Search
Close this search box.

Na Muti je potekal Razvojni svet Koroške regije in Svet Koroške regije

Na Občini Muta je danes, v petek, 25. oktobra 2024, potekal Razvojni svet Koroške regije in Svet Koroška regije, kjer je vodenje za obdobje enega leta prevzela županja Občine Muta Angelica Mrak. RRA Koroška je na seji predstavila projekte Dogovora za razvoj regij, razvojne ukrepe po poplavah ter vzpostavitev zavetišča za živali na Koroškem.

Koroška regija ima v obdobju 2021–2027 skozi mehanizem Dogovor za razvoj regij na voljo 21.394.737,33 EUR evropskih sredstev. V lanskem letu je bil v sklopu mehanizma že potrjen projekt PONI, ki se izvaja od decembra 2023. Za drugo povabilo je regiji ostalo na voljo 19.855.885,51 EUR, upravičenci so lahko izbirali med različnimi prioritetami. Na seji je bilo potrjenih 19 novih projektov,  3 iz področja čiščenja odpadne vode, 2 iz področja zmanjšanja vodnih izgub v vodovodnih sistemih, 11 na področju ozelenjevanja naselji, 2 na področju gradnje državnega kolesarskega omrežja ter Regijski mobilnostni center. Projekte so identificirale vse občine v Koroški regiji. Celotni znesek vrednosti projektov (z deležem občin) znaša 25.835.548,60 EUR. V nadaljnji fazi sledi pregled projektov s strani resornih ministrstev, tako da potrditev DRR pričakujemo v letu 2025.  

Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev v 99. členu predvideva sprejem Programa ukrepov razvojnih spodbud. RRA Koroška je tako v juliju 2024 skupaj z občinami in Koroško gospodarsko zbornico pripravila nabor projektov v skupni vrednosti 472 milijonov evrov. Projekti pokrivajo področja gospodarskega, okoljskega, družbenega, kulturnega razvoja ter razvoja človeških virov. Sedaj potekajo usklajevanja z Ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj, ki je po zakonu zadolženo za pripravo Programa. Ključno besedo pri odločitvi pa imajo tudi druga resorna ministrstva, načelno z Ministrstvom za finance, ki bo opredelilo vrednost sredstev, ki bodo namenjena razvoju regije po poplavah.  

Koroška je poleg Zasavja edina regija v Sloveniji brez zavetišča za živali. Težave in stroški povezani z zapuščenimi živalmi pa so iz leta v leto večji. RRA Koroška je s ciljem reševanja te problematike pripravila projektni predlog, ki predvideva izgradnjo zavetišča na lokaciji pri čistilni napravi Slovenj Gradec. Ocenjena vrednost investicije je malo manj kot 1,2 milijona evrov, v njem pa bi bilo 20 boksov za pse in 35 boksov za mačke. V regiji imamo namreč več kot 9 tisoč registriranih psov, občine pa ima letno z zapuščenimi živalmi skoraj 80.000 evrov stroška. Župani so soglasno sprejeli sklep, da RRA Koroška nadaljuje z aktivnostmi priprave investicijske in projektne dokumentacije.  

Izjava direktorja RRA Koroške Uroša Rozmana: “Z več kot 21 milijoni evrov evropskih sredstev, ki jih imamo na voljo skozi mehanizem Dogovora za razvoj regij, bomo lahko uresničili številne pomembne projekte v regiji. Pri tem moram poudariti, da smo ponosni, da pri tem sodeluje vseh 12 Koroških občin. V sklopu popoplavne obnove moramo izkoristiti možnost pridobitve sredstev za razvoj, kjer smo identificirali projekte v skupni vrednosti 472 milijonov evrov. Usklajevanja z Ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj so v teku, in upamo, da bomo s podporo vseh resornih ministrstev pridobili potrebna sredstva za revitalizacijo Koroške po poplavah. Ti projekti bodo prispevali k trajnostnemu razvoju in izboljšanju kakovosti življenja prebivalcev regije. Z veseljem tudi pozdravljam napredek pri vzpostavitvi zavetišča za živali, ki bo odgovornost naše skupnosti do živali postavil na prvo mesto. Skupaj s partnerji bomo trdo delali na uresničitvi teh projektov.”

Vir: RRA Koroška

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Na Občini Muta je danes, v petek, 25. oktobra 2024, potekal Razvojni svet Koroške regije in Svet Koroška regije, kjer je vodenje za obdobje enega leta prevzela županja Občine Muta Angelica Mrak. RRA Koroška je na seji predstavila projekte Dogovora za razvoj regij, razvojne ukrepe po poplavah ter vzpostavitev zavetišča za živali na Koroškem.