V četrtek, 06. decembra 2024, je bilo v Lendavi ob praznovanju Dneva čebelarskega turizma podeljenih več priznanj za dosežke s področja čebelarskega turizma. Priznanje za Čebelam najbolj prijazne občine v letu 2024 je prejela občina Ravne na Koroškem, medtem, ko je certifikat odličnosti ponudnika čebelarskega turizma Top bee, prejelo Čebelarstvo D K J oziroma Čebelji sprehod po Mežici – ITER APIUM Mežica.
O apiturizmu, o začetku poti smo se pogovarjali z Katjo Peruzzi Bahč in njenim možem Dragom, ki na Koroškem ponujata to vrstni turizem, hkrati pa so prejemniki certifikata odličnosti turizma Top bee, za kar jim seveda čestitamo.
Za pridobitev certifikata odličnosti je bil potreben izjemen trud in izobraževanje. Katja Peruzzi Bahč in njen in njen mož Drago sta s sinom Jašem že več let predana čebelarjenju in razvijanju apiturističnih vsebin. sta že več let predana čebelarjenju in razvijanju apiturističnih vsebin. Certifikat TOP BEE, ki ga kot pionir na področju apiturizma podeljuje Čebelarska zveza Slovenije, pomeni priznanje najvišje kakovosti v tej novi panogi trajnostnega turizma.
Katja Peruzzi Bahč o tem, kako so uspeli pridobiti tako pomemben certifikat: »Kot drugi v certificiranju smo v ta namen morali opraviti ogromno ur izobraževanja, ki je bilo organizirano preko Čebelarske zveze Slovenije, tako s področja dostopnega turizma, apiterapije, fitoterapije, ekonomike, obnašanja oz. pravilnega pristopa k obiskovalcu. Po opravljenem izobraževanju je sledila 16. maja 2024 presoja štirih članov komisije pri nas, v Mežici. Presoja je zajemala vodenje turistov po Mežici, poznavanje zgodovine Mežice in vodenje po Čebelarski zbirki Mežica, nato pa ponudbo in predstavitev našega apiturističnega čebelnjaka nad kmetijo Reht v Mežici«.
Pod nazivom Čebelarstvo DKJ se podpisujejo trije aktivni člani njihovega čebelarstva, to so Drago, Katja in Jaša. »Vsi trije smo čebelarji z opravljenim tečajem, čebelariva dva, tretji (najmlajši) pa je nepogrešljiv del pri izvedbenih in idejnih zasnovah,« pove Katja. Nato nadaljuje: »Čebelariti smo začeli pred sedmimi leti, resnično čisto po slučaju. Takrat sva namreč kupila vikend, na katerem je po srečnem naključju bila še živeča čebelja družina. Totalna laika, neuka čebelarjenja, sva se odločila, da bodo čebel`ce ostale. In tako se je začela ljubezen do čebelarjenja. Mir, zeleno okolje in čebelje vibracije so ubijale stres, ki sva ga bila deležna v službah.«
Katjo je takoj pritegnilo izobraževanje za apiterapevta, zato je kar 6 mesecev hodila ob vikendih v Maribor in se izobraževala. Ob tem je število čebeljih družin raslo, saj je oba radovednost do apiterapije gnala naprej, pričela sta raziskovati, kako si urediti apikomoro. »Trmasta, kot sva lahko, sva jo seveda naredila. Ta prvo v Jazbini, na prvem čebelnjaku,« se ob spominu nasmehne Katja.
Po nekaj letih čebelarjenja v Žerjavu, se je ponudila priložnost za še en čebelnjak v Mežici, v neposredni bližini turistične kmetije Reht, kjer jima je prostor ponudil mladi prevzemnik kmetije. V idiličnem okolju so postavili večji apiterapevtski čebelnjak, v katerem ponujajo apiterapevtske storitve kot so: inhalacije aerosola iz panja, medene masaže za razstrupljanje telesa, dnevno sproščanje v čebelnjaku, kar pripomore k zmanjševanju stresa.
Po izobraževanju o apiterapiji sta na Koroškem ustvarila unikatno turistično in terapevtsko ponudbo. Svoje delo opravljata z ljubeznijo in predanostjo, kar se odraža v kakovosti storitev in navdušenju obiskovalcev.
Velik del njihovega delovanja je seveda apiturizem, ki je sestavljen iz bogate čebelarska kulture in tradicije, preoblikovan v edinstveno turistično ponudbo z visoko dodano vrednostjo, ki ljudi izobražuje in v njih razvija visoko stopnjo spoštovanja in odgovornosti do naravnega, kulturnega in družbenega okolja, predvsem o ozaveščanje o pomenu čebel in divjih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo, prehransko varnost. Gre za povezovanje čebelarske tradicije, zgodovine kraja, lokalnega povezovanja različnih ponudnikov in ozaveščanja o pomenu čebel in zmanjševanja onesnaževanja; apiturizem je močan del trajnostno naravnanega, zelenega turizma. Ker sta želela obiskovalcem nuditi odlično izkušnjo, sva oba šla v tečaj za Čebelarsko turističnega vodnika in pridobila licenco.
»Kakor ob hitrem pregledu naše Facebook strani, kjer redno poročava o takšnih in drugačnih dogajanjih, spodbujava ljudi o pomenu in uživanju čebeljih proizvodov, z lahkoto ugotovite, da smo resnično postali glasniki čebel`c. Z veseljem poleg turističnega vodenja obiskujeva šole, vrtce, greva kot zunanja sodelavca na kak tabor, prirejamo različna predavanja in izvedemo kako prireditev v sklopu svetovnega dne čebel, npr. letošnje leto smo pred Narodnim domom imeli celodnevne delavnice, kjer smo risali čevnice, poslikali obraze otrok, risali smo s kredo po asfaltu, popoldne pa smo v spremstvu Ceneta Prevca skali z mini Planice oziroma leteli kot čebele,« opisuje Katja njihov način širjenja informacij o pomembnosti čebel in čebeljih proizvodov.
»Ker naju je apiturizem zelo prevzel, sva se odločila za certificiranje, opravila nekajdnevno izobraževanje, 16. maja 2024, kot druga v Sloveniji in prav tako v svetu, saj je Slovenija pionir na tem področju, prestala strogo presojo štiričlanske komisije, ki je vključevala vodenje po mestu, poznavanje zgodovine kraja, povezovanje različnih področij med seboj, izvedla vodenje po Čebelarski zbirki, na koncu pa na apičebelnjaku predstavila vse naše unikatne izdelke in posebno vrsto degustacije medenih proizvodov. Pot ni bila lahka, a je ne bi zamenjala. Sedaj našim obiskovalcem nudimo edinstveno doživetje, ki ga lahko pričaramo le štirje TOP BEE ponudniki pri nas v Sloveniji,« še opiše njihovo delo.
Katja glede sodelovanja z Občino Mežica pove: »Morava po ob tem dodati, da je velikega pomena tudi občinska podpora – na srečo sva jo imela pri prejšnjem županu, gospodu Kreblu, zdajšnji župan, gospod Maze, pa naše delo in ideje prepoznava in podporo tudi nadaljuje, za kar smo obema iz srca hvaležni.«
Na Koroškem čebelarjenje prepleta bogato tradicijo in naravne danosti. Poudarek na kakovostnem gozdnem medu in povezovanje čebelarstva s turizmom sta ključna za razvoj regije. Katja Peruzzi Bahč poudarja: »Koroški med je zelo kakovosten, bogata podrast in iglavci mu dajejo posebno vrednost, zato smo čebelarji izredno ponosni na našo dediščino in naravne vire.«
S priznanji in certificiranjem se Koroška postavlja na svetovni zemljevid čebelarskega turizma in dokazuje, da je regija idealen primer, kako združiti trajnost, naravo in inovativnost.