Kot vsako leto, je podjetje Gault&Millau, ki sta ga leta 1965 ustanovila ocenjevalca in kritika restavracij Henri Gault in Christian Millau, tudi letos podelilo nazive najboljšim restavracijam in kuharjem v Sloveniji.
Na prestižnem dogodku GALAma, ki je potekal v torek, 18. marca 2025, so razglasili najboljše med najboljšimi za leto 2025 v Sloveniji.
Slovenija se vedno bolj uveljavlja na kulinaričnem zemljevidu sveta, zato se kritiki in strokovnjaki najbolj priznanega podjetja v svetu gurmanov, vse pogosteje posvečajo slovenskim kuharjem in restavracijam. Le-te ocenjujejo s posebnim sistemom točkovanja, najvišja možna ocena je 20 točk, oziroma štiri chefove kape.
Na včerajšnji slovesnosti so podelili 31 treh in 13 štirih kap, ter 7 posebnih nagrad, med nagrajenci pa ni manjkalo Koroščev.
Med posebnimi nagradami, ki so jih podelili v sedmih različnih kategorijah, sta se znašla kar dva Korošca, Jure Brložnik, ki z ženo razvaja goste v svojem domu v Zgornji Polskavi s konceptom Miza za štiri, ter Jure Dretnik iz restavracije GT19 v Slovenj Gradcu.
Brložnik, ki s svojo kuho navdušuje že več let in ima za seboj precej kilometrine, saj je kuhal v več prestižnih slovenskih restavracijah, preden sta se z ženo podala v projekt Mize za štiri, je s svojim konceptom in pristopom osvojil prestižen naziv Chef of the Future, torej kuhar prihodnosti.
Dretnik, ki je med najmlajšimi kuharji, ki navdušujejo kulinarične navdušence iz vse Slovenije, je restavracijo GT19 v Slovenj Gradcu odprl šele v času jesenskega tedna restavracij lansko leto in med prvimi termine tudi razprodal, pred tem pa je znanje in veščine nabiral tako v slovitih slovenskih restavracijah, kot tudi v tujini. Na prestižni podelitvi nagrad je osvojil naslov Young Chef, torej naziv za najboljšega med mladimi, vzhajajočimi zvezdami kulinaričnega neba.


Poleg obeh Juretov so nagrade osvojili še:
Chef of the Year: Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu, Vipava Chef of the Future: Jure Brložnik, Miza za štiri, Zgornja Polskava Chef of Tradition: Primož Pintar, Tolc, Spodnja Sorica Young Chef: Jure Dretnik, GT19 Slovenj Gradec Best Pastry Chef: Zvezda, Kongresni trg, Ljubljana Best POP: Gourmet & bistro Kodila, Ljubljana Best Sommelier/ Waiter: Nina Bratovž, JB restavracija Ljubljana |
Vsem nagrajencem čestitamo, še posebej pa Korošcema, ki puščata pečat na kulinaričnem zemljevidu tako v Sloveniji kot tudi izven meja.
Vir: Gault&Millau, I Feel Slovenia