drevje, na svoj račun pa so prišli tudi vsi, ki so si privoščili kakšno novo trenerko, zavese, nože, posodo ali skledo. Tisti najbolj sladkosnedi pa so se razveselili Pergerjevih žele bombonov, medenjakov, sladkorne pene in vsega ostalega, kar se za sejem spodobi.

Prav tako v okviru sejma poteka letošnja prva Koroška kuhína – Kuhína za vse okuse, med katero so se predstavili gostinci s svojo ponudbo jedače in pijače, s katero so se lahko obiskovalcem okrepčali od 10. ure naprej. Na sejmu so svoje dobrote ponujali Zavod Gočtan – Koroški čili klub, ki je navdušil s svojim slavnim burgerjem z natrgano svinjino in dimljenimi rebrci, PizzaLAB z vrhunskimi napolitanskimi picami iz najbolj vroče peči daleč na okoli, Punkt bistro in kavarna z smashed burgerjem in brisket sendvičem. Na svoj račun so prišli tudi vsi ljubitelji bolj eksotičnih dobrot, saj je na sejmu razvajala tajska kuhinja Thai Tai s pad thaijem in spomladanskimi zavitki. Za gruzijske šašlike so poleg sočne svinjske rolade poskrbeli Cosa Nostra Catering, Lana in Lovro pa sta razvajala z odličnimi, koroškimi K’NUDLi – kločavimi nudli v slani in sladki izvedbi. Korošcem se je predstavila tudi ekipa Pivovarne Zajc, ki jena Črno nedeljo pripotovala iz Idrije. S pivom in žlikrofi so privabili marsikaterega obiskovalca.

Kot je za naš portal povedal Andrej Kwaky Kovačec, ena izmed gonilnih sil Zavoda Gočtan, dobra hrana na Črni nedelji ne sme manjkati in veseli ga, da se tradicionalno udeležijo sejma tudi s svojimi dobrotami. ‘‘Vreme je, dobra volja je, lačen pa ne sme ostati nihče,” je še dodal Andrej, medtem, ko je pripravljal porcijo rebrc.

A na sejmu niso poskrbleli le za želodčke, saj je dobra glasba odzvanjala po sejmišču preko celega dneva. Na platoju pred DTK-jem je igral narodnozabavni trio, na sredi poti po sejmu pa koroška legenda, Milan Kamnik.

Kljub nekoliko nižjim temperaturam je vreme današnji Črni nedelji precej naklonjeno, saj že od jutra sije sonce. Dogajanje na sejmu je bilo ob sončnem, malce hladnejšem pomladnem nedeljskem dnevu ves dan pestro, obiskovalcev, ki so se ”gužvali” med stojnicami se je trlo, vzdušje pa je bilo veselo, kot se za sejem spodobi.

Sejma pa že zdaleč ni konec, zato kar pot pod noge in proti DTK-ju, kjer bo dogajalo še vse do večera.

FOTOGALERIJA:

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
V nedeljo, 6. aprila 2025, je na Ravnah na Koroškem potekal tradicionalni sejem Črna nedelja, na katerem se je kljub nižjim temperaturam trlo obiskovalcev.