Gin je destilirana žgana pijača, katere ključna sestavina so brinove jagode. Osnova gina je nevtralni alkohol, najpogosteje pridobljen iz žit, ki ga nato aromatizirajo z različnimi rastlinskimi dodatki, imenovanimi botanični elementi.
Gin je strogo regulirana pijača, saj zakoni določajo ne le sestavine, temveč tudi način pridelave in okus. Po evropski zakonodaji mora biti gin destiliran iz naravnega alkohola (pšenica, ječmen, krompir, grozdje) in imeti izrazit okus po brinu, sicer ga ne moremo imenovati gin. Vsebnost alkohola mora biti vsaj 37,5 %.
Obstaja več vrst gina, med katerimi je najbolj znan
London Dry Gin
, ki slovi po suhem, čistem okusu brez dodanega sladkorja. Druge vrste vključujejo
Plymouth Gin
, ki je nekoliko blažji in sadnejši, ter sodobne različice, kot so
New Western
ali
Contemporary Gins
, kjer brin ni nujno prevladujoč, ampak se poudarjajo druge arome – prav ta raznolikost omogoča, da gin privlači širok krog ljubiteljev.
Zakaj je gin tako priljubljen?
Zadnja leta gin doživlja pravo renesanso in to z dobrimi razlogi.
Prvič,
njegova vsestranskost je neprekosljiva
. Od klasičnega gin tonica do bolj zapletenih koktajlov, kot sta Negroni ali Martini, gin resnično ponuja neskončne možnosti za eksperimentiranje:
- Negroni (gin + rdeči vermut + Campari)
- Martini (gin + suhi vermut)
- French 75 (gin + limonin sok + sladkor + penina)
- Bramble (gin + robidov sirup + limonin sok)
Njegova sposobnost, da se prilagodi različnim okusom in kombinacijam, privlači tako domače mešalce kot profesionalne barmanov.
Drugi razlog je
porast craft destilarn
. Majhne, neodvisne destilarne po vsem svetu ustvarjajo unikatne gine z lokalnimi sestavinami, kar dodaja osebno noto in zgodbo vsaki steklenici. Ta trend je privlačen za mlajše generacije, ki cenijo avtentičnost in izvirnost. Ena takih je tudi
Petriot, ki pripravlja odlične gine s slovenskim značajem.
Tretjič, gin je postal praktično del življenjskega sloga. Njegova lahkotnost in svežina se odlično ujemata s sodobnim poudarkom na zdravju in preprostih užitkih. Gin tonic z malo kalorijami in brez sladkorja je postal priljubljena izbira med tistimi, ki iščejo alternativo težjim pijačam, kot je viski ali vino.
Nenazadnje pa je tu še estetika – gin je vizualno privlačna pijača. Običajno postrežen v lepo oblikovanih kozarcih, lepih barvah in subtilno dekoriran.
Kako uživati v ginu kot pravi poznavalec?
Uživanje v ginu se začne z
izbiro prave steklenice
, ki bo zadovoljila vaš okus in pričarala edinstveno izkušnjo. Med odličnimi možnostmi izstopajo
, ki z raznolikimi okusi in aromami ponujajo pravo poslastico za ljubitelje te žgane pijače. Petriot gini, izdelani z natančnostjo in izbranimi botaničnimi sestavinami, so idealna izbira tako za začetnike kot izkušene poznavalce.

Če želite gin okušati v njegovi čisti obliki, si privoščite enega izmed Petriot ginov
naravnost iz kozarca, rahlo ohlajenega ali z nekaj kockami ledu
. Tako boste najbolje začutili kompleksnost njegovih arom – od značilnega brina do subtilnih not citrusov in pridihov, ki jih prinašajo skrbno izbrane sestavine. Pijte ga počasi, z majhnimi požirki, da se razkrijejo vse plasti okusa, in si vzemite trenutek, da cenite njegovo čistost in eleganco.
Klasika, kot je
, je preprost, a nikoli razočara: v kozarec z ledom vlijte 40 ml izbranega Petriot gina, dodajte 100 ml kakovostnega tonika v razmerju 1:3 in okrasite z rezino sveže kumare.
Splošne smernice pa so:
- Ne pozabi na led – Gin tonic mora obvezno biti dovolj hladen.
- Izberi pravi tonik – Ne paše vsak tonik k vsakemu ginu. Nekateri gini potrebujejo klasičen tonik, drugi bolj eksotične kombinacije.
- Moč dodatkov – Limeta, pomarančna lupina, brinove jagode, rožmarin, celo jagode ali kumare – vse je odvisno od vrste gina, ki ga piješ.
- Eksperimentiraj – Gin je pijača, ki spodbuja kreativnost. Preizkušaj nove kombinacije, poišči svoj popoln koktajl in uživaj!

Zanimiva dejstva o ginu
- Izvor
Gin izvira iz Nizozemske. Nizozemski zdravnik Franciscus Sylvius je v 16. stoletju ustvaril jenever kot zdravilo za izboljšanje krvnega obtok, ki so ga nato odkrili angleški vojaki med nizozemsko vojno za neodvisnost v 17. stoletju in ga prinesli v Anglijo, kjer se je kasneje razvil v sodobni gin.
- Etimologija
Ime “gin” je skrajšana oblika starejše angleške besede “genever”, ki izhaja iz nizozemske besede za brin – “jenever”. Obe besedi izvirata iz latinskega izraza “juniperus”, kar pomeni brin.
- Temačna zgodovina
V 18. stoletju je bil gin v Angliji izjemno poceni in široko dostopen, zlasti med revnimi sloji. Zaradi njegovega negativnega vpliva na družbo in domnevnih povezav s splavi je dobil vzdevek “materina ruševina”.
- Gin v času prohibicije v ZDA
Med prohibicijo v ZDA so gin pogosto izdelovali kar doma. Ta domači gin, znan kot “bathtub gin” je nastajal z mešanjem poceni žitnega alkohola z aromami, kot je sok brinovih jagod, včasih pa so ga pustili fermentirati in destilirati kar v kadeh. Zaradi pomanjkanja nadzora je bil tak gin velikokrat nevaren za zdravje.
- Uporaba v Kraljevi mornarici
Britanska Kraljeva mornarica je gin mešala z limetinim sokom, da bi preprečila skorbut med mornarji. Ta kombinacija je postala znana kot “Gimlet”.
Čeprav je gin star več stoletij, še nikoli ni bil tako priljubljen kot danes. S svojo raznolikostjo, svežino in možnostjo neskončnih kombinacij je postal pijača, ki ustreza skoraj vsakemu okusu.