Korošca Jure Dretnik in Jure Brložnik po mnenju Gault&Millau med najboljšimi kuharji v Sloveniji

Po mnenju podjetja Gault&Millau, ki že desetletja podeljuje nazive najboljšim kuharjem, sta med najboljšimi v Sloveniji kar dva Korošca, Jure Dretnik in Jure Brložnik.

Kot vsako leto, je podjetje Gault&Millau, ki sta ga leta 1965 ustanovila ocenjevalca in kritika restavracij Henri Gault in Christian Millau, tudi letos podelilo nazive najboljšim restavracijam in kuharjem v Sloveniji.

Na prestižnem dogodku GALAma, ki je potekal v torek, 18. marca 2025, so razglasili najboljše med najboljšimi za leto 2025 v Sloveniji.

Slovenija se vedno bolj uveljavlja na kulinaričnem zemljevidu sveta, zato se kritiki in strokovnjaki najbolj priznanega podjetja v svetu gurmanov, vse pogosteje posvečajo slovenskim kuharjem in restavracijam. Le-te ocenjujejo s posebnim sistemom točkovanja, najvišja možna ocena je 20 točk, oziroma štiri chefove kape.

Na včerajšnji slovesnosti so podelili 31 treh in 13 štirih kap, ter 7 posebnih nagrad, med nagrajenci pa ni manjkalo Koroščev.

Med posebnimi nagradami, ki so jih podelili v sedmih različnih kategorijah, sta se znašla kar dva Korošca, Jure Brložnik, ki z ženo razvaja goste v svojem domu v Zgornji Polskavi s konceptom Miza za štiri, ter Jure Dretnik iz restavracije GT19 v Slovenj Gradcu.

Brložnik, ki s svojo kuho navdušuje že več let in ima za seboj precej kilometrine, saj je kuhal v več prestižnih slovenskih restavracijah, preden sta se z ženo podala v projekt Mize za štiri, je s svojim konceptom in pristopom osvojil prestižen naziv Chef of the Future, torej kuhar prihodnosti.

Dretnik, ki je med najmlajšimi kuharji, ki navdušujejo kulinarične navdušence iz vse Slovenije, je restavracijo GT19 v Slovenj Gradcu odprl šele v času jesenskega tedna restavracij lansko leto in med prvimi termine tudi razprodal, pred tem pa je znanje in veščine nabiral tako v slovitih slovenskih restavracijah, kot tudi v tujini. Na prestižni podelitvi nagrad je osvojil naslov Young Chef, torej naziv za najboljšega med mladimi, vzhajajočimi zvezdami kulinaričnega neba.

Poleg obeh Juretov so nagrade osvojili še:

Chef of the Year: Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu, Vipava
Chef of the Future: Jure Brložnik, Miza za štiri, Zgornja Polskava
Chef of Tradition: Primož Pintar, Tolc, Spodnja Sorica
Young Chef: Jure Dretnik, GT19 Slovenj Gradec
Best Pastry Chef: Zvezda, Kongresni trg, Ljubljana
Best POP: Gourmet & bistro Kodila, Ljubljana
Best Sommelier/ Waiter: Nina Bratovž, JB restavracija Ljubljana  

Vsem nagrajencem čestitamo, še posebej pa Korošcema, ki puščata pečat na kulinaričnem zemljevidu tako v Sloveniji kot tudi izven meja.

Vir: Gault&Millau, I Feel Slovenia

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Po mnenju podjetja Gault&Millau, ki že desetletja podeljuje nazive najboljšim kuharjem, sta med najboljšimi v Sloveniji kar dva Korošca, Jure Dretnik in Jure Brložnik.